Estisk minister på besøg i Esbjerg for at blive klogere på offshore vind

Med et areal på 45.227 km2 og et indbyggertal på 1,3 millioner mennesker, så minder Estland og Danmark en del om hinanden – især når der skal placeres vindmøller på land. Der er ikke alverdens plads til møllerne, ingen har lyst til at få en vindmølle i baghaven og det kan være svært at finde de rette steder uden at ødelægge naturen.
Derfor er esterne i stedet gået i gang med at kigge på andres erfaringer med havvindmølleparker, og da den estiske minister for økonomi & infrastruktur, Taavi Aas, fik et par dage fri i kalenderen, så var han ikke i tvivl om, at han ville en tur til Esbjerg.
”Det gør mig da enormt stolt, at ministeren ved, at det er i Esbjerg, at han finder den største viden om offshore vind. Så da han spurgte, var vi selvfølgelig klar til at tage imod, vise ham rundt og dele ud af vores erfaringer,” fortæller viceborgmester Nicolaj Aarøe, der tirsdag formiddag agerede vært for den estiske delegation på rådhuset i Esbjerg.
Godt flankeret af Business Esbjerg og en mindre delegation af esbjergensiske virksomheder til at svare på de estiske spørgsmål.
Nye muligheder for Esbjergs virksomheder
”Der er ingen tvivl om, at Estland kan lære meget af Esbjerg. Vi kan bringe de rette kompetencer i spil og hjælpe dem godt i gang den grønne omstilling,” siger Uffe Lundgaard, erhvervskonsulent hos Business Esbjerg, der ikke er i tvivl om, at besøget i dag vil åbne døre for de esbjergensiske virksomheder i Estland:
”De politiske forbindelser er langt vigtigere, end man lige skulle tro, nu er der bygget en lille bro, som vores virksomheder selv kan udbygge,” siger Uffe Lundgaard.
Den estiske minister var blandt andet interesseret i at høre, hvordan vi i Danmark undgår konflikter omkring fiskeri og havvindmølleparker, og her kunne den maritime konsulentvirksomhed, Foga, hjælpe med sparring:
”Vi er da enormt stolte over, at vi kan være med til at hjælpe Estland i gang med at etablere havvindmølleparker. Vi har efterhånden opbygget så meget knowhow her i Esbjerg, at vi sammen kan hjælpe esterne med at overkomme de forhindringer, der er på vejen. De kan drage nytte af de mange erfaringer der er gjort gennem de sidste årtier, så det er nærmest plug-and-play for nogle løsninger. Så vi håber da, at det åbner dørene for et nyt marked for os her fra Esbjerg,” siger Bo Fyhring Sørensen, direktør hos Foga ApS, Foga Consult ApS.
Udover Foga deltog også repræsentanter fra TS Tech, Shoreline Wind, Esbjerg Havn og Green Power Denmark til dagens møde på rådhuset.
Efter mødet på Esbjerg Rådhus stod den på havnerundvisning med havnedirektør, Dennis Jul Pedersen og desuden et besøg hos DIN Forsynings byggeplads, hvor man er ved at bygge en havvandvarmepumpe som en del af fremtidens fjernvarme i Esbjerg og Varde kommune.
Kontakter
Nicolaj Aarøe, viceborgmester Esbjerg Kommune, mobil: 2041 6874 mail: niaa@esbjerg.dk
Uffe Lundgaard, erhvervskonsulent, Business Esbjerg, mobil: 3697 3505 mail: ufl@businessesbjerg.com
Bo Fyhring Sørensen, direktør, Foga ApS, Foga Consult ApS, mobil: 2125 2204, mail: bfs@foga.dk
Billeder



Information om Esbjerg Kommune
Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.
I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.
Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.
Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Guider hjælper bilister med tryg parkering i Esbjerg4.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens gæster i Esbjerg midtby får ekstra hjælp til parkering, når Esbjerg Kommune i juli og august sætter ind med parkeringsguider til at vejlede bilisterne og sikre en god oplevelse i byen.
Hjælp os med at gøre Esbjerg Festuge endnu bedre2.7.2025 09:42:45 CEST | Pressemeddelelse
Esbjerg Festuge 2025 er netop afsluttet efter ni festlige og farverige dage, der har været med til at løfte fællesskabet i hele byen – og vi vil gerne høre din mening!
Kleveparken tager form – ny grøn oase midt i Esbjerg på vej2.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Esbjerg Kommunes store byomdannelsesprojekt i Bymidte Vest bevæger sig nu ind i næste fase. Kleveparken – en ny bynær park og et grønt åndehul – begynder snart sin transformation fra asfalteret p-plads til rekreativt område med stiforbindelser, natur og nye opholdsrum.
Esbjerg Kommune etablerer ekstra parkeringsplads til traktorbusser ved Vadehavscentret1.7.2025 12:01:36 CEST | Pressemeddelelse
For at skabe mere ro og sikkerhed omkring trafikken ved Vadehavscentret, etablerer Esbjerg Kommune ekstra mulighed for parkering for traktorbusser. Herefter er det forventningen, at regler og aftaler bliver overholdt.
Tilbud og praksis på rusmiddelområdet sættes nu under lup. Samtidig skal en ny økonomisk værktøjskasse bidrage til at styre økonomien mere effektivt på hele det specialiserede voksenområde i Esbjerg Kommune.1.7.2025 09:59:13 CEST | Pressemeddelelse
Der er behov for at vurdere tilbud og praksis på rusmiddelområdet yderligere, for at det igen kan drives sikkert, ligesom økonomistyringen på hele det specialiserede voksenområde i Esbjerg Kommune skal tilrettelægges på en helt ny måde. Forvaltningen går nu i gang med begge dele i tæt samarbejde med medarbejdere og samarbejdspartnere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum