PlanBørnefonden

Esben Bjerre springer ud som Verdensmåls-forkæmper

Del

Den populære danske tv- og podcastvært har gennem sit arbejde med podcasten ”Optimisten” ændret syn på, om vi har en chance for at nå FN’s 17 Verdensmål inden 2030. Han er endda selv gået ind i kampen for et bedre klima, så han kan aflevere en sundere klode til sin datter.

”Jeg er virkelig pessimist på verdens vegne. Siden jeg var lille, har jeg fået kylet nyheder i ansigtet hver dag om, at verden er på randen af selvdestruktion. Og det sidder dybt i mig, at vi grundlæggende er fucked. At vi på lidt mere end 10 år skal ændre verden så markant, nærmer sig for mig det naive,” lød det fra Esben Bjerre, da han i første afsnit af PlanBørnefondens podcast ”Optimisten” gav sin vurdering af sandsynligheden for, at vi når FN’s Verdensmål inden 2030.

I første afsnit blev Esben udfordret af tegneren og klimaforkæmperen Anders Morgenthaler til i løbet af sit arbejde med podcasten at finde ud af, hvad han helt konkret selv kunne gøre for at bidrage til en bedre verden. Med den udfordring i bagagen har Esben Bjerre i løbet af det seneste års tid besøgt folk fra Benin til Slagelse, der aktivt gør en indsats for Verdensmålene.

De mange møder og oplevelser har inspireret Esben Bjerre til at leve op til Morgenthalers udfordring, da de to mødes igen i sidste afsnit af ”Optimisten”, der netop er udkommet.

”Jeg har prøvet at finde ud af, hvad jeg kan gøre, der rækker udover mig selv. For det første har jeg engageret mig som grøn mobilitet-ambassadør for Audi i Danmark og skal hjælpe dem med at få forklaret unge mennesker, der hellere vil have en benzinbil, der kan køre hurtigt, at det ikke er den store omvæltning. Og så er jeg gået med i en bestyrelse i det, der hedder Postevand, der sælger vand på karton. Hele ideen er, at vi skal udrydde vand på flaske, for det er vanvittigt, at vi drikker vand på flaske,” fortæller Esben Bjerre.

Inspirerende ildsjæle

Noget af det, der har været med til at inspirere Esben til selv at arbejde for Verdensmålene, er de mange ildsjæle, han har mødt. En af dem er 16-årige Armelle fra Benin i Vestafrika, der blev mor som 14-årig og nu underviser andre unge i, hvordan de skal undgå at blive gravide, ligesom hun fortæller de ældre, der bestemmer, om de negative konsekvenser ved, at piger bliver mødre for tidligt.

”Hun er simpelthen en af de sejeste 16-årige piger, jeg nogensinde har mødt. Jeg har kæmpe respekt for, at hun som ung kvinde med ryggen mod muren har kæmpet sig frem til, hvor hun er i dag. Og det smitter faktisk også af på mig,” fortæller Esben Bjerre i ”Optimisten”.

Inspiration fandt han også noget tættere på sit hjem på Nørrebro i København – nemlig i Ringparken i Slagelse, der er på ghettolisten. Her mødte han unge mennesker, der kæmper for at gøre området til et bedre sted og for at bryde fordommene om, hvordan det er at bo i en ghetto.

”De her mennesker har tidligere ikke villet snakke med journalister af frygt for ikke at blive citeret korrekt. Det kan jeg sådan set godt forstå. Og derfor blandede de sig aldrig i ghettodebatten. Men nu har de fået medietræning, så de selv kan fortælle de positive historier fra deres område, så de kan være med til at nedbryde de fordomme, der opstår gennem mediernes negative historier,” forklarer Esben Bjerre.

Datter som motivation

Udover Morgenthalers udfordring og arbejdet med ”Optimisten” har en af motivationsfaktorerne for at omlægge sit liv for Esben Bjerre været hans egen datter, for som han konkluderer i podcasten: ”Det dur jo ikke, at jeg bare slår ud med armene og siger, at det er op til hende.”

Esben Bjerre har også efter arbejdet med ”Optimisten” skåret ned på kød og sat gang i at skifte pensionsselskab til et, der kun investerer i bæredygtige virksomheder.

Mens han stadig mener, at mange af verdens største magthavere skal tage større ansvar for, at vi når Verdensmålene, er han ikke længere så pessimistisk omkring, at det kan lade sig gøre, som han fortalte i et tidligere interview til Dagbladenes Bureau.

”Jeg er i hvert fald blevet mindre resignerende. For jeg har mødt så mange inspirerende mennesker, der har bevist, at det nytter at gøre noget.”

Alle afsnit af ”Optimisten” kan du finde i din podcast-app, ligesom du har mulighed for at opleve Esben Bjerre styre en debat om Verdensmålene ud fra sine oplevelser i ”Optimisten” på Folkemødet på Bornholm.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
PlanBørnefonden
Mimersgade 47, 4.
2200 København N

+45 70 22 12 11https://planbornefonden.dk

PlanBørnefonden er Danmarks største privatfinansierede børnerettighedsorganisation. Størrelse og styrke er afgørende, når vi hver dag kæmper for at sikre børns og unges rettigheder og muligheder i verdens mest skrøbelige områder – og specielt for pigerne, der er særlig ramt af ulighed og har få og ringe fremtidsmuligheder.

PlanBørnefonden er en del af Plan International, som er en af verdens ældste og største organisationer med fokus på børns rettigheder. Vi er til stede i flere end 70 lande i Afrika, Asien og Latinamerika.

Vi arbejder benhårdt for at børn kan klare sig, uanset hvor de er født og hvilket køn de har. At piger og drenge har samme gode muligheder og vilkår i livet er fundamentet for, at de i fremtiden sammen kan bygge et bedre lokalsamfund. Vi arbejder langsigtet med bæredygtig udvikling, så udsatte og skrøbelige samfund kan vokse sig stærke og stabile.

Vi er medlem af brancheorganisationen for indsamlingsorganisationer, ISOBRO.

Følg pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum