Dansk Byggeri

Få store udenlandske projekter sender omsætningen hos store entreprenører ned

Del

Omsætningen i udlandet hos ni af de store danske entreprenørvirksomheder faldt sidste år med mere end 20 procent sammenlagt. Men der er grund til optimisme. Ordrebøgerne er pænt fyldt op, og 2019 ser lovende ud.

De ni store danske entreprenørvirksomheder Arkil A/S, Arkil Fundering A/S, Bladt Industries A/S, DEKO Partitions ltd, Krüger A/S, Munck Group A/S, Rohde Nielsen A/S, Züblin A/S og Per Aarsleff A/S, samlet i Dansk Projekteksport Netværk, DPN, har tilsammen oplevet et fald i omsætningen på over en milliard kr. det seneste år. Det er især aktiviteterne i udlandet, der er gået tilbage – fra 8,6 mia. kr. i 2017 til 6,7 mia. kr. i 2018.

Men international chef Henriette Thuen, Dansk Byggeri maner til besindighed.

- Et fald i den udenlandske omsætning i størrelsesordenen 22 procent er selvfølgelig mærkbart. Men vi venter, at tilbagegangen bliver midlertidig. Det er nemlig først og fremmest stilstanden på de vigtige europæiske markeder for vindindustri, der er årsagen til det markante fald. Og det viser, hvordan enkelte meget store projekter kan påvirke den danske projekteksport, siger Henriette Thuen.

Svigtende vindenergi i 2018 afløst af optimisme og nye ordrer

Sidste år var det især vindmølleprojekter i Europa, der trak den samlede omsætning ned. Og ifølge Bladt Industries, der er en af de største producenter af stålkonstruktioner til vindmølleindustrien, var 2018 et svagt år på vindmarkedet.

- Flere store vindprojekter i Storbritannien, Tyskland og Holland blev så godt som afsluttet i 2017, og der har været lidt stilstand i 2018. Men det tegner allerede lysere for det kommende år, siger senior vice president Kim Bringsjord, Bladt Industries.

Fremadrettet er der udsigt til stigende ordrer og mere aktivitet på de udenlandske markeder for virksomhederne i DPN Netværket. Allerede sidste år tegnede virksomhederne tilsammen nye udenlandske kontrakter for et beløb, der var næsten en tredjedel større end året før. I alt steg ordrebeholdningen fra 4,7 til 6,2 mia. kr. fra 2017-2018. 

Datterselskaber sikrer stabilitet

Mens det kneb med de store enkeltprojekter sidste år, var omsætningen i DPN-virksomheders udenlandske datterselskaber mere stabil. Datterselskaberne i EU og andre europæiske lande holdt skansen og præsterede endda en lille fremgang.

De ni virksomheder har langt den største del af deres udenlandske aktiviteter inden for Europas grænser, kun tre procent af omsætningen hentes i lande uden for Europa. 

- Der er stor usikkerhed flere steder i verden, som kan handle om alt fra sikkerhed for vores udsendte medarbejdere til handelsbetingelser og finansiering på sådanne store kontrakter. Og da entreprenører i forvejen arbejder med lave indtjeningsgrader, trækker virksomhederne sig fra de oversøiske markeder og koncentrerer sig om markederne i Europa, hvor risiciene er mere overskuelige, siger adm. direktør i Per Aarsleff Holding A/S og formand for DPN Netværket, Jesper Kristian Jacobsen.

Kontakter

International chef Henriette Thuen, Dansk Byggeri, 40 98 41 30, htu@danskbyggeri.dk

Administrerende direktør Jesper Kristian Jacobsen, Aarsleff, 40 44 23 11, jkj@aarsleff.com

Senior vice president Kim Bringsjord, Bladt Industries, 21 71 43 31, kbr@bladt.dk

Pressechef Helen Jensen, Dansk Byggeri, 21 24 47 02, hje@danskbyggeri.dk

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Der bor nu flere på Sjælland end i Jylland8.11.2019 08:59:13 CETPressemeddelelse

For ti år siden boede der næsten 100.000 flere personer i Jylland end på Sjælland, men for første gang siden starten af 1970'erne er antallet af indbyggere på Sjælland større end i Jylland. Samtidig har Vejle skubbet Esbjerg fra pladsen som Danmarks femte største by, viser tal fra Danmarks Statistik. Behovet for nye boliger stiger i de større byer, og det skal politikerne være opmærksomme på, påpeger Dansk Byggeri.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum