Synergi

EU-Kommissionen: Slut med at sælge eller udleje bygninger med lavt energimærke

Del

Den eksisterende bygningsmasse skal i højere grad bidrage til Europas grønne omstilling, hvis det står til EU-Kommissionen. Det viser et nyt forslag til en revision af bygningsdirektivet, der blev præsenteret i dag. Handlingsplanen for renovering af bygninger skal skærpes i alle medlemslande, ligesom der skal stilles krav til energimærket i alle eksisterende bygninger. SYNERGIs bestyrelsesformand, Bendt Bendtsen, ser flere gode takter i forslaget, men ærgrer sig over, at ambitionsniveauet i det endelige forslag er sænket, siden et udkast blev lækket tidligere i år.

I dag landede EU-Kommissionens officielle forslag til en revision af EU’s bygningsdirektiv (EPBD). Direktivet genoptegner planen for at få mere energieffektivitet ind i medlemslandenes bygningsmasse, der står for hele 40 pct. af energiforbruget og 36 pct. af udledningen af drivhusgasser. I revisionen foreslår Kommissionen bl.a., at: 

  • Alle eksisterende offentlige og private bygninger (ikke boliger) skal som minimum have energimærke F i 2027 og E i 2030. I 2030 skal eksisterende boliger minimum være energimærket F og i 2033 E. Kravene gælder ved køb eller salg. 
  • Der stilles skærpede krav til medlemslandenes renoveringsplaner, der skal opdateres hver femte i stedet for tiende år.  
  • Et fælleseuropæisk energimærke implementeres. 
  • Et bygningsrenoveringspas gøres obligatorisk for alle medlemslande i 2024. 

SYNERGI-formand Bendt Bendtsen ser positive takter i EU-Kommissionens endelige udspil, der på flere punkter flugter med SYNERGIs høringssvar. Han bider særligt mærke i forslaget om at implementere minimumskrav til energimærkningen. Hvis forslaget vedtages, stiller det nye krav til medlemslandene og ikke mindst EU-borgerne. 

Ifølge Bendt Bendtsen, der var hovedforhandler på EPBD’en i Europa-Parlamentet tilbage i 2018, er det et meget interessant forslag. Det gemmer nemlig på et gevaldigt grønt potentiale – men også lidt af et paradigmeskifte. 

“Med forslaget sparker EU-Kommissionen døren ind til bygninger i den tunge ende af energimærke-skalaen. Det er et opsigtsvækkende redskab at tage i brug, men det vil uden tvivl have en stor, positiv effekt på klimaet. Skal det fungere i praksis, kræver det dog god og let adgang til at finansiere energirenoveringer – ikke mindst i yderområderne,” siger SYNERGIs formand og understreger, at der – også i Danmark – er et stort behov for at mindske energiforbruget i private bygninger. 

Herhjemme fylder fx enfamiliehuse alene en tredjedel af hele bygningsmassen, og arealmæssigt blev mere end 75 pct. af dem opført før 1980, hvor der endnu ikke fandtes energikrav til landets bygninger. Derfor døjer rigtig mange af de private boliger stadig med middelmådige energimærker i dag. 

Ifølge Danmarks Statistik og Statens Byggeforskningsinstitut er der ca. 1,5 mio. enfamiliehuse i Danmark. Blot 600.000 af dem er energimærket, og af disse har ca. tre ud af fem et dårligt (D-G) energimærke, viser tal fra Dansk Byggeri. Konsekvensen er et unødvendig højt energi- og CO2-forbrug i de berørte bygninger, hvilket kan imødegås ved at energirenovere dem. Bendt Bendtsen påpeger desuden, at en energirenovering ikke kun er noget, der gavner klimaet. Det er i høj grad også gunstigt for den enkelte borger at energirenovere sin bolig. 

“Ved at opgradere energimærket i dit hjem gør du ikke bare klimaet en tjeneste. Du mærker det også på pengepungen – særligt i en tid med ekstremt høje energipriser som nu. Ifølge Dansk Byggeri sluger et hus med energimærke G f.eks. 20 gange mere energi pr. kvadratmeter end et hus med energimærke A2020. Derfor kan det være en enorm økonomisk gevinst for den private boligejer at få gjort noget ved et haltende energimærke. Og så er det bare ekstra flødeskum på kagen, at et bedre energimærke i langt de fleste tilfælde også fører til et sundere indeklima i bygningerne. Jeg mener derfor, at enhver boligejer både for klimaet og for egen vindings skyld bør overveje at opnå så højt et energimærke som muligt,” siger Bendt Bendtsen.  

Han er ærgerlig over, at EU-Kommissionens endelige udspil ikke er så ambitiøst som det oprindelige udkast, der via en lækage blev offentliggjort:

“Barren kunne godt være sat lidt højere. Kommissionen har tilsyneladende oprindeligt sigtet efter at stille krav helt op til energimærke C. Nu lander vi på en topgrænse på E. Det ærgrer mig, at man har droslet ned på de ambitioner, for det ville have rykket væsentligt mere at arbejde mod C,” mener SYNERGIs formand. 

Foruden energimærkekravet fremhæver han EU-Kommissionens forslag til en ny renoveringsplan, der er en skærpelse af de oprindelige ”langsigtede renoveringsstrategier”. Her vil EU-Kommissionen øge kravene til medlemslandenes bygningsrenoveringsplaner, hvor målet nu lyder, at alle eksisterende bygninger er klimaneutrale i 2050. Ifølge forslaget skal de nye renoveringsplaner samtidig indrapporteres og evalueres hyppigere af Kommissionen. 

“EU-Kommissionen strammer skruen nu. Med en skærpet renoveringsplan og indlagte tidsfrister går Kommissionen op i næste gear og giver medlemslandene et tiltrængt skub. Det er helt nødvendigt, for det går stadig for langsomt med bygningsrenoveringerne i Europa. Hvis forslaget går igennem, bliver det sværere at løbe fra renoveringerne fremover, hvilket jeg kun kan bifalde. Der er et kæmpe grønt og økonomisk potentiale i bygninger, som vi skal indfri langt hurtigere,” siger Bendt Bendtsen. 

EU-Kommissionens revisionsforslag til EPBD’en skal nu forhandles af medlemslandene og Europa-Parlamentet, hvor Bendt Bendtsen håber, at blandt andet Danmark vil sikre en ambitiøs tilgang til forhandlingerne.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Synergi

Synergi
Synergi
Vesterbrogade 1C, 5. sal
1620 København V

30667784https://synergiorg.dk/

SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.

Følg pressemeddelelser fra Synergi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Synergi

SYNERGI: Regeringens digitaliseringsstrategi baner vej for mere grøn omstilling5.5.2022 12:07:09 CEST | Pressemeddelelse

På et pressemøde i Finansministeriet i dag har regeringen præsenteret deres nye digitaliseringsstrategi. Strategien indeholder en række konkrete forslag til, hvordan Danmark kan få endnu mere fart på digitaliseringen, og et af forslagene handler om at slippe energiforbrugsdata fri. Et forslag, som vil føre den danske energi- og forsyningssektor ind i den digitale tidsalder og vil skabe et marked for grønne løsninger, mener SYNERGI.

SYNERGI: Blandet udspil til en grøn skattereform – vigtige beslutninger skubbes til forhandlingslokalet20.4.2022 14:42:20 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen har netop offentliggjort sit bud på en grøn skattereform. Det indeholder udmærkede elementer, men beslutningen om en helt central del af udspillet – udmøntningen af en grøn omstillingsfond - sendes videre til de forestående forhandlinger med Folketingets øvrige partier. Her er det vigtigt, at partierne, der prioriterer et lavere energiforbrug, stiller krav om energieffektivitet, siger SYNERGI-direktør Katrine Bjerre M. Eriksen.

SYNERGI: Danmark kan mere med energieffektivitet - ellers bliver vejen væk fra russisk gas lang19.4.2022 12:05:09 CEST | Pressemeddelelse

Regeringens plan for at gøre Danmark fri af russisk energi gør intet for at mindske energiforbruget, selv om netop det er løsningen på den korte bane. Vi har brug for alle bidrag til hurtigst muligt at gøre op med afhængigheden af Rusland. Derfor er det ærgerligt, at vi lader de energibesparende redskaber blive i værktøjskassen, mener SYNERGI-direktør Katrine Bjerre M. Eriksen. Hun peger bl.a. på krav til kommunerne, ambitiøse EU-klimamål og støtte til industrien og til private boliger for at mindske energispildet som mulige løsninger.

SYNERGI: Helt forkert at tage midler fra grøn omstilling til at finansiere biogas8.4.2022 16:16:21 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen har i dag offentliggjort en ny aftale, der skal sikre mere biogas de kommende år. Aftalen finansieres med midler, der er afsat til at mindske energispildet og klimabelastningen i industrien. Det er ”helt forkert”, mener SYNERGI-direktør Katrine Bjerre M. Eriksen. Hun er bekymret for, at Danmarks energispareforpligtelse over for EU er i fare for ikke at blive opfyldt.

Ny analyse: Sundere indeklima i skoler og daginstitutioner kan give milliarder – men kun hver tredje kommune har mål for bedre indeklima28.3.2022 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Der er knap 15 mia. kr. at hente ved at forbedre luft, lys og lydniveau i folkeskoler og daginstitutioner. Alligevel har kun en tredjedel af kommunerne mål for at forbedre indeklimaet, viser en ny analyse. SYNERGIs bestyrelsesformand, Bendt Bendtsen, undrer sig over den lave prioritering af indeklima og efterspørger større politisk fokus både nationalt og lokalt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum