Folkekirkens Nødhjælp

EU-millioner til dansk NGO fjerner sprængfarlige efterladenskaber fra krigen i Libyen

Del

En ny, stor EU-bevilling giver Folkekirkens Nødhjælp mulighed for at fortsætte arbejdet med at sikre at, indbyggerne i den libyske by, Sirte, kan vende tilbage og genopbygge den ødelagte by under trygge forhold.

En beboelsesejendom i Sirte, hårdt medtaget efter kampene om befrielsen af byen.
En beboelsesejendom i Sirte, hårdt medtaget efter kampene om befrielsen af byen.

Efter år med IS-besættelse og efterfølgende blodige kampe for at befri byen, er mange familier i løbet af de sidste par år begyndt at vende tilbage deres hjem i den krigshærgede libyske by, Sirte, ved Libyens kyst.

Men det, der engang var deres hjem, er for mange familier omdannet til regulære ruiner og sønderskudte bygninger. Bygninger, som på ingen måde er ufarlige at vende hjem til. For selvom Folkekirkens Nødhjælp de seneste år har arbejdet ihærdigt for at rense byen for u-eksploderede krigsefterladenskaber som eksempelvis raketter og granater, ligger der stadig meget af den slags tilbage i de murbrokker, der før krigen udgjorde boliger, butikker, skoler og hospitaler. Nogle af bygningerne er allerede taget i brug, men eksplosiverne udgør en hindring for, at byen, dens liv og indbyggernes levned til fulde kan genopbygges og føres videre. Dertil kommer de psykologiske traumer, som mange af indbyggerne lider under efter års fordrivelse og et liv i krig og konflikt.

Det er disse behov – kombineret med Folkekirkens Nødhjælps evne og kapacitet til at finde løsninger, som har ført til denne rekordstore bevilling. Organisationen skal over de næste tre år bidrage til stabilisering og genopbygning af byen. Byen skal ryddes for u-eksploderede krigsefterladenskaber, både dem, man kan se med det blotte øje, og dem, der ligger gemt i murbrokker. Rydningen er et grundvilkår for at skabe en sikker og værdig tilværelse for de tilbagevendte indbyggere.

”Bevillingen er et vigtigt og meget velkomment bidrag til at eliminere truslen om at blive dræbt eller såret af u-eksploderede sprængstoffer for Sirtes befolkning. I løbet af de sidste to år har vores mineryddere og vores medarbejdere, der informerer om faren ved u-eksploderede sprængstoffer allerede opnået store fremskridt med at gøre byen til et mere sikkert sted,” siger Graeme Ogilvy, der er Folkekirkens Nødhjælps programchef i Libyen og tilføjer:

”Ved at fjerne og tilintetgøre truslen fra de efterladte eksplosiver har det været muligt for skoler, butikker og lægeklinikker at åbne igen, og folk har fået sikker adgang til deres huse. Der er dog stadig store områder, som skal sikres. Med EU-støtten er vores hold i stand til at fortsætte det hårde arbejde hen imod genopbygningen og fornyet liv i Sirte.”

Folkekirkens Nødhjælp har arbejdet i Sirte siden 2017 og har derfor en solid indsigt i, hvad den tilbagevendende befolkning har brug for. Det fremtidige arbejde bygger på tre hovedelementer:

  • Rydning af eksplosiver og oprydning af murbrokker, hvori eksplosiver kan være skjult. Denne del af arbejdet foregår i samarbejde med minerydningsorganisationen HALO Trust. Folkekirkens Nødhjælp er den eneste internationale NGO, som udfører minerydning i Sirte.
  • Uddannelse i og oplysning om, hvordan befolkningen sikrer sig mod farerne fra u-eksploderede miner og andre krigsefterladenskaber.
  • Psykosocial støtte efter traumer og andre psykologiske følger af en langvarig, væbnet konflikt. Denne del af arbejdet udføres blandt andet i samarbejde med Libyske Røde Halvmåne og den libyske spejderbevægelse.

I alt 54.000 libyere – cirka halvdelen af befolkningen i Sirte – vil få gavn af projektet, som vil rydde et areal på 15,7 kvadratkilometer for eksplosiver.

Kontakter

Billeder

En beboelsesejendom i Sirte, hårdt medtaget efter kampene om befrielsen af byen.
En beboelsesejendom i Sirte, hårdt medtaget efter kampene om befrielsen af byen.
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

33 15 28 00https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum