Europabevægelsen

Europabevægelsen: Frederiksen må levere på løftet om en europapolitisk aftale

Del
Usikkerheden om regeringens EU-politiske kurs er så stor, at der er akut behov for dén europapolitiske aftale, som regeringen har lovet danskerne. Det mener Europabevægelsen.

Søndag den 9. maj fejrer europæerne Europadagen og dermed underskrivelsen af Schuman-erklæringen i 1950, som blev startskuddet til EU. Europabevægelsen minder i den anledning om, at det i regeringens forståelsespapir står, at der skal laves en europapolitisk aftale. Forståelsespapiret blev udformet mellem regeringen, RV, EL og SF i sommeren 2019. I forståelsespapiret kan man læse, at en europapolitisk aftale skal indeholde en plan for en revision af Schengen-samarbejdet. Løbende har andre partier ytret ønsker at få andre politiske elementer ind i en europapolitisk aftale. 

Sparebande, Israel-tur og Rwanda-aftale skaber stor bekymring

Formand for Europabevægelsen Stine Bosse mener, at usikkerheden om regeringens EU-politisk kurs taler for, at regeringen indkalder til forhandlinger om en europapolitisk aftale. En række alliancedannelser på kort tid har vakt stor forbavselse. Op til forhandlingerne om den europæiske genopretningspakke i sommer meldte Mette Frederiksen eksempelvis Danmark ind i alliancen ”Frugal Four”, i folkemunde kaldet sparebanden. Kort tid efter rejste Mette Frederiksen sammen med Østrigs kansler Sebastian Kurz til Israel under en valgkamp. Endelig vækker regeringens aftale med Rwandas regering bekymring ift. bestemmelserne om ret til liv og forbud mod tortur i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

  • Regeringen går ofte direkte uden om EU-Kommissionen, Merkel og Macron. I stedet ser vi en form for nålestiksdiplomati, altså hurtige missioner med tvivlsomme samarbejdspartnere. Når Folketingets europaudvalg samtidig klager over, at Folketinget ikke bliver inddraget, så er vi der, hvor man må kræve af regeringen, at den som minimum svarer på, hvad den samlede vision er. Og allerhelst skal vi have flere partier med, siger Stine Bosse.

Et spørgsmål om en dansk EU-tradition 

Stine Bosse lægger vægt på, at der er tradition for, at den danske regering orienterer Folketingets partier og henter mandat til sine handlinger gennem Europaudvalget. En europapolitisk aftale kan beskrive, hvilke prioriteteter der skal fokus på, hvordan der skal følges op på dem, samt hvor Danmark kan hente mest indflydelse. Selv peger Stine Bosse på klima, databeskyttelse, migration, sikkerhed og borgernes rettigheder/menneskerettigheder som oplagte temaer til drøftelse. 

  • Klarhed og enighed om retningen betyder, at vi ungår slingrekurs i EU-politikken. Vi holder på vores partnere. Men det vigtigste er nok, at danskerne samtidig får repræsenteret deres ønsker til EU-politikken, uanset om vi lige sidder med en blå eller rød statsminister. En europapolitisk aftale kan holde fast i vores danske tradition for brede og folkelige mandater i EU-politikken, siger Stine Bosse.

Kontakter

Billeder

Information om Europabevægelsen

Europabevægelsen
Europabevægelsen
Rosenørns Allé 35, 1. th.
1970 Frederiksberg C

+45 33 141 141https://europabevaegelsen.dk

Fælles udfordringer kræver fælles løsninger. Europabevægelsen ønsker et tæt europæisk samarbejde.

Følg pressemeddelelser fra Europabevægelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Europabevægelsen

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye