Få styr på skatten inden året slutter med disse 5 tips

Hvis du har tid, inden 2022 slutter, kan du med fordel bruge den på at tjekke, om den betalte forskudsskat for 2022 passer med den endelige skatteregning for året. Hvis det ikke er tilfældet, og du dermed skal betale en restskat, er det en god idé at få det gjort inden 31. december 2022 for at undgå Skattestyrelsens dag-til-dag-rente. Hvis du betaler restskatten mellem 1. januar og 1. juli 2023, tilskrives en dag-til-dag-rente på 1,7 %. Får du derimod først betalt efter 1. juli, opkræver Skattestyrelsen et fast procenttillæg på 3,7 %.
“Danskerne er generelt gode til at holde deres forskudsopgørelse opdateret løbende, så de betaler den rigtige mængde skat, eller i hvert fald ikke betaler for lidt i skat. Men for den gruppe danskere, som har betalt for lidt i skat i løbet af 2022, vil det være en god idé at få indbetalt restskatten frivilligt inden 31. december 2022, særligt hvis alternativet er at have pengene stående i banken til en begrænset rente,” fortæller Karina Hejlesen, skatteekspert og partner i PwC, og henviser til, at PwC har samlet fem råd til at få styr på skatten.
1. Har du solgt aktier?
2022 har været et turbulent aktieår med et samlet år-til-dato-fald på omkring 15 % på det danske C25-indeks. Så hvis du har aktier med tab på et reguleret marked, kan du med fordel overveje at sælge. Aktietabet kan nemlig modregnes i realiserede aktieavancer og udbytter.
“Hvis aktie- og udbyttegevinsten er over 57.200 kr. eller 114.400 kr. for ægtefæller for året, skal der betales 42 % i skat af indkomsten over bundgrænsen. Hvis du har et urealiserede tab på en aktie, kan det være en god idé at realisere tabet og på den måde reducere skatten,” udtaler Karina Hejlesen.
2. Betaler du nok i pension?
Som topskattebetaler er det ofte en fordel at indskyde midler på en fradragsberettiget rateordning og derefter sætte et overskydende beløb ind på en livsvarig livrente. Hvis du derimod ikke betaler topskat, vil det give mening at indsætte penge på en aldersopsparing. Her får man ikke fradrag for indskuddet, men afkastet beskattes derimod kun med 15,3 %. Det maksimale indskud i 2022 er på 5.500 kr.
3. Har du arbejdet mere hjemme end normalt?
Hjemmearbejde er blevet mere normalt, og flere arbejder mere hjemmefra, end hvad de gjorde tidligere. Det kan betyde, at man muligvis har forskudsregistreret et kørselsfradrag, som er højere end, hvad det reelt burde være.
“For at være sikker er det en god idé at tælle op, hvor mange gange man helt præcist har pendlet på arbejde. Så får man et overblik over antallet af dage, som man er berettiget kørselsfradrag til,” siger Karina Hejlesen.
4. Ændringer i håndværkerfradraget
Fra den 1. april 2022 blev håndværkerfradraget afskaffet. Det betyder, at du kun kan få glæde af håndværkerfradraget, hvis arbejdet er udført senest den 31. marts. Du kan få fradrag for 12.900 kr. pr. person for arbejdsløn til håndværksydelser på din bolig eller fritidsbolig.
“Det er også vigtigt at huske at for at kunne anvende håndværkerfradraget, skal du have betalt håndværkerregningen senest den 31. maj i år, og arbejdet må senest have været udført 31. marts,” siger Karina Hejlesen.
5. Penge til velgørenhed og gaver
Du kan få fradrag for op til 17.200 kr. i 2022 til velgørende formål, herunder fradrag for gaver og donationer til velgørende organisationer, foreninger og religiøse samfund, som er godkendt af Skattestyrelsen.
I 2022 er beløbsgrænsen for afgiftsfrie gaver til børn og svigerbørn hhv. 69.500 kr. og 24.300 kr.
“Det er vigtigt få registreret dit navn og personnummer ved indbetalingen af donationer til velgørende formål, så du kan få fradrag for beløbet på årsopgørelsen, ligesom det er en god idé at kunne dokumentere sine gaver til børn eller børnebørn,” afslutter Karina Hejlesen.
Nøgleord
Billeder

Information om PwC
Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.500 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi ca. 300.000 PwC'ere i 156 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er.
Succes skaber vi sammen …
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
Forbrugerne jagter de gode tilbud, men sparer ikke på lokale og bæredygtige varer15.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Forbrugerne holder sig tilbage og sparer på de ikke-nødvendige udgifter. Det er de stigende priser og forstyrrelser i forsyningskæden, der ændrer forbrugernes adfærd, hvor mange er bekymret for deres personlige økonomi. Særligt luksusprodukter, rejser og mode forventes at blive ramt, mens mange forbrugere fortsat er villige til at betale ekstra for lokale og bæredygtige varer af høj kvalitet. Det viser PwC’s Consumer Insights Survey 2023.
Har du husket alle fradragene for årsopgørelsen for 2022?10.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra mandag den 13. marts åbner Skattestyrelsen for danskernes årsopgørelse, hvor du kan se, hvorvidt du får penge tilbage i skat, eller om du kan se frem til en ekstraregning. PwC har samlet en række råd, som du kan være særlig opmærksom på og bruge til at tjekke, om skatteoplysningerne og fradragene for 2022 er korrekte.
Kønsmæssig skævvridning på CBS-uddannelser hæmmer kvinders mulighed for høj løn og giver skæv talent-pipeline for danske virksomheder7.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kønspolariseringen er blevet større de seneste syv år på både bachelor- og kandidatuddannelser på Copenhagen Business School (CBS). Det gælder særligt på kandidatuddannelserne. Det skaber en skæv talent-pipeline for erhvervslivet og hæmmer kvinders mulighed for høj løn, viser ny analyse fra PwC og Axcelfuture om kønsdiversitet på uddannelserne på CBS.
Nu kan SVM’er få tilskud til bogføringssystemer og digital omstilling1.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Små og mellemstore virksomheder (SMV) kan fra den 6. marts søge om 100.000 kr. i tilskud til rådgivning om digital omstilling af virksomheden. Tilskuddet er ekstra relevant i år på grund af den nye bogføringslov og som forberedelse til fremtidig ESG-rapportering, og derfor er det en god idé at forberede ansøgningen nu, lyder det fra PwC.
Færre topledere i detail- og forbrugsbranchen tror på vækst i egen virksomhed20.2.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
På blot et år er andelen af topledere i detail- og forbrugsbranchen, der tror på vækst i egen virksomhed, faldet markant. 1 ud af 3 af toplederne vurderer derudover, at deres virksomhed ikke vil være økonomisk levedygtig om 10 år, hvis de fortsætter samme retning. Det får toplederne til at investere i automatisering, nye teknologiske løsninger og upskilling af medarbejdere, der skal være med til at sikre virksomheden til fremtiden, viser PwC’s CEO Survey 2023.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum