Erik Roj Larsen udnævnt til professor i psykiatri ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU og ved Psykiatrisk Afdeling i Esbjerg.

”Mindst 30% af patienter med en depression oplever, at antidepressiv medicin er ineffektiv, selv efter flere forsøg givet i optimal dosis og varighed. Det samme gælder for psykoterapi. Der er for få behandlingsmuligheder af depression ved bipolar lidelse (tidl. benævnt manio-depressiv lidelse). Virkningen af medicinsk behandling ved mani ved bipolar lidelse kan vare flere uger med mange bivirkninger, såsom vægtøgning, sløvhed, koncentrationsbesvær og muskelstivhed.” Det billede vil Erik Roj Larsen gerne være med til at ændre.
Psykiatrisk Afdeling, Odense har fra begyndelsen af 2018 haft speciallæge i psykiatri, ph.d., Erik Roj Larsen ansat som overlæge på afdelingen. Samtidig har han været tilknyttet Syddansk Universitet i Odense som forskningslektor. Men nu flytter forskningsaktiviteterne til Psykiatrien i Region Syddanmark, Syddansk Universitetshospital, hvor han den 1. april 2020 ansættes under Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet, mens han fortsætter som overlæge i Odense i halvdelen af tiden. Erik Roj Larsen vil samtidig medvirke til opbygningen af kandidatuddannelsen i medicin i Esbjerg, som starter i år 2022.
I sin ansættelse som professor skal Erik Roj Larsen både beskæftige sig med behandling og forskning. Han har stor erfaring i arbejdet med mani og depression. Han har i en årrække været klinisk lektor ved Aarhus Universitet og forsknings- og uddannelsesansvarlig overlæge ved Aarhus Universitetshospital. Han har også været leder af Klinik for kronisk depression og Klinik for mani og depression i Aarhus. Han har en 3-årig uddannelse inden for gruppeanalytisk psykoterapi og en 2-årig uddannelse inden for kognitiv terapi.
”I forskningsregi skal jeg arbejde videre inden for mit felt, som er undersøgelser af de mekanismer og risikofaktorer, der ligger bag mani og depression. Jeg skal forsøge at finde nye behandlinger mod mani og depression, som for eksempel kan være ikke-medikamentelle behandlinger,” fortæller han.
”Det vil være mit mål, at så mange faggrupper som muligt involveres i forskning. At forskningen ikke ses som en aktivitet for de få, men at alle kan være med til at skabe ny viden. ”
Desuden glæder Erik Roj Larsen sig til at være med til at opbygge den nye kandidatuddannelse i medicin for SDU i Esbjerg, så der kan komme flere dygtige læger til Vestjylland.
”Hvis vi skaber et godt forsknings- og uddannelsesmiljø, er det med til at tiltrække dygtige lægestuderende, ” siger Erik Roj Larsen, der glæder sig til at starte i Esbjerg, hvor han håber på et tæt samarbejde imellem forskning og behandling.
Også i Esbjerg glæder man sig over ansættelsen af Erik Roj Larsen som forskningsleder.
”Vi ser frem til at skulle arbejde sammen med Erik. Vi får en yderst kvalificeret overlæge og professor ansat i afdelingen, og det glæder vi os til,” fortæller ledende overlæge Agnete Larsen.
Erik Roj Larsen er opvokset i Kolding, men bor i dag i Århus sammen med sin hustru. Børnene er fløjet fra reden. Datteren er tandlæge og sønnen er cand.it, og arbejder som system- og projektmedarbejder. Fritiden går med vandreture på Mols sammen med familie og venner eller sammen med Dansk Vandrelaug. I perioder har han været med i menighedsråd i Århus.
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos:
Erik Roj Larsen, professor, overlæge, Psykiatrisk Afdeling Esbjerg, tlf: 3046 3755
Agnete Larsen, ledende overlæge, Psykiatrisk Afdeling Esbjerg, tlf: 2122 6001
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
Første læger fra SDU i Esbjerg har aflagt lægeløfte25.6.2025 18:51:24 CEST | Pressemeddelelse
Historisk dag på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital: De første kandidater i medicin er færdiguddannede
En indsats for bedre forståelse af hjernens aldring25.6.2025 09:03:17 CEST | Pressemeddelelse
Manouchehr Seyedi Vafaee er udnævnt til professor i neuroimaging og neurobiologisk aldringsforskning på SDU. Professoratet skal styrke vores viden om hjernens aldring og afklare mekanismerne bag Alzheimers sygdom og andre neurologiske lidelser.
Batterierne fra verdens længstsejlende el-færge får nyt liv: Fra bølgeskvulp til solskin19.6.2025 10:04:40 CEST | Pressemeddelelse
El-færgen Ellen er en klimadarling. Men hvad gør man med 26.000 slidte battericeller? To SDU-forskere vil bruge batterierne til at lagre sol og vind.
Nye tandlæge- og tandplejeruddannelser på Syddansk Universitet18.6.2025 16:08:25 CEST | Pressemeddelelse
Den politiske beslutning om tandlæge- og tandplejeruddannelser på SDU imødekommer Region Syddanmarks behov for flere tandfaglige specialister, som kan styrke den regionale sundhedssektor og sikre bedre tandpleje til borgerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum