Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Et historisk løft til idrætten i København

Del
Et af hovedtemaerne ved årets budgetforhandlinger var Idrætsmilliarden. Med budgetaftalen er planen for, hvordan Københavns Kommune vil styrke idrætten frem mod 2030 på plads.

Københavns Kommune har med Idrætsmilliarden fået mulighed for at bruge 860 millioner kroner ekstra på idrætsfaciliteter i perioden 2022-2030. Og på den måde sikre, at flere kan dyrke idræt, og færre skal vente.

Det sikrer et historisk løft af idrætten, og med budgetaftalen er der nu en plan for udmøntningen af idrætsmilliarden.

Initiativerne spænder vidt fra helhedsplaner for Valby og Sundby idrætsparker, en ny idrætspark i Ørestad, et nyt klubhus i Bavnehøj og penge specifikt til street-idræt.

Det er aftaleparterne blevet enige om, og det glæder kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV):

"Det er fantastisk, at idrætten nu får et velfortjent løft. Med Idrætsmilliarden sikrer vi et løft af idrætsmulighederne, som kommer både nutidige og fremtidige københavnere til gavn", siger hun.

Det skal både ske gennem forbedringer og udvidelser af eksisterende idrætsanlæg og haller og ved etablering af nye.

Helt konkret vil Københavns Kommune frem mod 2030 blandt andet modernisere eksisterende anlæg, opføre specialanlæg og bygge idrætsfaciliteter i Naturpark Nordhavn.

I perioden 2023-2030 kan Københavns Kommune årligt bruge ekstra 105 millioner kroner til idrætsfaciliteter oveni det normale anlægsniveau.

 

Fornyede idrætsparker i Sundby og Valby

Sundby Idrætspark og Valby Idrætspark er som en del af Idrætsmilliarden blevet udpeget som to eksisterende idrætsanlæg, der over de kommende år står overfor et markant løft.

Der har været udarbejdet forskellige scenarier til helhedsplaner for de to parker.

Helhedsplaner som indeholder forskellige typer af idrætsaktiviteter, som fodboldbaner og indendørs haller.

Det er nu endeligt vedtaget, at Valby Idrætspark skal følge udviklingsscenarie Y, og at Sundby Idrætspark skal følge udviklingsscenarie Y1.

Valby Idrætspark kan i de kommende år se frem til blandt andet en udbygning af Hafnia-Hallen på 2.500 m2, nye kunstgræsbaner, klubfaciliteter og faciliteter til udendørsidræt.

I Sundby Idrætspark skal der blandt andet ske en renovering af eksisterende haller, anlægges ny svømmehal, multihal, tennishal samt kunstgræsbane.

Det glæder kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV):

"Det bliver virkelig godt, når Sundby og Valby Idrætspark hver især står færdige. Jeg håber, at det vil skabe stærke lokale idrætsmiljøer, hvor foreningslivet- og idrætsklubber kommer til at spille en stor rolle i hverdagen for børn og voksne", siger hun.

Samarbejde med Frederiksberg

Aftalen om Idrætsmilliarden omfatter både Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune, og det har fået de to nabokommuner til at drøfte muligheden for at samarbejde om idrætsprojekter.

I budgetaftalen er det besluttet, at Københavns Kommune skal samarbejde med Frederiksberg omkring fælles idrætsfaciliteter på grænsen mellem de to kommuner, som kan komme både københavnere og frederiksbergborgere til gode.

"Det er rigtig godt, at vi går sammen, så begge kommuner får mest muligt ud af Idrætsmilliarden til gavn for både københavnere og frederiksbergborgere", siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

Fakta - Idrætsmilliarden 2023

I budgetaftalen er nedenstående projekter blevet besluttet.

Ørestad Idrætspark

  • Ørestad Idrætspark skal placeres ved Metrovej øst for Vestamager metrostation. Idrætsparken kommer til at bestå af et fodboldanlæg med flere kunstgræsbaner, tilhørende klubhus og streetarealer.
  • Ørestad Idrætspark skal opføres i perioden 2023-2026. Det er der afsat 54,7 millioner kroner til.

Beach-anlæg på Emdrupparkens Idrætsanlæg

  • Der er afsat 2,2 millioner kroner til et opføre et beachanlæg på 1.200 m2 i Emdrupparkens Idrætsanlæg

Pulje til faciliteter til street hubs

  • Der er afsat 7 millioner kroner til etablering og opgradering af faciliteter til streetidræt.

Dræn og varme i boldbanen på Østerbro Stadion

  • Der er afsat 19,5 millioner kroner til udskiftning af eksisterende dræn, genopretning af fodboldbanen og etablering af varme under fodboldbanen.

Nyt klubhus på Bavnehøj Idrætsanlæg

  • Der skal bygges et klubhus på ca. 650 m2 med en aktiv tagflade på ca. 300 m2. Det afsættes der 31,6 millioner kroner til.

Boldspilstorv i Titanparken

  • Der er afsat 1,6 millioner i 2023-2024 til i anlægstilskud til at etablere et boldspilstorv i AKB Titanparken samt et tilskud til proces og projektudvikling.

Omklædningsfaciliteter på Kløvermarken

  • Der er afsat 1,7 millioner kroner til at planlægge byggeriet af omklædningsfaciliteter.
  • Der har været arbejdet med flere mulige versioner af et nyt klubhus. Det er besluttet at arbejde videre med scenarie 1a, som indeholder omklædningsfaciliteter og lokale til vægtløfterklubben AK Thor.

Pulje til foreningsdrevet idrætskapacitet og etablering af idrætsanlæg på tagene af nybyggerier

  • Der er afsat 27,5 million kroner i perioden 2023-2026 til etablering eller opgradering af idrætsfaciliteter.

Valby Idrætspark

  • Det er med budgettet vedtaget, at Valby Idrætspark skal følge udviklingsscenarie Y.
  • Der afsættes 43,6 millioner kroner i 2022-2024 og 2026 til etablering af fire nye kunstgræsbaner samt blandt andet planlægning af flytning af hockeybane og ny multihal ved Hafnia-Hallen

Sundby Idrætspark

  • Det er med budgettet vedtaget, at Sundby Idrætspark skal følge udviklingsscenarie Y1.
  • Der er afsat 13,3 millioner kroner i 2022-2024 til en kunstgræsbane og planlægning af en tennishal, omlægning af tennisbaner og renovering af de to nordligste haller og en aktivitetssti.

Udvidelse af åbningstid i havnebade

  • Der er afsat 0,2 mio. kr. årligt fra 2023 til 2026 til at udvide den offentlige adgang i de tre kommunale havnebade Islands Brygge, Fisketorvet og Sluseholmen med otte måneder.

 

Der er afsat 2,5 millioner kroner frem til udgangen af 2023 til at igangsætte forundersøgelser af yderligere 8 idrætsfaciliteter.

  • Potentialerne for etablering af et Gymnastikkens Hus skal afsøges.

  • Der skal udarbejdes en helhedsplan for Bellahøjmarken herunder området omkring Grøndal MultiCenter og Genforeningspladsen.

  • Der skal udarbejdes en helhedsplan for Ryparkens Idrætsanlæg

  • Mulige placeringer af specialanlæg med svømmehal og gymnastikfacilitet i Vanløse skal undersøges.

  • Mulighederne for at etablere et eller flere idrætstårne med plads til en række forskellige idrætsfaciliteter i København skal undersøges.

  • Mulighederne for at placere nye skoleidrætshaller og skolesvømmehaller ved eksisterende skoler i København skal undersøges.

  • Mulighederne for at placere nye svømmehaller i København Kommune skal afdækkes.

  • Vinterbadefaciliteter: Gennemgang og analyse af nuværende badesteder (havnebade og badezoner) samt eventuelt nye placeringer.

Kontakter

Spørgsmål kan rettes til Kultur- og Fritidsforvaltningens pressetelefon: 33 66 23 45

Information om Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

+45 33 66 33 66https://www.kk.dk/kff

Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommunes fornemmeste opgave er at samarbejde med københavnerne om at skabe en by, der lever og udvikler sig.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye