Få erhvervsskolerne frem i genåbningskøen
TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler, at man især kigger på erhvervsuddannelserne, når regeringen skal beslutte hvilke uddannelser, der skal stå først under den fortsatte, gradvise genåbning af Danmark.

Regeringen kunne i dag holde pressemøde om den nationale coronateststrategi. Her blev der også åbnet op for, at man de kommende dage vil kigge nærmere på mulighederne for at genåbne flere dele af samfundet – ikke mindst på uddannelsesområdet.
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer man kraftigt til, at erhvervsuddannelserne kommer til at stå forrest i køen, når man skal beslutte, hvilke uddannelsesområder, der skal genåbne som det næste.
”Vi har tusindvis af unge på erhvervsskolerne, som i øjeblikket forsøger at holde gang i deres uddannelse digitalt hjemmefra – i øvrigt ligesom mange andre uddannelsesområder. Forskellen er bare, at praktisk undervisning er et helt centralt element for netop erhvervsuddannelserne, og derfor påvirkes deres undervisning i særligt høj grad af den øjeblikkelige nedlukning,” siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal og fortsætter:
”Hidtil har man kunnet holde fagligheden højt med digitale hjælpemidler. Men i længden kan man altså ikke sikre en bare nogenlunde rimelig kvalitet i undervisningen, når praktisk læring erstattes af teori.”
Hun understreger, at erhvervsuddannelserne netop er karakteriserede ved, at teoretisk og praktisk undervisning går hånd i hånd.
”Lærlinge skal ikke kun læse om dimensionering og installation af varmepumper – nej, de skal i praksis eksempelvis kunne installere varmepumpen, indregulere den og rådgive kunden om valg af varmepumpe, service, vedligehold,” siger Tina Voldby.
Derfor advarer hun også mod, at nedlukningen, efterhånden som den trækker ud, bliver en stadig større udfordring for både erhvervsskoler og lærlinge.
”Vi har brug for en klar udmelding, så både skoler, lærlinge og virksomheder ved, hvad de har at rette sig efter. Samtidig er det vigtigt, at politikere og eksperter, når de kigger på genåbningsplanen, også har for øje, hvor behovet for en sådan genåbning er størst. Og her er det afgørende, at vi ikke risikerer at tabe en hel generation af faglærte på gulvet. For vi får brug for dem, når der atter skal gang i dansk økonomi,” siger Tina Voldby og uddyber:
”Hvis ikke alle erhvervsskoleelever kan komme tilbage samtidig, bør man prioritere, at der åbnes op for dem, der er på deres svendeprøveforløb, så de kan få den praktiske undervisning, som gør det muligt for dem at færdiggøre deres uddannelse. Tilsvarende bør der åbnes op for, at lærlinge på hovedforløbene får mulighed for at tage deres certifikatkurser på fx svejseområdet, hvor klejnsmedelærlinge har brug for disse for at kunne vende tilbage til deres praktikvirksomheder og indgå i produktionen.”
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil.: 20 12 82 83
Billeder

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Rapport fra Klimarådet peger på de ømme tæer i regeringens klimapolitik26.2.2021 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne roser Klimarådet for deres status på regeringens arbejde med at indfri målsætningen om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030.
Flere lærlinge i 2020 i TEKNIQ Arbejdsgivernes metalvirksomheder25.2.2021 12:04:13 CET | Pressemeddelelse
Trods coronakrisen lykkedes det i 2020 at øge antallet af indgåede uddannelsesaftaler hos TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder indenfor de centrale metal- og industriuddannelser med ni procent. Mens der generelt for hele landet er sket et fald på tre procent.
Flere lærlinge i installationsbranchen i 2020 – trods coronakrisen25.2.2021 11:08:21 CET | Pressemeddelelse
Der blev sidste år indgået 13,3 procent flere uddannelsesaftaler i landets el- og vvs-installationsvirksomheder end året før. TEKNIQ Arbejdsgiverne peger på forårets lærlingepakke som en central del af forklaringen på den positive udvikling.
Minimal genåbning baseret på et ekstremt forsigtighedsprincip24.2.2021 11:29:35 CET | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne ærgrer sig over, at man med forårets komme og næsten 750.000 vaccinerede i næste uge ikke har anlagt en lidt mindre forsigtig tilgang til genåbningen af Danmark.
Brug for at kigge nærmere på elinstallationer i idrætshaller24.2.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I flertallet af landets haller er der problemer med elinstallationerne. Derfor opfordrer TEKNIQ Arbejdsgiverne til, at man udvider kontrolordning til også at omfatte idrætshallerne.
Dyre byggetilladelser truer firmaers eksistens23.2.2021 12:59:17 CET | Pressemeddelelse
Nye regler samt alt for besværlig og dyr sagsbehandling betyder, at mange mindre virksomheder i byggebranchen brænder inde med ordrer. De seneste måneder er situationen gået fra dårlig til livstruende, melder både virksomheder og brancheorganisation.
Millioner samler støv i erhvervspulje23.2.2021 10:54:04 CET | Pressemeddelelse
Der er kun ansøgt for 63 procent af tilskudskronerne i den nyeste ansøgningsrunde til Erhvervspuljen. TEKNIQ Arbejdsgiverne mener, at ansøgningsprocessen er for kompliceret og tidskrævende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum