FTF

EU bør sikre atypiske ansatte bedre arbejdsmiljø

Del

EU-kommissionens nye arbejdsmiljøudspil er uambitiøst og glemmer psykisk arbejdsmiljø, ergonomi samt de atypisk ansatte, mener FTF, der vil have regeringen i aktion. Regelforenkling må ikke svække ansattes sundhed og sikkerhed på jobbet, fastslår FTF.

EU-kommissionen har tirsdag fremlagt flere forslag på arbejdsmiljøområdet om alt fra kræftfremkaldende stoffer til en generel modernisering af EU’s arbejdsmiljølovgivning. Men udspillet er uambitiøst og glemmer vigtige områder, fastslår hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 danske lønmodtagere ansat i den offentlige og private sektor.

”Det er et meget uambitiøst udspil, der glemmer de atypiske ansatte samt de stigende problemer med dårligt psykisk arbejdsmiljø og ergonomi. Der er brug for ny EU-lovgivning om ergonomi og psykisk arbejdsmiljø. Desuden bør EU-kommissionen sikre, at atypisk ansatte, selvstændige og freelancere bliver dækket af EU’s nuværende arbejdsmiljølovgivning og dermed sikres i national lovgivning, hvilket de ikke er i dag”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

FTF vil nu rejse sagen over for EU-kommissionen gennem europæisk fagbevægelse i ETUC og vil samtidig opfordre den danske regering til at arbejde for og presse EU-kommissionen til at lave fælles lovgivning for psykisk arbejdsmiljø, ergonomi og atypiske ansattes arbejdsmiljø.

Regelforenkling må ikke svække arbejdsmiljøet
EU-kommissionen vil fremme ”REFIT”, hvilket betyder regelforenkling og afbureaukratisering til gavn for erhvervslivet, også på arbejdsmiljøområdet. I går blev en ny evaluering af mulige regelforenklinger af EU’s arbejdsmiljødirektiver lagt frem.

I den forbindelse vil EU-kommissionen over de kommende to år arbejde med medlemsstaterne og de sociale parter for at ”opdatere eller fjerne forældede regler, hvilket skal reducere den administrative byrde – dog uden at reducere arbejdstagernes beskyttelse”. Og det sidste er en vigtig tilføjelse, fastslår FTF.

”Regelforenkling må ikke svække de ansattes sundhed og sikkerhed på jobbet. EU-kommissionen må lytte til arbejdsmarkedets parter og fagbevægelsen”, siger Bente Sorgenfrey.

Arbejdstilsynene i Danmark og andre EU-medlemslande er blevet beskåret kraftigt de senere år. Det svækker kontrollen med arbejdsmiljøet. Blandt andet dårligt psykisk arbejdsmiljø er skyld i stort sygefravær, udstødning fra arbejdsmarkedet og forringet livskvalitet for EU-borgerne.

EU-lovgivningen skal sikre, at der ikke konkurreres på dårligt arbejdsmiljø, mener FTF, der vil have EU-kommissionen til aktivt at sikre, at der er tilstrækkelig kontrol og tilsyn med arbejdsmiljøet, og at reglerne reelt efterleves i medlemslandene.

KONTAKT

Formand for FTF: Bente Sorgenfrey: 4045 2645 / beso@ftf.dk 

Konsulent i FTF: Jan Kahr Fredriksen: 2043 8843 / jaka@ftf.dk 

Nøgleord

Links

Information om FTF

FTF
FTF
Niels Hemmingsens Gade 12
1153 København K

33 36 88 00http://www.ftf.dk/forside/

Læs kommissionens pressemeddelelse her.

Derudover har Kommissionen præsenteret en meddelelse om moderniseringen af EU’s arbejdsmiljølovgivning. Meddelelsen er medfulgt af REFIT-evalueringen af EU’s arbejdsmiljødirektiver.

Hovedtiltagene i meddelelsen er fokus på håndhævelse herunder særligt at hjælpe SMV’er gennem et guidance paper om arbejdsmiljørisici vedr. psykosociale, ergonomiske og aldersrelaterede risici samt arbejdsgivernes risikovurderinger.

Følg pressemeddelelser fra FTF

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra FTF

Syd- og sønderjyske kommuner har underforbrug på over 1,8 mia. kr.23.5.2018 13:53pressemeddelelse

Frygt for økonomisk straf har siden 2011 fået kommunerne til at bruge 23,2 mia. kr. mindre, end de har lov til. Alene i de syd- og sønderjyske kommuner har underforbruget siden 2011 været på over 1,8 mia. kr., viser nye tal. Markant flere ældre og børn kræver flere penge til velfærd i de kommende år, påpeger professor og hovedorganisationen FTF. Alligevel vil regeringen holde det offentlige forbrug nede og lette skat og afgifter.

Frygter straf: Kommuner har underforbrug på 23 mia. kr.23.5.2018 12:07pressemeddelelse

Frygt for økonomisk straf har siden 2011 fået kommunerne til at bruge 23,2 mia. kr. mindre, end de har lov til. Markant flere borgere kræver flere penge til velfærd i de kommende år, påpeger professor og hovedorganisationen FTF. Alligevel vil regeringen holde det offentlige forbrug nede og lette skat og afgifter. I 2025 vil der være 200.000 flere borgere end i dag, viser nye tal. Alene i de nordjyske kommuner vil der i 2025 være 25.000 flere ældre og børn end i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum