Naturvidenskabernes Hus

Et særligt møde kan gøre en verden til forskel for pigers valg af uddannelse

Del

BEC Financial Technologies i Roskilde er en af de over hundrede virksomheder, uddannelsesinstitutioner og organisationer, der den 6. oktober åbner dørene for tusindvis af piger over hele landet. Det sker i erkendelsen af, at kurven skal knækkes, hvis vi skal modarbejde prognosen, at vi i 2030 mangler op mod 99.000 faglærte og 13.000 ingeniører og kandidater inden for teknik og it. En effektiv metode er gennem mødet, som Girls Day In Science sikrer.

Margrethe Blomsøe, Software Engineer hos BEC Financial Technologies. "Mit råd til pigerne er: Lyt til dig selv. Søg efter at finde en karriere, hvor verden behøver dig, hvor du kan lave noget, der er i tråd med dine værdier. – Og hvor du samtidig kan have en sjov og spændende hverdag, hvor du får brugt dine talenter.
Margrethe Blomsøe, Software Engineer hos BEC Financial Technologies. "Mit råd til pigerne er: Lyt til dig selv. Søg efter at finde en karriere, hvor verden behøver dig, hvor du kan lave noget, der er i tråd med dine værdier. – Og hvor du samtidig kan have en sjov og spændende hverdag, hvor du får brugt dine talenter.

Når kriminalitet bekæmpes med kode
Det er med andre ord en samfundsmæssig udfordring, som de mange virksomheder, uddannelsesinstitutioner og organisationer tager medansvar for at ændre, når de på den landsdækkende kampagnedag Girls Day in Science inviterer pigerne indenfor. Alle har de gjort sig umage for at tilbyde et spændende program for dagen. En af de virksomheder, der som noget særligt inviterer mellemtrinnet indenfor, er BEC Financial Technologies i Roskilde, der får besøg af 24 piger fra 5. og 6. klasse.

”Vi håber, pigerne vil opleve, at softwareudvikling indebærer sjov og udfordrende problemløsning. Gennem kodespil og cases om pengesystemer, snyd og hvidvask vil vi gerne vise dem, hvordan BEC løfter en vigtig samfundsopgave. Man kan faktisk bidrage til en bedre verden ved at dykke ned i den kodeverden, der får alt, der har med penge at gøre, til at spille i vores digitale samfund. Vi vil så gerne have dem til at overveje mulighederne i at gå ad matematikkens og teknologiens veje, allerede før de i 9. klasse begynder at fordybe sig i projektopgaver og praktikker, og før de vælger fag på gymnasiet, siger Birgitte Kryger Rasmussen, Talent, diversity and employer branding partner hos BEC.

I år er de 10-12-årige piger også med
Som noget helt nyt i år henvender kampagnen sig også til piger på mellemtrinnet (og ikke kun udskolingen og gymnasiet), idet undersøgelser viser, at piger indtil denne alder faktisk har en stor interesse for de tekniske og naturvidenskabelige fag, men at det også er her, interessen kan forsvinde. Og er den først tabt, er den svær at genskabe.  

-Virksomhederne har et kæmpe ansvar for netop at fastholde interessen og nysgerrigheden hos pigerne. Vi skal være med dem hele vejen, til de skal vælge en uddannelse. Det kan være svært at træffe et uddannelsesvalg som ung, men vi kan minde dem om, at de færrestes karriereveje er retlinede, og så kan vi inspirere dem til at se i nye baner og træffe et valg på et oplyst grundlag, siger Palle Damborg, der er formand for Fremstillingsindustrien, direktør hos Jysk Display A/S og som aktivt støtter kampagnen. 

Mødet er et opgør med fordomme og stereotyper om køn
Kvinder er nemlig underrepræsenterede på STEM- uddannelserne, og mange piger fravælger eller overvejer slet ikke en naturvidenskabelig eller teknologisk retning i deres uddannelses- og karrierevalg. Det skyldes dels manglende viden om mulighederne, men det handler i høj grad også om både fordomme og kønsstereotype opfattelser blandt de unge, lærere og forældre, der lægger forhindringer for både ligestillingen og det frie uddannelsesvalg.   

-Vi har i Danmark en forestilling om, at vi er langt fremme på ligestillingsfronten, men vi er faktisk et af de mest kønsopdelte, når det kommer til uddannelsesvalg- og arbejdsmarked. Det går ud over de unges muligheder for at udfolde deres potentiale og følge deres interesser. Og det går udover diversiteten.  Det er veldokumenteret, at der skal en særlig indsats til for at nå pigerne, og derfor er denne dag særligt målrettet pigerne, siger Maiken Lykke Lolck, Direktør for Naturvidenskabernes Hus, der står bag kampagnen. 

At møde en, du kan spejle dig i
Kampagnen sætter ind præcis der, hvor det gør en positiv forskel: I mødet, hvor pigerne kommer på besøg og får mulighed for at møde rollemodeller i de engagerede medarbejdere og sammen arbejde med alt fra rumfart, satellitter, plantebøffer og bubbletea-apps, til afbrænding af biobrændsel, enzymer og kodning.
Og netop rollemodellerne udgør en vigtig bestanddel i Girls Day in Sciences DNA. Hos BEC Financial Technologies møder pigerne Margrethe Blomsøe, der er Software Engineer, og som selv blev inspireret til en uddannelse inden for teknologi af en kvinde.

- Jeg har gennem mit liv set, hvor vigtigt det er med diversitet, om vi skal kunne skabe et bedre arbejdsliv, samfund og verden for alle. Jeg håber at kunne tænde en gnist af nysgerrighed, selvtillid, mod på og lyst til at arbejde med teknologi, programmering og data, siger hun.

Hos BEC bliver pigerne involveret i interaktive workshops, hvor de både skal diskutere, tegne, quizze, spille og ikke mindst prøve kræfter med simple kodespil, der udforer deres logik og systematik. Det hele foregår i samspil med rollemodeller som Margrethe Blomsøe.

- Jeg tror, at alle i fremtiden vil arbejde med IT på den ene eller anden måde, og sammen skal vi sørge for, at vi får en sund og ikke mindst mangfoldig teknologisk udvikling, siger hun.

Yderligere oplysninger om besøg hos BEC, m.fl., kontaktoplysninger, case, m.m.:  Kommunikationschef i Naturvidenskabernes Hus, Sara Linderoth Bouchet, Mobil: +45 2138 8090, E-mail: slb@nvhus.dk   

Kommentarer og citater vedr. Girls' Day in Science:  
Direktør i Naturvidenskabernes Hus, Maiken Lykke Lolck, Mobil: +45 4058 4064, Email: mll@nvhus.dk 


*

FAKTA  

Girls’ Day in Science 2021 

Selvom pigerne er i overtal på de videregående uddannelser samlet set, så er de i stærkt undertal på de tekniske og naturfaglige uddannelser, og især på de tekniske erhvervsuddannelser, hvor efterspørgslen er enorm, er kun hver tiende en kvinde. Fremskrivninger viser, at vi i 2030 vil vi mangle mellem 78.000 og 99.000 faglærte og allerede i 2025 mangler vi 13.000 ingeniører og kandidater indenfor it og teknik.   

I Danmark har vi brug for, at flere tager en uddannelse inden for IT, teknologi og naturvidenskab. Virksomhederne mangler medarbejdere med de kvalifikationer, og kvinder er generelt underrepræsenterede på området.  

Girls’ Day in Science sætter fokus på, at mange piger ikke har kendskab til de mange muligheder inden for naturvidenskab og derfor fravælger en IT-faglig eller teknisk retning i deres uddannelses- og karrierevalg.  
Girls’ Day in Science har fokus på succesoplevelser, så pigerne får tiltro til egne evner og dermed åbner øjnene for nye muligheder. Den 6. oktober 2021 slår en lang række virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner over hele landet dørene op for flere tusinde piger fra grundskoler og gymnasier på kampagnedagen Girls’ Day in Science. 

Her bliver pigerne inviteret indenfor for at deltage i praktiske og virksomhedsrelaterede workshops. Pigerne møder kvindelige medarbejdere og studerende, der fortæller om deres uddannelsesvalg og karrieremuligheder i en verden af IT, teknologi og naturvidenskab. 
En evaluering af Girls Day In Science fra 2019 viser bl.a. at 76% af pigerne føler sig inspireret af kvinder, de mødte på dagen. 84% svarede, at de havde fået ny viden om jobmuligheder. 
I år inviteres der indenfor hos bl.a. Danfoss, Grundfos, Microsoft, Netcompany, Haldor Topsøe, Flyvestation Karup, IT- Universitetet, Alfa Laval, Ørsted, DTU, Danish Crown, Tradium, DI, Søværnet, Palsgaard, Vitrolife, Terma, LMWindpower, Solar, Orbicon, Next-gymnasierne og mange flere. 
 

Se alle arrangører på nvhus.dk/undervisning/girls-day-in-science 

Nøgleord

Kontakter

Sara Linderoth BouchetKommunikationschef

Sara er kommunikationschef i Naturvidenskabernes Hus

Tlf:21 38 80 90slb@nvhus.dk

Billeder

Margrethe Blomsøe, Software Engineer hos BEC Financial Technologies. "Mit råd til pigerne er: Lyt til dig selv. Søg efter at finde en karriere, hvor verden behøver dig, hvor du kan lave noget, der er i tråd med dine værdier. – Og hvor du samtidig kan have en sjov og spændende hverdag, hvor du får brugt dine talenter.
Margrethe Blomsøe, Software Engineer hos BEC Financial Technologies. "Mit råd til pigerne er: Lyt til dig selv. Søg efter at finde en karriere, hvor verden behøver dig, hvor du kan lave noget, der er i tråd med dine værdier. – Og hvor du samtidig kan have en sjov og spændende hverdag, hvor du får brugt dine talenter.
Download

Information om Naturvidenskabernes Hus

Naturvidenskabernes Hus
P. E. Eriksens Vej 1
8850 Bjerringbro

40584064http://www.nvhus.dk

Om Naturvidenskabernes Hus 
Naturvidenskabernes Hus er et nonprofit videnscenter, der bygger bro mellem skoler og virksomheder i hele landet og udvikler, udbreder og understøtter praksisnær undervisning, der engagerer børn og unge og inspirerer til STEM- studievalg. Som samfund har vi behov for, at flere unge inspireres til at tage en uddannelse inden for IT, teknologi og naturvidenskab. Det er hovedformålet med det landsdækkende virksomhedsnetværk Tektanken, som faciliteres af Naturvidenskabernes Hus. Gennem netværket gør virksomhederne det muligt for elever i grundskolen og gymnasiet at arbejde praktisk med virksomhedsrelaterede opgaver og møde rollemodeller på faglige virksomhedsbesøg. Girls’ Day in Science er en årlig landsdækkende kampagnedag.  
Foruden de fem kernevirksomheder Danfoss, Grundfos, Novozymes, Coloplast og Haldor Topsøe har mere end 500 virksomheder deltaget i Tektankens aktiviteter. 
Læs mere på nvhus.dk  

 

Følg pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus

Fremtiden har brug for pigerne – Derfor skal vi fastholde nysgerrigheden hos dem allerede fra 10-års alderen6.10.2021 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Den landsdækkende kampagne Girls Day In Science tager fat om roden af udfordringen med at få relevant arbejdskraft, når tusindvis af piger inviteres indenfor hos over hundrede virksomheder, uddannelsesinstitutioner og organisationer for at inspirere dem til at se fremtidsmuligheder indenfor STEM- fagene (natur- og ingeniørvidenskab, teknologi og matematik). På fx de STEM- relaterede erhvervsuddannelser er der nemlig kun ca. 10% piger.

Ansigt til ansigt: Den 6. oktober ser tusindvis af piger og 116 virksomheder og uddannelsesinstitutioner over hele landet hinanden i øjnene4.10.2021 07:55:53 CEST | Pressemeddelelse

Der er i år rekordhøj opbakning til den landsdækkende kampagne Girls Day in Science, når 116 virksomheder, uddannelsesinstitutioner og organisationer inviterer piger over hele landet indenfor for at inspirere dem til at vælge erhvervs- og videregående uddannelser inden for STEM (ingeniør og naturvidenskab, teknologi og matematik). Det vidner om, at kampagnen, der kører for niende gang, er mere aktuel og akut end nogensinde.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum