Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

EU-Kommissionen godkender dansk landbrugsplan som en af de første

Del

Danmark er blandt de første lande til at få godkendt den nationale plan for EU’s nye landbrugsreform (CAP-planen). Planen sætter rammerne for, hvordan og under hvilke betingelser de danske landmænd kan modtage landbrugsstøtte under den nye EU-landbrugsreform, der træder i kraft i 2023.

Danmark har d. 31. august fået godkendt den nationale plan for implementeringen af EU’s nye landbrugsreform for 2023-2027. Dermed er Danmark blandt de første lande, der får EU-flueben ved den nationale CAP-plan. Planen danner grundlag for, hvordan EU’s tilskudsordninger og regler skal anvendes i Danmark, når den nye landbrugsreform træder i kraft ved årsskiftet.

En stor del af arbejdet med CAP-planen har bestået i at tydeliggøre, hvordan CAP-planen spiller sammen med de øvrige dele af den ambitiøse grønne landbrugsaftale, som et bredt flertal af Folketingets partier blev enige om sidste år. I CAP-planen er der f.eks. støtte til grøn bioraffinering, klimateknologi-investeringer og en række nye grønne arealordninger, som er blandt nogle af de initiativer, der sætter en markant retning for den grønne omstilling af dansk landbrug i landbrugsaftalen.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, siger:

”Vi har fra dansk side arbejdet benhårdt på at komme i mål med planen for landbruget, så den lever op til kravene for EU’s nye landbrugsreform og samtidig understøtter de ambitiøse mål for grøn omstilling af landbruget, som vi i forligskredsen besluttede i landbrugsaftalen sidste år. Jeg er derfor rigtig godt tilfreds med, at Danmark er blandt de første lande til at få godkendt en national plan. Det har virkelig været en vigtig prioritet for os i forligskredsen, og vi har trampet hårdt i pedalerne for så hurtigt som muligt at skabe klarhed om rammerne for landbrugsstøtten. Det er det, vi ser resultatet af nu.”

Se den godkendte CAP-plan her.

Fakta:

  • Danmark er blandt den første gruppe af lande, der får godkendt deres CAP-plan. I denne første bølge har også seks andre lande fået godkendt deres nationale plan for implementeringen af EU’s landbrugsreform. Der er tale om Finland, Frankrig, Irland, Polen, Portugal og Spanien.

  • Med vedtagelse af CAP-planen vil det fra 2023 være muligt for danske landmænd at søge en række støtteordninger, som f.eks. nye bioordninger og direkte landbrugsstøtte. Det vil også være muligt at søge tilskud til projekter med f.eks. natur-, kvælstof og klimaformål på projektstøtteområdet. I alt kan der i 2023 søges ca. 800 mio. kr. under bio-ordningerne og ca. 4.830 mio. kr. i direkte landbrugsstøtte. Derudover kan der under CAP-planen søges projektstøtteordninger mv. for ca. 1.230 mio. kr. årligt 2023-2027.

  • EU’s landbrugsreform blev formelt vedtaget 2. december 2021 og gælder for 2023 til 2027.

  • Det er første gang medlemslandene har skulle udforme en national implementeringsplan for EU’s landbrugsreform. Det er denne nationale plan, som kaldes CAP-planen. I Danmark er implementeringen aftalt som en del af landbrugsaftalen fra den 4. oktober 2021.

  • Det første danske udkast til CAP-planen blev fremsendt til Kommissionen ved årsskiftet 2021/2022. D. 31. marts 2022 fremsendte EU-Kommissionen en række bemærkninger til den danske plan, ligesom de har gjort til alle andre landes planer. Bemærkningerne udgjorde 34 sider og i alt 237 separate punkter, som Danmark skulle adressere.

  • Siden d. 19. juli, hvor en revideret danske CAP-plan blev sendt retur til EU-Kommissionen, har de danske landmænd kunne læse om de forventede tilskudsordninger og regler for den nye landbrugsreform på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Yderligere oplysninger:
Spørgsmål kan rettes til Ministeriet for Fødevarer, Landbrugs og Fiskeris pressevagt, der kan kontaktes på presse@fvm.dk eller +45 2018 4052 (kan ikke modtage SMS).

Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K

+45 38 14 21 42https://fvm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Vi drøner 250.000 tons mad direkte i skraldespanden hvert år: Lad os Ta’ madansvar sammen!29.9.2022 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse

Et tårnhøjt madbjerg af rundt regnet 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. stykker rå kylling – toppet med mindst 11 mio. æg og godt 26 mio. madpakker. Det er nøjagtig sådan et madbjerg, der hvert år farer vild i køleskabet eller skoletasken på vej mod vores tallerkener – og havner direkte i skraldespanden. Det viser nye tal fra madspildstænketanken ONE\THIRD. På Danmarks nationale madspildsdag tager fødevareminister Rasmus Prehn med en ny kampagne nu skeen i den anden hånd med en klar opfordring til danskerne: Lad os Ta’ madansvar sammen!

Skolerne redder maden: Elever landet over skal med i skolekøkkenet på Danmarks nationale madspildsdag26.9.2022 10:26:03 CEST | Pressemeddelelse

Med et virtuelt live-event for alle landets folkeskoler er det i år børnene, som Fødevareministeriet og tænketanken ONE\THIRD sætter i centrum på den nationale madspildsdag torsdag den 29. september. Timm Vladimir ledsaget af fødevareminister Rasmus Prehn styrer slagets gang til dét, der bliver Danmarks største virtuelle madspildsevent. Via en live-streamet video vil de nå rundt til alle hjørner af landet, hvor næste generation tager grydeskeen i den anden hånd i kampen mod de 800.000 tons mad, der hvert år går til spilde.

FAKTA: Det midlertidige forbud mod hold af mink udløber ved årsskiftet23.9.2022 14:41:59 CEST | Pressemeddelelse

Statens Serum Institut vurderer, at risikoen for folkesundheden er begrænset ved minkavl i Danmark, hvis man indfører de smitteforebyggende tiltag, som veterinær- og sundhedsmyndighederne har anbefalet. Derfor vil det midlertidige forbud mod hold af mink udløbe ved årsskiftet. Minkbranchen fik gennemgået modellen på et møde i dag, og Folketingets partier er inviteret til en teknisk gennemgang af modellen i næste uge.

Det midlertidige forbud mod hold af mink udløber ved årsskiftet23.9.2022 10:36:31 CEST | Pressemeddelelse

Statens Serum Institut vurderer, at der er begrænset risiko for folkesundheden ved genoptagelse af en betydeligt reduceret minkproduktion og ved indførelse af smitteforebyggende tiltag. Derfor har regeringen besluttet at lade det midlertidige forbud mod minkavl i Danmark udløbe ved årsskiftet. Fødevareminister Rasmus Prehn har inviteret minkbranchen til et møde fredag eftermiddag. Her vil branchen få gennemgået de smitteforebyggende tiltag, som veterinær- og sundhedsmyndighederne vurderer er nødvendige ved genoptagelse af minkproduktion af hensyn til folkesundheden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum