Frederikshavn Kommune

Et rent hav er vores fremtid

Del

Frederikshavn Kommune er i disse dage vært for en konference, der samler Nordens førende eksperter inden for marint affald, plast i havet. Frederikshavn Kommune deltager i projektet, Ren Kystlinje, der skal finde ny viden og løsninger til at begrænse plast i havet og samtidig øge effektiviteten i bekæmpelsen

Forskerne diskuterer ivrigt mellem oplæg og resultatfremlæggelser. Dagens nyhed om, at der er fundet forurening fra plastikfibre i prøver fra vandhaner i en lang række lande verden over, får snakken til at gå om betydningen for folkesundheden. Der er ingen plastflasker på bordene, men et stort engagement. Sammen med 35 partnere fra Sverige, Norge og Danmark arbejder Frederikshavn Kommune med at udbrede kendskabet til de konsekvenser som marint affald har for økosystemer i hele verden. Men Park og Vej arbejder også helt konkret med indsatser, der skal hjælpe til at fjerne det plast fra havet, som bæres ind med havstrømmene fra Nordsøen og skyller op på Vestkysten:

”Det er en lang proces at øge kendskabet til effekterne af marint affald. Og det er en hastesag, hvor hvert stykke plast, der genanvendes tæller i regnskabet. I Frederikshavn Kommune har vi iværksat flere indsatser på baggrund af projektet, og især er vores Clean Beach In A Box, der er en lille kasse med de nødvendige remedier, populær, og et redskab at arbejde med. Kasserne kan gæster og frivillige benytte sig af på strandene, og samle strandaffald, når de alligevel går en tur. Vi vil nemlig meget gerne engagere frivillige i projektet, og samtidig ønsker vi at synliggøre, at vi er aktive mod affald i naturen. Resultatet af boksene er, at det bliver samlet op,” siger Steen Heftholm, der er chefkonsulent i Park og Vej, Frederikshavn Kommune.

Unik natur beskyttes

Idéen med strandrydningsboksene udbredes med projektet Ren Kystlinje, og i Frederikshavn Kommune er den en af mange indsatser, som prioriteres. Både fordi strandene er en del af den unikke natur i landsdelen, som både lokale og besøgende anvender rekreativt, men også Frederikshavn Kommune har 100 kilometer kystlinje, som skal naturbeskyttes.

”Plast i havet er et stigende problem og en miljøudfordring, som vi bliver nødt til at løse i fællesskab. Marint affald er alles problem, og lokalt handler det ikke bare om, at vi ikke bryder os om plast i naturen, men i højeste grad også om, at vi skal finde løsninger for miljøets skyld,” siger Birgit S. Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune.

Den fulde effekt på miljøet kan endnu ikke beskrives, men det står klart at siden plast indgik i masseproduktion i halvtredserne, så er brugen kun gået én vej. Omkring 80 procent af al produceret plast er hverken genanvendt eller brændt. Projektet Ren Kystlinje slutter i 2018, hvor de endelig resultater præsenteres. Men allerede nu tyder forskernes undersøgelser på, at den plast, der flyder med havstrømmene i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, og primært lander på den svenske vestkyst, sandsynligvis stammer fra Storbritannien. Her anvender man 130.000 plastflasker. Om dagen.

For yderligere oplysninger kontakt:

Steen Heftholm, chefkonsulent, Park & Vej, Frederikshavn Kommune, +45 9845 5037

Information om Frederikshavn Kommune

Frederikshavn Kommune
Frederikshavn Kommune
Rådhus Allé 100
9900 Frederikshavn

98 45 50 00http://frederikshavn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Frederikshavn Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Frederikshavn Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum