Udenrigsministeriet

F-16 kampfly til Air Policing i Baltikum

Del

Regeringen har i dag rådført sig med Udenrigspolitisk Nævn om et dansk bidrag til Baltic Air Policing i 2021.

Fire danske F-16 kampfly og op til ca. 60 personer vil igen i 2021 blive udsendt til Baltikum, hvor de i tre måneder vil deltage i suverænitetshåndhævelse af de tre landes luftrum. Regeringen har i dag rådført sig med Udenrigspolitisk Nævn herom. Ønsket om igen at udsende kampfly til Baltic Air Policing skal ses på baggrund af en forespørgsel fra NATO. Der er tale om en opgave, som balterne ikke selv kan løfte, da de ikke råder over kampfly.

”Danmark vil i 2021 igen bidrage med kampfly til suverænitetshåndhævelse i Baltikum. Opgaven er en vigtig del af NATO’s kollektive forsvar og sender et tydeligt signal om alliancesolidaritet, der er højt værdsat af de baltiske lande. Sammen med den fornyede udsendelse af et dansk bidrag på ca. 200 personer til NATOs fremskudte tilstedeværelse i Estland i 2020 vil det øge den generelle stabilitet i Østersøområdet – også til gavn for Danmark”, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

”Jeg er stolt og glad over, at vi på mandag for syvende gang sender F-16 kampfly og vores dygtige folk til Baltikum. Og at vi netop er blevet enige om at sende endnu et dansk bidrag i 2021. Med den sikkerhedspolitiske udvikling i Østersø-området er der ingen tvivl om behovet for NATO alliancens tilstedeværelse i Baltikum og relevansen af Forsvarets deltagelse i Baltic Air Policing.”siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Mandag den 2. september tager fire F-16 kampfly og ca. 60 personer til Litauen, hvor de vil have base. Denne udsendelse finder sted på baggrund af en rådføring med Udenrigspolitisk Nævn i juni 2018.

Kontakt:

Presserådgiver for udenrigsministeren: Poul Kjar 41865975

Presserådgiver for forsvarsministeren: Linda Liboriussen 25274528

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Årets sidste katastrofe udeblev – men der er masser af kriser at bruge pengene på31.12.2019 10:29:12 CETPressemeddelelse

Her på årets sidste dag kan vi på ét punkt ånde lettet op og glæde os over, at julefreden ikke blev forstyrret af en pludselig katastrofe. For 15 år siden rullede tsunamien ind over Sydøstasien og efterlod total kaos. Kaos blev ikke mindre af, at regnskabsåret var gjort op hos de fleste donorer - og dermed var de humanitære kasser tømte. Også i Udenrigsministeriet var alle pengene til humanitære katastrofer blevet uddelt. Derfor besluttede man efterfølgende at etablere en humanitær reserve, som man kan gribe til, hvis der skulle opstå en pludselig katastrofe på en af årets sidste dage. Reserven, der går under navnen Tsunami-bevillingen, er i år på 120 millioner kroner. ”Det er selvfølgelig glædeligt, at verden i år ikke er blevet ramt af en stor katastrofe. Det betyder, at vi kan bruge pengene til andre formål – og dem er der desværre nok af,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn. I praksis betyder det, at der i dag – den 31. december – bliver udbetalt bidrag til bl.a. Zimbabwe, Yemen

Prehn til flygtningetopmøde: 80 millioner kr. til unge flygtninges uddannelse17.12.2019 20:08:55 CETPressemeddelelse

Ministeren for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, deltager i denne uge i flygtningetopmødet, Global Refugee Forum, i Genève. Ministerens fokus er på unge flygtninges fremtid, og Danmark bevilger 80 mio. kr. til flygtningebørns uddannelse og stipendier til universitetsstudier. ”Vi er nødt til at tænke langsigtet for den generation af unge mennesker, der vokser op som flygtninge. Hjælpe dem med træning eller uddannelse, så de kan få et job og skabe sig en hverdag i nærområderne.” – siger Rasmus Prehn Han tilføjer - “Derfor bevilger jeg 70 millioner kr. til uddannelse af flygtningebørn i Uganda og Etiopien samt 10 mio. kr. til et uddannelsesinitiativ, Tyskland har startet med stor succes. Initiativet er opkaldt efter Albert Einstein og giver stipendiater til flygtninges universitetsstudier. Hvem ved, om fremtidens Einstein sidder i en flygtningelejr?” Formålet med mødet er at skabe mere international solidaritet i håndteringen af store flygtningekriser. Flygtningekriser ender typisk med