Hjørring Kommune

Et af de største projekter nogensinde skal redde masser af sommerhuse langs med vestkysten

Del
Foto: Hjørring Kommune
Foto: Hjørring Kommune

Efter et langt tilløb begynder nu et stort sandfodringsprojekt, der er blevet til i et tæt samarbejde mellem 12 grundejerforeninger, Skallerup Seaside Resort A/S og Hjørring Kommune.

Alle projektdeltagerne har været til lommerne, og projektet har modtaget støtte fra Statens kystbeskyttelsespulje for 2020. Derfor kan sandfodringen for i alt 11 millioner kroner nu begynde.

- Det er helt unikt i national målestok at både grundejerforeninger, en privat virksomhed og en kommune kan finde sammen om et fælles mål. Og alene omfanget af både udgiften og hvor meget sand der skal flyttes, gør det her kystsikringsprojekt til et af de største i Danmark nogensinde, siger borgmester Arne Boelt (S).

Sandfodringen vil ske ud for Nr. Lyngby og på en lang strækning omkring Lønstrup fra Mårup i syd til Udemarken i nord. Området dækker de 12 deltagende grundejerforeningernes kyststrækninger.

Sandet stammer fra en nødvendig oprensning af indsejlingen til Hirtshals Havn. En oprensning der er nødvendig for at større skibe kan komme ind i havneområdet. Det betyder, at sandfodringsprojektet bliver gennemført til en meget fordelagtig pris. Det er rederiet Rohde Nielsen A/S, der skal løse den praktiske del af opgaven.

- Det er fantastisk, at vi nu kan komme i gang. Det vil både få en stor betydning for alle, der har et hus langs med kyststrækningen såvel som alle os, der synes at det er helt vildt dejligt at gå og nyde vores fantastiske strande, havet og kysten, siger formand for Teknik- & Miljøudvalget Søren Smalbro (V).

Projektet er en af de største indsatser overfor kysterosionen nogensinde. Der vil blive sandfodret med ca. 400.000 m3 sand i både 2021 og 2022, hvilket netop svarer til den erosionshastighed den samlede kyst bliver udsat for. Det er første gang, at et kystsikringstiltag reelt kan matche den erosion, der sker på Hjørring Kommunes vestvendte kyster.

Tidligere på året blev 100.000 m3 sand fra indsejlingen til Hirtshals Havn leveret til området omkring Kjul strand øst for havnen. Sandet vil herfra fordele sig langs Hjørring Kommunes nordvendte kyststrækning og styrke kystprofilerne der. Hjørring Kommune har således også fokus på problemerne på den nordvendte kyst.

 

Fakta:

Samlet budget 2020: 11 mio kr

Udførelse: 2021 og 2022

Sandmængde: ca 400.000 m3/år

Projektstrækning: i alt 9 km

Antal deltagere: ca 2.200 sommerhuse fordelt på 12 grundejerforeninger.

Fremtid: Der søges yderligere økonomisk støtte fra Statens kystbeskyttelsespulje i de kommende år (2021, 2022 og 2023). Det er forventningen, at projektet vil kunne fortsætte i en periode på i alt 8-10 år.

Kyststrækningen: Hjørring Kommunes vestvendte kyst er i ”Kystanalysen” fra Kystdirektoratet identificeret som den strækning i Danmark, hvor risikoen for tab af værdier er størst som følge af erosion fra havet. Erosionsraten i området er de fleste steder ca 1 meter årligt i gennemsnit – enkelte steder væsentligt større. Erosionen giver anledning til et samlet sandtab på kyststrækningen på ca. 400.000 m3 årligt.

Alle kan følge sandsugerens arbejde ved hjælp af den gratis app: ”VesselFinder lite”. Søg på fartøjet: ”Ask R”

 

 

Nøgleord

Kontakter

Borgmester Arne Boelt (S) på 41 22 30 69

Formand for Teknik- og Miljøudvalget Søren Smalbro (V) på 22 74 97 22

Konsulent Christina Weidick Kærsgaard på 41 22 67 67

Billeder

Foto: Hjørring Kommune
Foto: Hjørring Kommune
Download
Sandfodring (Hjørring Kommune).
Sandfodring (Hjørring Kommune).
Download

Information om Hjørring Kommune

Hjørring Kommune
Hjørring Kommune
Springvandspladsen 5
9800 Hjørring

72 33 33 33https://hjoerring.dk/
Hjørring Kommune er med sine knap 65.000 indbyggere den næst største kommune i Nordjylland. Du finder os centralt placeret i Vendsyssel og dermed i centrum af Skandinavien og Nordeuropa. Klik dig videre og bliv meget klogere på Hjørring Kommune.

Følg pressemeddelelser fra Hjørring Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hjørring Kommune

Sindals nye ældrecenter bliver i et plan – bygget med fokus på tryghed og hjemlighed.3.3.2021 09:24:42 CET | Pressemeddelelse

Udover at være et hjem for borgere, der ikke længere kan klare sig selv i eget hjem, skal det nye Vendelbocenter indeholde et aktivitetscenter for ældre borgere, træningsfaciliteter til genoptræning samt en sygeplejeklinik. Desuden skal der være plads til de mange frivillige, der hjælper til på centeret, og til foreningen Solgårdens Venner. Der arbejdes også på at skabe et cafétilbud på centeret, hvor borgere med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne eksempelvis kan betjene en café. Med 96 plejeboliger bliver det nye Vendelbocenter kommunens hidtil største. Hjørring Kommune har været igennem en længere proces for at vælge den rette arkitekt til byggeriet, og et enigt bygherreudvalg har nu valgt arkitektfirmaet Cubo. - Det nye Vendelbocenter skal både være et hjem for mange beboere og et sted, hvor borgere fra lokalområdet kan komme til genoptræning, i aktivitetscenter eller få kop kaffe i cafeen – og samtidig skal det være en arbejdsplads. Det er en svær opgave at rumme alle de

Lærerkreds Nord og Hjørring Kommune har indgået en lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere på kommunens folkeskoler, Hjørringskolen og Hjørring Ny 1016.2.2021 09:45:43 CET | Pressemeddelelse

I 2020 indgik KL og Lærernes Centralorganisation igen en central arbejdstidsaftale på skoleområdet, A20. Intentioner og værdier i A20 er i god overensstemmelse med det mangeårige gode og stærke samarbejde mellem Lærerkreds Nord og Hjørring Kommune. Et samarbejde der allerede i 2018 førte til en lokal arbejdstidsaftale, som sikrede god sammenhæng mellem tid til undervisning og til forberedelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum