Røde Kors

Eva modtager international sygeplejemedalje efter 30 år i verdens brændpunkter

Del

Eva Jordung, der er udsendt for Røde Kors, modtager den internationale sygeplejemedalje, Florence Nightingale. Hun har i næsten 30 år arbejdet med udsatte mennesker verden over.

Eva Jordung er en af 25 modtagere af Florence Nightingalemedaljen. Foto: Jakob Dall
Eva Jordung er en af 25 modtagere af Florence Nightingalemedaljen. Foto: Jakob Dall

Florence Nightingale. Hun har i næsten 30 år arbejdet med udsatte mennesker verden over.

Den 28. maj modtager 58-årige Eva Jordung den internationale Florence Nightingalemedalje for sit arbejde i verdens brændpunkter. Eva Jordung har i næsten 30 år brugt sin baggrund som sygeplejerske til at hjælpe udsatte mennesker verden over med deres fysiske og mentale sundhed.

”I 1986 rejste jeg til Sudan, hvor jeg blev frivillig i en flygtningelejr for etiopiske og eritreiske flygtninge. Efter det ville jeg fortsætte med at hjælpe, så jeg tog hjem og uddannede mig til sygeplejerske. Som sygeplejerske er der så mange måder, jeg kan hjælpe folk på, og det har åbnet mange døre for mig. Jeg er meget stolt over at være sygeplejerske og nu også modtage denne medalje,” siger Eva Jordung.

Medaljen uddeles hvert andet år af Internationalt Røde Kors til sygeplejersker, der har udvist exceptionelt mod og gjort et stort stykke arbejde herhjemme og ude i verden. Medaljen blev stiftet i 1912 til minde om Florence Nightingale, som var en pioner i sygeplejefaget. Siden har 44 danskere modtaget medaljen.

Udsendt til kriseramte Libanon

Eva Jordung, der er svensk statsborger, blev uddannet som sygeplejerske i København ved Bispebjerg Hospital i 1991 og rejste i 1993 til Somalia for at hjælpe underernærede børn. Siden har blandt andet været udsendt til Somalia, Rwanda, Bosnien-Hercegovina, Mozambique, Indonesien, Palæstina og Syrien og nu Libanon.

”Jeg arbejder med mental og fysisk sundhed. Det er gennemgående for alt, hvad jeg laver. Specielt det psykosociale arbejde, som altid har indgået i det, jeg har lavet,” siger Eva Jordung.

Eva Jordung blev første gang udsendt for Røde Kors i 1997 til Bosnien-Hercegovina, hvor hun var med til at integrere psykosocialt arbejde i nødhjælpsindsatsen. Det har været en vigtig del af Røde Kors’ arbejde siden. Lige nu er hun udsendt for Røde Kors til Beirut i Libanon, som sidste år blev rystet af en voldsom eksplosion og lige nu er hårdt ramt af COVID-19. Her leder hun Røde Kors’ sundhedsindsats.

FAKTA OM MEDALJEN

  • Medaljen uddeles hvert andet år af Den Internationale Røde Kors Komite
  • I Danmark uddeles medaljen af Røde Kors og Dansk Sygeplejeråd
  • Én danske sygeplejersker modtager i år Florence Nightingalemedaljen
  • 44 danskere har modtaget medaljen siden dens stiftelse
  • I år modtager 25 sygeplejersker medaljen fordelt over 18 lande  

Nøgleord

Kontakter

For interview med Eva Jordung, kontakt pressemedarbejder i Røde Kors, Kasper Bøgsted Kristensen

+45 2399 5490
kakri@rodekors.dk

For mere information om Florence Nightingalemedaljen, kontakt kommunikationskonsulent i Dansk Sygeplejeråd, Susanne Bloch Kjeldsen

+45 2177 6739
sbk@dsr.dk

Billeder

Eva Jordung er en af 25 modtagere af Florence Nightingalemedaljen. Foto: Jakob Dall
Eva Jordung er en af 25 modtagere af Florence Nightingalemedaljen. Foto: Jakob Dall
Download
Eva Jordung arbejder med mental og fysisk sundhed i Libanon. Foto: Jakob Dall
Eva Jordung arbejder med mental og fysisk sundhed i Libanon. Foto: Jakob Dall
Download
Eva Jordung blev udsendt for Røde Kors for første gang i 1997. Foto: Jakob Dall
Eva Jordung blev udsendt for Røde Kors for første gang i 1997. Foto: Jakob Dall
Download

Information om Røde Kors

Røde Kors
Røde Kors
Blegdamsvej 27
2100 København Ø

+45 35 25 92 00https://www.rodekors.dk/

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum