KL

Et sædvanligt flot resultat i en usædvanlig tid

Del

Alle landets kommuner har nu lagt budget for 2021, og endnu engang ser det ud til, at kommunerne leverer et resultat, der med en snæver margin rammer inden for de aftalte rammer med regeringen. Og det til trods for et meget usædvanligt år.

Kommunernes budgetter for 2021 er på plads. De endelige tal for service og anlæg er endnu ikke opgjort, men de foreløbige indberetninger til KL viser, at kommunerne samlet set holder sig inden for de økonomiske rammer, der er aftalt med regeringen.

”Da vi startede budgetlægningsprocessen i år, lå vi meget langt fra skiven. Men endnu engang har det kommunale sammenhold stået sin prøve. Vi er ikke bare kommet i mål med 98 selvstændige budgetter, vi er også kommet i mål på de overordnede rammer. Det skyldes ikke mindst en benhård indsats fra landets borgmestre og kommunalpolitikere. Også selvom tiderne er helt usædvanlige,” siger KL’s formand Jacob Bundsgaard og fortsætter:

”Man kan fristes til at kalde det et sædvanligt resultat i en usædvanlig tid. Sædvanligt fordi vi vanen tro leverer helt ned på en margin, der er så snæver, at man skal have en af de helt dyre skydelærere i brug for at finde afvigelsen. Men usædvanligt fordi intet i den tid, vi lever i lige nu, holder sig inden for ’plejer” og ’vanetænkningen’.”

Selvom budgetterne først gælder for 2021, har den nuværende situation med corona nemlig påvirket hele budgetlægningen, mener KL-formanden.

”Det sidste halve år har vi måtte tænke helt ud af boksen i forhold til måden, vi driver vores skoler, vores dagtilbud, vores ældrepleje og sociale tilbud, vores arbejdspladser – ja helt ned til vores kantineordninger. Vi har skulle samarbejde på nye måder – med hinanden, med borgerne, virksomheder og andre offentlige myndigheder. Det har vi lært rigtig meget af, som vi skal tage med videre. Samtidig er det svært at spå om fremtidsudsigterne for dansk økonomi og dermed også de rammer, vi har til at give og udvikle velfærden. Alt det har præget vores drøftelser i budgetforhandlingerne.”

Ualmindeligt svært på skatten

På skattesiden tegner det samlet set til en mindre stigning.

”2020 har ikke kun budt på en pandemi, vi fik også en udligningsreform og nogle meget fastlagte rammer for skatten i 2021. Selvom kommunerne gennem benhårdt arbejde har reduceret udfordringen ift. udgangspunktet, da budgetlægningen startede, så er vi ikke helt kommet i mål samlet set her,” siger Jacob Bundsgaard.

De endelige budgettal for 2021 for kommunernes service- og anlægsudgifter offentliggøres af Danmarks Statistik til januar.

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om KL

KL
KL
Weidekampsgade 10
2300 København S

+45 3370 3370https://www.kl.dk/

KL er interesseorganisation for de 98 kommunalbestyrelser og arbejder for, at kommunerne har de bedst mulige rammer til at prioritere velfærd og økonomi og til at udvikle kommunen lokalt. KL bidrager til – sammen med kommunerne – at videreudvikle det danske kommunestyre og lokaldemokrati. KL er samtidig arbejdsgiverorganisation og forhandler overenskomster for kommunernes ca. 500.000 ledere og medarbejdere.

Følg pressemeddelelser fra KL

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra KL

DN, KL og L&F med fælles plan for udtagning af landbrugsjord: Fire tiltag er afgørende for at nå klima- og kvælstofmål hurtigst muligt21.5.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmarks Naturfredningsforening, KL og Landbrug & Fødevarer er gået sammen om en plan, der skal bidrage til, at vi når de danske klima- og kvælstofmål på landbrugsområdet. De tre parter foreslår en mere effektiv organisering af indsatsen, hvor hovedaktørerne styrkes, og hvor der sikres bedre koordinering mellem dem. Det skal til sammen sikre realisering og tempo i udtagningsindsatsen. Hovedaktørerne er kommunerne, som i forvejen spiller en central rolle i udtagning af landbrugsjord, og et korps af udtagningskonsulenter, som skal være opsøgende over for lodsejerne, og som noget nyt især skal have fokus på udtagning af de mindre arealer. I planen indgår også, at der skal være adgang til de rette redskaber for at sikre, at lodsejerne vil indgå i projekter, som tager dele af deres landbrugsjord ud af drift. Indsatsen skal op i gear Parterne ser den fælles plan som afgørende for at realisere de store ambitioner om udtagning af landbrugsjord, som fremgår af regeringens udspil til en grøn oms

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum