E.ON Danmark

Erhvervsparken GreenLab Skive går ind i afgørende fase

Del

Der blev taget hul på et nyt kapitel i Danmarks grønne omstilling, da Skive GreenLab Biogas tog første spadestik fredag den 25. januar. Biogasanlægget er et af omdrejningspunkterne for Danmarks første grønne energipark, hvor grønne teknologier sammen med el- og gasnettet fungerer som én energisymbiose.

Foto: E.ON PR
Foto: E.ON PR

En ny type erhvervspark er ved at se dagens lys. GreenLab Skive er navnet på den kommende erhvervspark, hvor forskellige typer af virksomheder inden for fremstilling af bl.a. biogas, sol- og vindenergi samt balancering af energisystemer kan teste og udvikle fremtidens, bæredygtige energiteknologier. Biogasanlægget, der er en central del af erhvervsparken, har netop haft første spadestik, og skal efter planen producere opgraderet biogas inden årets udgang.

”Skal vi nå vores miljø- og klimamål, er det helt nødvendigt, at vi bliver bedre til at udnytte de synergieffekter, der ligger i at omdanne landbrugets restprodukter til klimavenlig biogas. Samtidig vil vi kunne skabe en række grønne synergieffekter mellem de forskellige virksomheder, der deltager i energisymbiosen,” forklarer business manager ved E.ON, Michael Rønning Dalby.

Bag biogasanlægget, som har været undervejs i fire år, står en leverandørforening med omkring 70 landmænd, der bl.a. skal forsyne anlægget med husdyrgødning, og energiselskabet E.ON, som i forvejen har etableret og driver nogle af Danmarks største biogasanlæg. Sammen investeres der omkring 225 million kroner i anlægget, som også kommer til at behandle økologisk husdyrgødning og restprodukter.
Samtidig bidrager biogasanlægget til at nedbringe landbrugets klimaudledninger fra ubehandlet gødning. I dag udnyttes ca. 15 pct. af landbrugets husdyrgødning i et biogasanlæg. 

”Det kommende biogasanlæg vil kunne behandle store mængder gylle som landmændene efterfølgende får tilbage i en form, som gør det nemmere for afgrøderne at optage næring. På den måde gør vi noget godt for miljøet og styrker landmændenes konkurrenceevne,” siger Arne Bisgaard, formand for Greenlab Skive Biogas Leverandørselskab.

Fremtidens energisystem i fuld skala

Erhvervsparken GreenLab Skive er et led i Skive Kommunes klimastrategi, hvor kommunen er gået sammen med en række virksomheder for bl.a. at nå målet om at blive CO2-neutrale senest i 2029. Erhvervsparken bliver den første fuldskala energisymbiose, som balancerer energisystemet med varierende energiproduktion samt energilagring.

”GreenLab Skive bliver en rigtig interessant placering for virksomheder, som deler visionen om cirkulær økonomi og kan se værdien af at dele gevinsterne ved at deltage i samarbejde og fælleskab,” siger Steen Hintze, direktør på projektet, og understreger, at projektet bliver en guldgrube for forskere, der vil undersøge, hvordan de forskellige energiformer kan spille sammen.

Anlægget skal bl.a. bygges i samarbejde med store, lokale entreprenører og vil bidrage til omkring 50 lokale arbejdspladser.

Fakta om Skive GreenLab Biogas

  • Anlægget forventes at producere ca. 19 mio. m3 biogas, svarende til den naturgasmængde, der skal til for at opvarme ca. 8.300 parcelhuse.
  • Biogasanlægget er et fleksibelt anlæg, som kan behandle op til 500.000 ton husdyrgødning og restprodukter såsom halm, kartoffelpulp, mad- og industriaffald.
  • Biogasanlægget ejes 50-50 mellem det lokale GreenLab Skive Biogas Holding og energiselskabet E.ON Danmark. Anlægget er en investering på ca. 225 mio. kr.
  • Anlægget vil skabe ca. 50 arbejdspladser under etablering og ca. 10 permanente arbejdspladser.

Nøgleord

Kontakter

Karen Marie Jensen
Communications Manager
tlf.: +45 3038 6183
mail: karen.jensen@eon.dk

Billeder

Foto: E.ON PR
Foto: E.ON PR
Download
GreenLab Skive Biogas havde første spadestik i fredags. På billedet ses bl.a. Tore Harritshøj, adm. direktør i E.ON Danmark, Peder Chr. Kirkegaard, borgmester i Skive Kommune og Arne Biisgaard, formand for Greenlab Skive Biogas Leverandørselskab.
GreenLab Skive Biogas havde første spadestik i fredags. På billedet ses bl.a. Tore Harritshøj, adm. direktør i E.ON Danmark, Peder Chr. Kirkegaard, borgmester i Skive Kommune og Arne Biisgaard, formand for Greenlab Skive Biogas Leverandørselskab.
Download

Information om E.ON Danmark

E.ON Danmark
E.ON Danmark
Dirch Passers Alle 76
2000 Frederiksberg

70 27 05 77https://www.eon.dk

Et af Europas største privatejede energiselskaber

E.ON Danmark A/S er et dansk energiselskab, der indgår i en af Europas største privatejede energikoncerner med 42.000 medarbejdere og 33 millioner kunder. Vores ambition er at drive den grønne omstilling og være den foretrukne partner inden for bæredygtige energiløsninger. Derfor har vi investeret massivt i udviklingen af grønne og innovative energiløsninger; fra at forsyne elektrisk transport med strøm fra egen havvindmøllepark, Rødsand II, til udviklingen af nogle af Danmarks største og mest effektive biogasanlæg. Vi driver Danmarks største netværk af ladeløsninger til elbiler til erhverv, private og den offentlige sektor, og driver ligeledes tre biogastankstationer i partnerskab med OK samt fire biogasanlæg sammen med lokale partnere. E.ON sælger og rådgiver om el, gas, varme og energieffektivisering og ejer og drifter cirka 30 lokale kraftvarmeværker og fire fjernvarmeværker.

Følg pressemeddelelser fra E.ON Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra E.ON Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum