Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Et år præget af global uro afspejler sig i Vækstfondens årsresultat

Del
2022 har været et ekstraordinært svært år på mange parametre. Ruslands krig i Ukraine, energikrise og stor usikkerhed på de internationale finansielle markeder viser sig i Vækstfondens årsresultat, der lander på -1,6 mia. kr.
Camilla Ley Valentin forperson i Vækstfonden
Camilla Ley Valentin forperson i Vækstfonden

Et år i skyggen af store globale omvæltninger påvirker også Vækstfondens årsregnskab. Således er det historisk flotte resultat fra 2021 på 4,2 milliarder kr. i 2022 vekslet til et underskud på -1,6 mia. kr. Det er særligt et udtryk for en opbremsning i investeringsaktiviteten. Alligevel har fonden fastholdt en flot aktivitet og finansieret 1.242 virksomheder for 3,5 mia. kr.

Camilla Ley Valentin, forperson i Vækstfonden:
”Et historisk svært år påvirker selvfølgelig også årets resultat i Vækstfonden. Vi står som verden overfor store udfordringer, der skaber usikkerhed for erhvervsdrivende og iværksættere i hele landet. Derfor har det været afgørende at fastholde et højt aktivitetsniveau, og jeg er meget glad for, at vi er nået ud til 1.242 virksomheder.”

Trods det negative resultat har Vækstfonden været med til at skabe og fastholde flere end 8.000 arbejdspladser. Det understreger endnu engang den statslige fonds vigtige rolle i at bidrage til vækst, udvikling og jobskabelse i Danmark – også i krisetider, fortæller Camilla Ley Valentin:

”Som statslig finansieringsfond er en af vores fornemmeste opgaver at bidrage til at skabe og fastholde arbejdspladser. Det gælder inden for en bred vifte af brancher og teknologier, hvor særligt det grønne område er helt centralt. Her har Vækstfonden sat et markant aftryk som løftestang for risikovillig og tålmodig kapital til innovation og udvikling.”

30 år med risikovillig kapital

Siden 1992 har Vækstfonden arbejdet for at bygge bro til privatkapital ved at yde risikovillig kapital i samarbejder med banker, finansieringsinstitutter, private investorer mv. I de 30 år har fonden bl.a. medfinansieret vækst i over 15.000 virksomheder for et samlet tilsagn på mere end 48 mia. kr. og udbetalt udbytte til staten på knap 1 mia. kr.


Den 1. april 2023 bliver den vigtige opgave varetaget i en ny konstellation som en del af Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Her nedlægges selskaberne Vækstfonden og EKF Danmarks Eksportkredit endeligt, og i den nye fond bliver arbejdet med at fremme grønne virksomheder og teknologier både i Danmark og globalt endnu vigtigere.

Camilla Ley Valentin:
”Det venter store samfundsopgaver, som Danmarks Eksport- og Investeringsfond spiller en nøglerolle i de kommende år. Det gælder især om at få vores grønne danske løsninger udover Danmarks grænser, fortsat at sikre risikovillig kapital til gavn for vækst og arbejdspladser samt udvikle ny teknologi og styrkepositioner.”

Læs Vækstfondens årsrapport her.

Kontakter

For pressehenvendelser kontakt presserådgiver i Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Cecilie Idun Andersen, cea@vf.dk / 31 93 05 73.

Sara KleistKommunikationsrådgiverDanmarks Eksport- og Investeringsfond

Tlf:42372950skl@vf.dk

Billeder

Camilla Ley Valentin forperson i Vækstfonden
Camilla Ley Valentin forperson i Vækstfonden
Download

Vedhæftede filer

Information om Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Danmarks Eksport- og Investeringsfond
Danmarks Eksport- og Investeringsfondhttps://www.eifo.dk/

Danmarks Eksport- og Investeringsfond er skabt ved en sammenlægning af EKF Danmarks Eksportkredit, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond. Den fælles fond giver danske virksomheder én fælles indgang til risikovillig statslig finansiering. På den måde kan vi være med til at gøre Danmark rigere og verden grønnere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Status på det danske venturemarked 1. kvartal 2023: Positiv start på året efter et usikkert 202216.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I 1. kvartal af 2023 landede den samlede investeringsaktivitet på venturemarkedet på ca. DKK 2,7 mia. fordelt på 36 virksomheder. Det er en markant stigning sammenlignet med sidste kvartal af 2022, hvor der blev investeret for ca. DKK 0,8 mia. Aktiviteten i 1. kvartal var særligt drevet af fem store investeringer i selskaberne Agreena (Agtech), Evosep (Life Science), Hemab (Biotech), Lunar (Fintech) og Teitur Trophics (Biotech) for et samlet beløb på DKK 2 mia. Antallet af investeringer i 1. kvartal 2023 er ligeledes steget sammenlignet med niveauerne i 2022. Aktiviteten på det danske venturemarked har således generelt været højere i begyndelsen af 2023 end i de forrige kvartaler. Positiv start på året trods høj global usikkerhed I løbet af det seneste år har den makroøkonomiske udvikling ført til strammere finansieringsbetingelser og skabt større usikkerhed for virksomheder og investorer. På trods af dette har investeringsaktiviteten i 1. kvartal været noget højere end i de foregående

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum