Dansk Metal

Europæisk mindsteløn truer den danske model

Del

Torsdag den 11. november behandler Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg et nyt forslag om minimumslønninger og overenskomster. Hvis Europa-Parlamentet får sin vilje, ser fremtiden sort ud for den danske arbejdsmarkedsmodel.

”Hvis Europa-Parlamentet får sin vilje, ser fremtiden sort ud for den danske arbejdsmarkedsmodel. De vil lægge en lovramme fra Bruxelles ned over det, der i dag bliver forhandlet mellem arbejdsmarkedets parter i Danmark”, siger Dansk Metals formand Claus Jensen.

Dansk Metal repræsenterer 105.000 medlemmer, som primært er privatansatte i de eksporterende erhverv, og som har massive fordele ved EU og det indre marked. Selvom Dansk Metal er varme tilhængere af det europæiske samarbejde, opfordrer Dansk Metal til, at Danmarks repræsentanter på alle niveauer gør så meget modstand som muligt mod det nye EU-forslag.

”Vi bør stå sammen om at forsvare den særlige danske model, som har fungeret i 122 år, og som er verdens bedste. Det er en af de vigtigste politiske kampe i nyere tid. Danmarks repræsentanter på alle niveauer bør gøre så meget modstand som muligt og tale kraftigt imod forslaget. EU skal holde fingrene væk fra den danske model”, siger Claus Jensen.

Den danske arbejdsmarkedsmodel bliver ofte lovprist af arbejdsmarkedsforskere. Udlandet kigger med beundring mod Danmark og studerer vores særlige model med kollektive forhandlinger og flexicurity, som har skabt velstand og gode vilkår for både arbejdstagerne og arbejdsgiverne.

”Siden 1899 har kernen i den danske arbejdsmarkedsmodel været, at arbejdsmarkedets parter organiserer sig og selv aftaler løn- og arbejdsforhold. Det betyder blandt andet, at lønmodtagerne i Danmark får en god løn og har et stærkt sikkerhedsnet sammenlignet med andre lande. Til gengæld kan arbejdsgiverne hyre og fyre hurtigt, så virksomhederne kan omstille sig. Den danske model er den direkte årsag til, at vi ikke konstant har store arbejdsnedlæggelser og demonstrationer i gaderne, som vi ser i mange andre lande”, siger Claus Jensen.

Dansk Metal mener ikke, at EU burde lovgive om løn og overenskomster. EU-traktaten (artikel 153, stykke 5) siger nemlig meget klart, at EU ikke kan lovgive om lønforhold.

”Vi er ærligt talt meget overraskede over, at EU alligevel er på vej til at lovgive om lønforhold. Jeg er selv glødende EU-tilhænger, fordi EU er med til at sikre arbejdspladser til vores medlemmer, og det vil jeg fortsat være. Men hvis direktivet bliver vedtaget i den værste form, vil vi opfordre Danmark til at lægge sag an ved EU-domstolen for at få det annulleret”, siger Claus Jensen.

Kontakter

Billeder

Information om Dansk Metal

Dansk Metal
Dansk Metal
Molestien 7
2450 København SV

33 63 20 00https://www.danskmetal.dk/

Dansk Metal er en fagforening for ca. 108.000 lønmodtagere, der arbejder med it, teknik og mekanik.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal

Dansk Metal: Dansk økonomi i højkonjunktur kræver fokus på arbejdskraft12.10.2021 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Genopretningen af dansk økonomi er gået rigtig hurtigt. Det viser ny rapport fra vismændene. Faktisk så hurtigt, at Danmark nu befinder sig i en højkonjunktur. Det lægger pres på kapacitetsgrænserne i økonomien og betyder, at vi i allerhøjeste grad skal holde et vågent øje med antal faglærte. Det gælder både i forhold til flere lærlinge og fastholdelse af seniorer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum