EU-miljøministre klar med strenge produktregler for at komme skovrydning til livs

Naturen går tilbage på globalt plan med en hidtil uset hast. Særligt synligt er det i verdens skove, hvor enorme mængder af træer dagligt fældes eller brændes ned til fordel for skovdrift eller landbrug.
Mellem 1990 og 2016 mistede vi f.eks. 1,3 million km2 skov i verden – med en hastighed på 800 fodboldbaner i timen. Det svarer til 30 gange Danmarks areal.
Der er tale om områder, som er vigtige levesteder for utallige arter og helt essentielle i kampen mod de globale klimaforandringer.
Udbyttet sælges bl.a. videre til forbrugere og virksomheder i EU, som på den måde bidrager til den fortsatte skovrydning af verdens skove – og det skal der gøres noget ved. Sådan lyder budskabet bag en ny forordning.
Forordningen, som EU’s miljøministre i dag er blevet enige om på et rådsmøde i Luxembourg, sætter nemlig nye krav til produkter på det indre marked om, at de ikke må have bidraget til hverken skovrydning eller skovforringelse.
- Den voldsomme skovrydning i verden er ikke bare et biodiversitetsproblem, men også et klimaproblem. I EU bærer vi en stor del af ansvaret, når vi importerer alt fra kaffe og kakao til palmeolie og soja. Vores fodaftryk er globalt, så det skal vores naturpolitik også være. Derfor gør vi det nu ulovligt at købe og sælge produkter, der er associeret til skovrydning og skovforringelse, siger miljøminister Lea Wermelin.
”Skovvenlige” produkter forude
Forslaget dækker over en lang række produktgrupper inden for træ, soja, palmeolie, kaffe, kakao og oksekød. Med de nye krav må disse produkter fremover kun omsættes på EU’s indre marked eller eksporteres, hvis de lever op til nogle særlige kriterier. Det betyder, at produktet skal 1) være fri for skovrydning og skovforringelse, 2) overholde lovgivningen i producentlandet samt 3) være omfattet af en erklæring, der skal indeholde informationer om produktionsland og geografiske koordinater for de jordområder, hvor varen er produceret.
- Det nytter ikke noget, at vi løfter pegefingeren overfor f.eks. sydamerikanske lande i internationale sammenhænge, og samtidig selv bidrager aktivt til en fortsat efterspørgsel efter produkter, som har ført til, at verdens skove forsvinder. Udbud følger som bekendt efterspørgsel, og vi har et ansvar at tage på os. Fra dansk side har vi arbejdet for et ambitiøst og effektivt forslag, og jeg er glad for at se, at de andre EU-lande er klar til at tage fælles ansvar, siger Lea Wermelin.
Forslaget er en integreret del i EU’s ’Grønne Pagt’ om fremme af biodiversitet og klima og er et væsentligt skridt på vejen til indfrielsen af FN’s verdensmål og Paris-aftalen. Konklusionen i Rådet betyder, at man nu er klar til at indgå i de videre forhandlinger med Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen, inden forslaget kan træde i kraft.
Fakta om skovrydning:
- I takt med, at verdens skove forsvinder, forsvinder en vigtig del af løsningen på to af de helt store kriser, verden står over for: Klimakrisen og biodiversitetskrisen.
- Mellem 1990 og 2016 mistede vi 1,3 million km2 skov i verden – med en hastighed på 800 fodboldbaner i timen. Det er et område svarende til 30 gange Danmarks areal.
Fakta om EU-forslaget:
- Forslaget forventes at reducere EU’s – og dermed Danmarks – bidrag til global skovrydning, reducere de globale drivhusgasudledninger, beskytte værdifuld natur og biodiversitet samt understøtte en grøn omstilling af fødevaresystemer.
- Forslaget stiller krav om, at en række produkter indeholdende træ, soja, palmeolie, kaffe, kakao og oksekød skal være fri for skovrydning og skovforringelse, før disse må sælges på EU’s indre marked eller eksporteres. Virksomheder skal implementere due diligence systemer for at sikre de skovrydningsfri krav, og skal bl.a. have information om, hvor produkterne er produceret.
- Partnerskaber og samarbejde med tredjelande styrkes markant for at understøtte en bæredygtig udvikling, herunder særligt i producentlandene, med fokus på bl.a. småbønder, lokalbefolkninger og oprindelige folk. Ligeledes skal samarbejdet med forbrugerlande styrkes.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Michel Bloch Buch-Larsen, Miljøministeriet, tlf.: +45 24 77 11 30, e-mail: miblb@mim.dk
Nøgleord
Kontakter
Michel Bloch Buch-LarsenPresserådgiver
Tlf:24 77 11 30miblb@mim.dkPressekontakt til Miljøministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901Billeder
Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet

Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Ny fiskeriaftale: Alle farvande omkring Fyn omfattes af trawlforbud2.7.2025 13:36:48 CEST | Pressemeddelelse
En ny politisk aftale mellem regeringen og LA, SF, K, EL, RV og ALT sætter gang i den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark. Aftalen sætter en stopper for fiskeri med bundslæbende redskaber i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande, herunder i farvandene omkring Fyn.
Ny milepæl for havet: Stor del af det danske hav bliver nu trawlfrit2.7.2025 13:28:47 CEST | Pressemeddelelse
18,7 procent af det danske havareal udlægges til trawlfrie zoner. Det er resultatet af en politisk aftale som regeringen indgået sammen med LA, SF, EL, K, RV og ALT. Aftalen er den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark og sætter en stopper for bundtrawl i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande.
Ny strategi: 17 spildevandsselskaber politianmeldt for ulovlig udledning1.7.2025 10:54:49 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen har siden 2023 politianmeldt 17 spildevandsselskaber. Det sker som led i en skærpet tilsynsindsats, som Miljø- og Ligestillingsministeriet satte i gang med en ny strategi i 2023.
Slut med dobbeltpant i Grønland30.6.2025 11:14:20 CEST | Pressemeddelelse
Grønlandske butikker og forbrugere skal ikke længere betale både dansk og grønlandsk pant, når de køber pantmærkede drikkevarer fra Danmark.
Nu skærpes straffen for at begå naturkriminalitet27.6.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Som en del af den nye strafreform bliver der slået hårdere ned overfor naturkriminalitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum