Udenrigsministeriet

EU-aftale sikrer knap 1,7 mia. kroner til uddannelse og grøn vækst i Grønland

Del

EU-landene har den 5. oktober 2021 afsat knap 1,7 mia. kroner i EU-budgettet i perioden 2021-2027 til Grønland. Midlerne forventes at blive anvendt inden for uddannelsesområdet og til grøn vækst. Herudover får Grønland adgang til at søge midler under en række andre puljer. Danmark har, i tæt koordination med Grønland, bl.a. varetaget de konkrete forhandlinger med EU’s øvrige medlemslande.

”Jeg er meget glad for det gode resultat. Det er en sag, vi fra grønlandsk og dansk side har lagt mange kræfter i at løfte. Fra før forslaget overhovedet blev fremsat, igennem de mere end tre år, drøftelserne har varet, til de til de afsluttende forhandlinger i EU, har Grønland og Danmark– fra Nuuk, København og Bruxelles – arbejdet tæt sammen for at sikre det bedst mulige resultat for Grønland,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Naalakkersuisut (det grønlandske landsstyre) og Europa-Kommissionen vil nu igangsætte den konkrete programmering af midlerne. Hvor midlerne i de hidtidige år har fokuseret på uddannelsesområdet forventes bevillingen fremadrettet også at blive brugt på området grøn vækst (”Green growth”). Midlerne kanaliseres til arbejde med strategier og politikker, som Naalakkersuisut selv formulerer, tilrettelægger og implementerer.

Fakta om aftalen:

  • Ministerrådet vedtog den 5. oktober 2021 ”Rådets afgørelse om associering af de oversøiske lande og territorier med Den Europæiske Union, herunder forbindelser mellem Den Europæiske Union på den ene side og Grønland og Kongeriget Danmark på den anden side (afgørelse om oversøisk associering, herunder Grønland).” (indsæt link: pdf (europa.eu) )

    Rådsafgørelsen følger det syv-årige budget (MFF), som EU opnåede enighed om i juli 2020.
  • Grønland havde i den forudgående budgetperiode (2014-2020) mulighed for opnåelse af budgetstøtte på ca. 1,6 mia. kroner
  • Grønland valgte at træde ud af det europæiske samarbejde i 1985 men har siden være tilknyttet EU som en såkaldt ”oversøisk land og territorie” (OLT).
  • Grønlands status som OLT giver blandt andet Grønland en række muligheder for europæisk samarbejde, herunder mulighed for deltagelse i mange af EU’s horisontale programmer og instrumenter, f.eks. Horizon Europe, Erasmus+ og Invest EU.
  • Grønland har herudover en fiskeripartnerskabsaftale med EU.
  • Grønland har toldfri adgang til EU’s indre marked som følge af sin OLT-status og efter bestemmelser fastsat i ”Protokol om den særlige ordning for Grønland (1985),” der blev vedtaget, da Grønland forlod EU.

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark har solgt over 200.000 overskydende mRNA-vacciner til Australien og donerer 250.000 vaccinedoser til Rwanda14.10.2021 15:56:22 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen har solgt 200.400 mRNA-vaccinedoser af mærket Moderna til Australien. Der er tale om overskydende vaccinedoser, som ikke skal indgå i den danske vaccineudrulning. Som led i støtten til pandemibekæmpelsen på det afrikanske kontinent donerer regeringen desuden 250.000 vaccinedoser til Rwanda. Donationen skal understøtte Rwandas håndtering af COVID-19-krisen.