Esbjerg er klar til at gå forrest i kampen mod ensomhed blandt unge
Gennem de seneste 10 år er andelen af unge i Danmark, der oplever ensomhed, steget markant. I dag sidder der i en gennemsnitlig gymnasieklasse tre unge mennesker, der kæmper med svær ensomhed. Den Nationale Sundhedsprofil 2021 viser tilmed at svær ensomhed kan gå hårdt ud over både helbred og livskvalitet og kan derfor risikere at trække lange spor ind i de unges voksne liv.
”Vi oplever utrolig mange unge, der især efter deres gymnasietid ender i dyb ensomhed, og det gør det svært for dem at tage skridtet videre i livet. Det er svært at opspore dem, før det ender så vidt, så derfor sagde vi straks ja til at være med i Mary Fondens projekt LIFT, da vi blev det tilbudt. Finder vi først de unge, der er ensomme, så kan vi også langt bedre hjælpe dem, så det håber jeg, at det her projekt kan hjælpe os med,” fortæller Lise Willer, direktør for Borger & Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune.
Nyt værktøj er nøglen
Der er udviklet et opsporingsværktøj i forbindelse med Lift, der skal bruges til at screene unge for ensomhed, og der er nu etableret et samarbejde på tværs af uddannelsesinstitutioner, frivillighedscentre og kommuner, der sikrer, at de unge modtager den rette hjælp og støtte hele vejen gennem deres forløb.
I Esbjerg Kommune er der pr. 1. februar ansat to Lift-vejleder, der skal samarbejde med de unge, de frivillige foreninger og med uddannelsesinstitutionerne, så de unge hjælpes bedst muligt. De to vejledere er ansat henholdsvis ved Frivillighuset Vindrosen og Esbjerg Kommune.
En vigtig rolle
Herudover har Esbjerg Gymnasium og Social- og Sundhedsskolen i første omgang takket ja til at være med i projektet. Det bliver her, at det nye opsporingsværktøj skal afprøves.
”Selvom vi har stor fokus på trivsel her på EG, så er jeg slet ikke i tvivl om, at vi har unge, der sidder og er meget ensomme. Nogle unge har endda aldrig haft en ven i folkeskolen, så da vi fik muligheden for at være med i det her projekt, takkede vi ja. For trives du ikke, så kan du heller ikke lære noget, og kan vi bare være med til at opspore fem ensomme unge hvert år og give dem en bedre hverdag, så er det, det hele værd,” siger Sune Ahrenkiel, rektor på Esbjerg Gymnasium.
Kombinationen af opspringsværktøjet og det opfølgende arbejde er en af grundene til, at SOSU Esbjerg er med:
”Ensomhed blandt unge er et område vi tager meget alvorligt. Vi bakker op om projektet, fordi vi mangler værktøjer der opsporer kvalitativt og direkte samarbejder med de tilbud der i forvejen. At indsatsen ikke har en slutdato, men i stedet hjælper de unge ind i varige fællesskaber, mener vi er vigtigt for at succesraten er høj,” siger Janni Krath, bæredygtighedsmedarbejder hos SOSU Esbjerg
Ud over Esbjerg Kommune deltager Vejle og Ballerup kommuner også i projektet. Ambitionen er, at projektet med tiden integreres i alle landets kommuner, så alle unge, der oplever ensomhed, bliver set og får tilbud om hjælp og støtte, der er tilpasset deres specifikke behov.
FAKTA
LIFT & Esbjerg Kommune
Lift er finansielt støttet af Lauritzen Fonden og Det Obelske Familiefond. Esbjerg Kommune finansierer selv ¼ stilling til projektkoordinering. Projektet finansierer LIFT-vejlederne.
Lift skal i første omgang afprøves og udrulles i tre kommuner i samarbejde med lokale frivilligcentre, Ventilen, DGI, DEFACTUM og Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet.
Kontakter
Lise Willer, direktør Borger & Arbejdsmarked, mail: lipw@esbjerg.dk, mobil: 29644753
Sune Ahrenkiel, rektor Esbjerg Gymnasium, mail: sua@esbjerggymnasium.dk, mobil: 6086 6292
Janni Krath, bæredygtighedsmedarbejder SOSU Esbjerg, mail: jak@sosuesbjerg.dk, mobil: 21641091
Britt Schak Hansen, daglig leder af Vindrosen, mail: britt@vindrosen-huset.dk, mobil: 3035 1333
Billeder
Information om Esbjerg Kommune
Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.
I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.
Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.
Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Hvad skal opholdspladsen ud for Storegade 1 hedde?29.3.2023 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Esbjerg Kommune efterlyser det bedste navn til den nye opholds-plads i Bramming, hvor Jernbanegade og Storegade mødes. Det sker via en navnekonkurrence, og pladsens nye navn vil blive afslø-ret i forbindelse med fejringen af Bramming bymidtes samlede by-fornyelse lørdag den 13. maj.
Rockergruppen Satudarah smides ud af klubhus i Esbjerg28.3.2023 17:40:31 CEST | Pressemeddelelse
Esbjerg Kommune har netop meddelt rockergruppen Satudarah, at de ikke længere må bruge ejendommen på Brolæggervej 12 i Sædding som klubhus.
Kæmpe naturprojekt på vej ved Kongeåen28.3.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Et historisk stort naturprojekt ved Kongeåen bliver nu til virkelighed. Budgettet er på 100 mio. kr., og finansiering ser ud til at falde på takket være 58 mio. kr. fra EU’s LIFE Fond. Støtten er altafgørende for at kunne forvandle 644 hektar marker og lavbundsjord til et storslået naturområde, der samtidig kan imødegå klimaforandringerne. Naturprojektet er blevet til i et stærkt samarbejde mellem, landbruget, private fonde, Nationalpark Vadehavet, offentlige myndigheder og Esbjerg Kommune.
Politisk tro på en frisk start for Tobakken27.3.2023 11:45:13 CEST | Pressemeddelelse
Økonomiudvalget i Esbjerg Kommune har netop besluttet ikke at bevilge Tobakken 5,8 mio. kr., som spillestedet har anmodet om for at kunne betale udgifterne og komme fornuftigt igennem 2023. Konsekvensen kan blive, at Tobakkens bestyrelse må indgive konkursbegæring for spillestedet, men den del ligger uden for den politiske beslutning. Esbjerg skal også i fremtiden have et stærkt rytmisk spillested, og der er politisk tro på, at det mål nås bedst ved en frisk start.
Projektering skal bane vejen for en udvidelse af Ribe Svømmebad21.3.2023 08:05:00 CET | Pressemeddelelse
Brugere af Ribe Svømmebad kan se frem til en ny wellnessafdeling fra udgangen af 2024.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum