Patent- og Varemærkestyrelsen

Erhvervsministeren vil styrke østjyske virksomheders konkurrenceevne og værne om de gode idéer

Del

I dag lanceres en national handlingsplan for immaterielle rettigheder med 16 konkrete initiativer, som skal hjælpe virksomheder med at beskytte deres produkter og idéer. Det hilses varmt velkomment i den østjyske ingeniørvirksomhed, Nordic Radar Solutions.

I Danmark lever virksomhederne i høj grad af viden og innovation. Vi er et af verdens mest innovative og teknologitunge lande, og flere af vores globale førerpositioner bygger på gode idéer og innovative løsninger. Ofte kan og bør de beskyttes gennem patenter og varemærker, så man som virksomhed sikrer sig imod billige kopier og unfair konkurrence.  

Men små og mellemstore virksomheder (SMV’er) i Danmark ligger efter de lande, vi normalt sammenligner os med, når det kommer til andelen af virksomheder, der søger om patenter, varemærke- og designrettigheder.  Derfor lancerer erhvervsministeren nu en handlingsplan for patenter, varemærker og design, såkaldte immaterielle rettigheder, med 16 konkrete initiativer. 

”I Danmark lever vi ikke alene af innovation, men i høj grad også af immaterielle rettigheder. Eksport, vækst og arbejdspladser er uløseligt forbundet med patenter, varemærker og designrettigheder. Skal danske virksomheder fortsat stå stærkt i det innovative kapløb, er det afgørende, at flere - og særligt SMV’er - beskytter deres innovation rettidigt og opnår indsigt i, hvordan de kan bruge rettigheder med størst muligt udbytte. Med erhvervsministerens handlingsplan kan vi forbedre rammerne for dansk erhvervsliv markant, når det handler om at sikre virksomheders innovation og at skabe fremtidens arbejdspladser, siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.  

En hjælpende økonomisk hånd til patentering  
I et af de 16 initiativer har regeringen sammen med et bredt flertal af Folketinget bl.a. afsat 3 mio. kr. årligt i årene 2021-2023 til en patentvoucherordning, der skal give SMV’er økonomisk støtte til at få lavet deres patenter. 

Netop økonomien er da også et af de helt store benspænd for startup virksomheder og SMV’er, hvis man spørger Per Monberg, der er CSO for virksomheden Nordic Radar Solutions, som udvikler og producerer radar teknologi fra deres virksomhed i Egå:  

”Det er jo ikke i starten af ens forretningsudvikling, at man kigger på rettighedsområdet. Men vi er der nu, hvor vi virkelig godt kan bruge den patentvoucher, som bliver stillet i udsigte i den nye IP handlingsplan. Økonomien omkring at tage patenter har klart været medvirkende til, at vi ikke har fået prioriteret det før nu. Men nu tilbyder vi i stigende grad vores produkt gennem globale partnere, og så kan man jo sige, at vi måske ikke har råd til at lade være med at have styr på vores rettigheder.”  

Stærkere forretning og på forkant mod kopisterne 
Undersøgelser viser, at virksomheder, der bruger rettigheder aktivt, klarer sig væsentligt bedre i forhold til vækst, jobskabelse og eksport end de, der ikke gør. Noget som Per Monberg nikker genkendende til: 

Det handler om at få beskyttet de ting, som man har kastet blod, sved og tårer efter. Men man kan også se det som en vigtig treenighed for virksomheden. Det betyder både noget internt, for udviklingen af produktet i fremtiden og for den finansielle kapital. Patenter betyder jo meget, når vi forhandler med investorer, hvor det blandt andet har stor betydning for prissætningen af vores virksomhed. Desuden regner vi med at have et produkt, der bliver ved med at stå stærkt globalt. skal der være styr på rettighederne.” 

De 16 initiativer i IP Handlingsplanen vil blive rullet ud løbende over de næste tre år og et af de første indsatsområder, patentvoucherordningen, vil formentlig åbne op for ansøgninger allerede inden årets udgang. 

Fakta om handlingsplanen 
Den nationale IP Handlingsplan indeholder 16 initiativer inden for fire områder og skal kort sagt:  

1. Øge værdiskabelse via IP-rettigheder 

2. Sikre et mere fair, effektivt og velfungerende IPR system 

3. Øge det internationale engagement 

4. Skabe mere kendskab til IP-rettigheder 

Læs ”Immaterielle aktiver – handlingsplan for et innovativt Danmark” her: www.dkpto.dk/kampagner/ip-handlingsplan 

Læs vedlagte fakta-ark om handlingsplanen. 

Kontakter

Kontakt:
For yderligere information om IP Handlingsplanen, kontakt
Kommunikationschef i Patent- og Varemærkestyrelsen, Tine Heide Thomsen: tiht@dkpto.dk // 2076 9208


For medvirken i interviews eller uddybende citater fra Nordic Radar Solutions,
kontakt venligst CSO Per Monberg: pemo@nordicradarsolutions.com // 20 70 88 80

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Patent- og Varemærkestyrelsen

Patent- og Varemærkestyrelsen
Helgeshøj Allé 81
2630 Taastrup

43 50 80 00https://www.dkpto.dk/

Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Vi arbejder for at sikre, at danske virksomheder har rettighederne til deres egne idéer, så vi skaber de bedst mulige forudsætninger for vækst og udvikling – både i og udenfor Danmarks grænser. 

Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum