Patent- og Varemærkestyrelsen

Erhvervsministeren vil styrke midtjyske virksomheders konkurrenceevne og værne om de gode idéer

Del

I dag lanceres en national handlingsplan for immaterielle rettigheder med 16 konkrete initiativer, som skal hjælpe virksomheder med at beskytte deres produkter og idéer. Det hilses varmt velkomment i den midtjyske virksomhed, Washpower.

I Danmark lever virksomhederne i høj grad af viden og innovation. Vi er et af verdens mest innovative og teknologitunge lande, og flere af vores globale førerpositioner bygger på gode idéer og innovative løsninger. Ofte kan og bør de beskyttes gennem patenter og varemærker, så man som virksomhed sikrer sig imod billige kopier og unfair konkurrence.  

Men små og mellemstore virksomheder (SMV’er) i Danmark ligger efter de lande, vi normalt sammenligner os med, når det kommer til andelen af virksomheder, der søger om patenter, varemærke- og designrettigheder.  Derfor lancerer erhvervsministeren nu en handlingsplan for patenter, varemærker og design, såkaldte immaterielle rettigheder, med 16 konkrete initiativer. 

”I Danmark lever vi ikke alene af innovation, men i høj grad også af immaterielle rettigheder. Eksport, vækst og arbejdspladser er uløseligt forbundet med patenter, varemærker og designrettigheder. Skal danske virksomheder fortsat stå stærkt i det innovative kapløb, er det afgørende, at flere - og særligt SMV’er - beskytter deres innovation rettidigt og opnår indsigt i, hvordan de kan bruge rettigheder med størst muligt udbytte. Med erhvervsministerens handlingsplan kan vi forbedre rammerne for dansk erhvervsliv markant, når det handler om at sikre virksomheders innovation og at skabe fremtidens arbejdspladser, siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.  

En hjælpende økonomisk hånd til patentering  
I et af de 16 initiativer har regeringen sammen med et bredt flertal af Folketinget bl.a afsat 3 mio. kr. årligt i årene 2021-2023 til en patentvoucherordning, der skal give SMV’er økonomisk støtte til at få lavet deres patenter. 

Netop økonomien er da også et af de helt store benspænd for startup virksomheder og SMV’er, hvis man spørger udviklingschef for virksomheden Washpower, der udvikler og producerer produkter til professionel rengøring, Michael Malmgaard:  

”Hele rettighedsområdet kan godt virke ret uoverskueligt, når man sådan står for foden af bjerget. Det har lidt ligget, som den der opgave, der hele tiden bliver skubbet i dagligdagens deadlines og trummerum, og så er det jo heller ikke helt billigt. Så det er dejligt, at der nu bliver arbejdet på at få økonomisk tilskud og større fokus på gevinsterne ved at få søgt om patenter, så det måske også bliver lettere at gå til.”  

Stærkere forretning og på forkant mod kopisterne 
Undersøgelser viser, at virksomheder, der bruger rettigheder aktivt, klarer sig væsentligt bedre i forhold til vækst, jobskabelse og eksport end de, der ikke gør. Noget som Michael Malmgaard nikker genkendende til: 

Det handler jo om at få beskyttet de ting, som man har kastet blod, sved og tårer efter, især når man vil eksportere. Vi har forhandlere i 28 lande, og det er da klart, at vores maskiner skal beskyttes mod kopister de steder også. Nu har vi åbnet kontor i Kina og har foreløbigt fire ansatte der, men det er jo et marked i kæmpe vækstDer skulle vi gerne kunne blive ved med at høste frugterne af vores løsninger og opgraderinger i fremtiden også, og så skal der være styr på rettighederne.” 

De 16 initiativer i IP Handlingsplanen vil blive rullet ud løbende over de næste tre år og et af de første indsatsområder, patentvoucherordningen, vil formentlig åbne op for ansøgninger allerede inden årets udgang. 

Fakta om handlingsplanen 
Den nye nationale IP Handlingsplan indeholder 16 initiativer inden for fire områder og skal kort sagt:  

1. Øge værdiskabelse via IP-rettigheder 

2. Sikre et mere fair, effektivt og velfungerende IPR system 

3. Øge det internationale engagement 

4. Skabe mere kendskab til IP-rettigheder 

Læs ”Immaterielle aktiver – handlingsplan for et innovativt Danmark” her: https://www.dkpto.dk/kampagner/ip-handlingsplan 
 
Læs vedlagte fakta-ark om handlingsplanen. 

Kontakter

For yderligere information om IP Handlingsplanen, kontakt
Kommunikationschef i Patent- og Varemærkestyrelsen, Tine Heide Thomsen: tiht@dkpto.dk // 2076 9208


For medvirken i interviews eller uddybende citater fra Washpower,
kontakt venligst udviklingschef Michael Malmgaard: 92 72 10 50 // MIM@Washpower.com

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Patent- og Varemærkestyrelsen

Patent- og Varemærkestyrelsen
Helgeshøj Allé 81
2630 Taastrup

43 50 80 00https://www.dkpto.dk/

Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Vi arbejder for at sikre, at danske virksomheder har rettighederne til deres egne idéer, så vi skaber de bedst mulige forudsætninger for vækst og udvikling – både i og udenfor Danmarks grænser. 

Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum