PwC

Erhvervsledere i ejendomsbranchen: Ejendomsværdierne falder i 2023

Del

Hele 7 ud af 10 europæiske erhvervsledere i ejendomsbranchen forventer, at Europa går ind i en recession inden udgangen af 2022, og at et fald i ejendomsværdier er uundgåeligt. København rykker dog fire pladser op ad listen til en 14. plads på listen over Europas foretrukne byer til ejendomsinvesteringer i 2023. Det viser PwC’s analyse Emerging Trends in Real Estate® Europe 2023.

Søren Thorvaldsen Svane Keller, partner og industrileder for ejendomme i PwC
Søren Thorvaldsen Svane Keller, partner og industrileder for ejendomme i PwC

Den nye rapport, Emerging Trends in Real Estate® Europe 2023, viser, at der er en øget bekymring i branchen for en række indikatorer. Ifølge rapporten svarer hele 91 % af beslutningstagerne inden for ejendomsbranchen i år, at de er bekymret for inflationen (mod 56 % sidste år), tæt fulgt af bekymringen for renteudsving (89 % i år mod 55 % sidste år) og manglende europæisk økonomisk vækst (88 % i år mod 50 % sidste år).

“Undersøgelsen i år står i skærende kontrast til sidste års rapport, hvor der var en vis optimisme ovenpå COVID-19-pandemien, hvor branchen havde vist sig modstandsdygtig. Fremtiden virker nu langt mere usikker for ejendomsbranchen, der naturligt er påvirket af bl.a. den høje inflation, renteudsving, stigende energipriser og geopolitisk uro i verden,” fortæller Søren Thorvaldsen Svane Keller, partner og industrileder for ejendomme i PwC.

 På baggrund af denne usikkerhed forventer 71 % af ejendomslederne, at Europa bevæger sig ind i en recession inden udgangen af 2022. Det vil få en negativ påvirkning på udviklingsprojekter, adgang til kapital, investeringsvolumen, huslejeniveauer og ejendomsværdier. 

 “Inflationen påvirker alle sektorer og nu også såkaldte "safe-haven"-sektorer, som fx bolig og logistik. I lyset af stadig dyrere gæld vurderer ejendomslederne, at selv den relative indkomstsikkerhed, som driften af ejendomme tilbyder, vil kræve større indsats og opfindsomhed. Mange afventer derfor større klarhed om priser og afkast,” forklarer Søren Thorvaldsen Svane Keller. 

Undersøgelsen viser desuden, at erhvervslederne inden for ejendomsbranchen vurderer, at værdierne vil falde i 2023. Det kommende år kan derfor byde på købsmuligheder for visse investorer. 

 “Undersøgelsen peger på, at vi næppe når samme niveau som under finanskrisen, men rentestigninger koblet med fald i ejendomsværdier kan ikke desto mindre skabe et pres for at sælge hurtigere end planlagt,” forklarer Søren Thorvaldsen Svane Keller. 

Udviklingsprojekter risikerer at blive skrinlagt
Fra et udviklingsperspektiv peger undersøgelsen på, at projekter, der er planlagt til 2023, kan blive skubbet til 2024 eller blive skrinlagt helt. Denne mangel på nye udviklingsprojekter ses af nogle som positivt for eksisterende aktiver og deres ejere. 

“Markedet har ændret sig hastigt i løbet af de sidste par måneder, hvor fremtidsudsigterne er blevet mindre optimistiske. Når det er sagt, er der stadig en masse kapital til rådighed til investeringer, og for det meste har investorerne ikke travlt, mens de venter på, at de rette muligheder opstår. Den rette sammensætning af ens portefølje er nøglen, ud over et stærkt ESG-fokus, operationelle kompetencer og kundefokus, for at klare sig godt igennem inflationskrisen," udtaler Søren Thorvaldsen Svane Keller. 

Bæredygtighed bevæger sig op på agendaen
På trods af den makroøkonomiske usikkerhed forbliver miljø- og bæredygtighedsstrategier nøgleprioriteter for de fleste i ejendomsbranchen i 2023. For mange af dem udgør klimarisiko den største udfordring for fast ejendom. 

“Miljøet vil være en væsentlig udfordring for mere end halvdelen af ejendomsledere i det kommende år. Faktisk ser 64 % bæredygtighedskrav og reguleringer som en central bekymring de kommende tre til fem år. Det er derfor afgørende, at man i branchen ser arbejdet som ESG som en måde, man kan udvikle sig og blive mere konkurrencedygtig, frem for bureaukrati,” understreger Søren Thorvaldsen Svane Keller.  

København går frem på listen over de mest attraktive investeringsbyer
Undersøgelsen viser desuden, at selvom de samme byer forbliver i top tre, falder de samlede investerings- og udviklingsudsigter for alle 30 byer i undersøgelsen. London ligger på en førsteplads for andet år i træk, efterfulgt af Paris og derefter Berlin, der bytter plads fra sidste år. Byer, der er steget mest på ranglisten i år, er Madrid, Lissabon og København. 

“Udsigterne for inflation varierer landene imellem, alt efter hvor afhængige de er af fossile brændstoffer, renteudsving og afstand til krigen i Ukraine. Disse faktorer påvirker byernes forventede fremtidige økonomi og deres forventede ejendomsafkast, hvilket er to centrale overvejelser, der påvirker ejendomsinvestorer, når de beslutter sig for, hvor de skal investere eller udvikle. Desuden har mulighederne for transport til, fra og i byerne også haft en stor betydning for investorerne. Det ses særligt i forhold til de byer, der er rykket op på ranglisten i år, herunder København,” slutter Søren Thorvaldsen Svane Keller. 

Om undersøgelsen
I alt 1.038 erhvervsledere inden for ejendomsbranchen har deltaget i PwC’s og ULI’s undersøgelse, Emerging Trends in Real Estate® Europe 2023. Erhvervslederne har deltaget i en survey, er blevet interviewet eller har deltaget i en række rundbordsmøder i hele Europa, og disse data danner baggrund for rapporten.

Billeder

Søren Thorvaldsen Svane Keller, partner og industrileder for ejendomme i PwC
Søren Thorvaldsen Svane Keller, partner og industrileder for ejendomme i PwC
Download

Vedhæftede filer

Information om PwC

PwC
PwC
Strandvejen 44
2900 Hellerup

51332378https://www.pwc.dk/

Om PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.500 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi ca. 300.000 PwC'ere i 156 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er. 

Succes skaber vi sammen … 

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

Ny dom begrænser muligheden for remote working26.1.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Østre Landsret sår i en ny, principiel dom tvivl om danskernes mulighed for at bosætte sig i udlandet for at arbejde, uden at man samtidig er tvunget til at sælge eller udleje sin bolig for at undgå at betale dansk skat af løn modtaget under udlandsopholdet. Med dommen begrænser Landsretten dermed danskernes muligheder for på eget initiativ at vælge at arbejde uden for Danmarks grænser, lyder vurderingen fra PwC.

Flere står til at ramme topskattegrænsen: Spar mere op og reducer dine topskattebetalinger5.12.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Antallet af forventede topskatteydere stiger både i 2022 og 2023, og fra næste år står en halv million danskere står til at betale topskat. Hvis du ligger tæt på topskattegrænsen, kan du mindske dit topskattegrundlag eller endda komme under topskattegrænsen ved at spare mere op i pension, og det kan være en god idé, hvis du gerne vil sikre dig ekstra økonomisk tryghed som pensionist, lyder rådet fra PwC.

Flere står til at ramme topskattegrænsen: Spar mere op og reducer dine topskattebetalinger5.12.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Antallet af forventede topskatteydere stiger både i 2022 og 2023, og fra næste år står en halv million danskere står til at betale topskat. Hvis du ligger tæt på topskattegrænsen, kan du mindske dit topskattegrundlag eller endda komme under topskattegrænsen ved at spare mere op i pension, og det kan være en god idé, hvis du gerne vil sikre dig ekstra økonomisk tryghed som pensionist, lyder rådet fra PwC.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum