DI Hovedstaden

Erhvervsklimaundersøgelse er et lille skridt for erhvervslivet, men måske en positiv tendens for Københavns Kommune

Del

København sniger sig én enkelt plads op i DI’s årlige undersøgelse Lokalt Erhvervsklima, der ranglister Danmarks kommuner efter erhvervsvenlighed. Det er et meget lille skridt for det københavnske erhvervsliv, der endnu en gang rangerer kommunen i bunden som nummer 89 i et felt af 93 kommuner. Men det kan være et positivt tegn i den rigtige retning for kommunen, som scorer sin højeste placering i fire år.

- Det er dejligt at se, at der tegner sig en lille tendens af fremgang, som bare skal have momentum. Når man kigger på tallene, rangerer Københavns Kommune højere inden for næsten alle ni kategorier sammenlignet med sidste år. Hvis dette års resultat er et udtryk for den rette udvikling, er det bare om at holde skruen i vandet, siger Poul Skadhede, formand for DI Hovedstaden.

Den lille fremgang kan dog ikke skjule, at København stadig befinder sig i erhvervsklimaets tunge ende. Det frustrerer Poul Skadhede.

- Det er ikke længere nogen overraskelse at se Københavns Kommune i bunden af Lokalt Erhvervsklima. Men man bør være overrasket over, at den kommune, der lægger grund til landets vækstmotor, ikke er i stand til at sikre bedre erhvervsvilkår for nuværende såvel som fremtidige virksomheder. Derfor er det glædeligt at se et tegn på forandring, selv når de er små, siger Poul Skadhede.

En af de faktorer, der trækker godt ned i regnskabet, er den københavnske dækningsafgift, som er en af de højeste i landet.

- Dækningsafgiften rammer virksomheder, som ønsker at forskønne, udvide eller energirenovere deres bygninger – og dét skal de altså betale skat af. Det er fuldstændig uhensigtsmæssigt at straffe en god udvikling i virksomhederne på den måde.

Men for mange af de virksomheder, der er ramt af den ekstra skat ved tilbygning og renovering, er det mindst lige så frustrerede at sidde fast i langsommelig sagsbehandlingsprocesser, som fortsat er et stort problem i kommunen. Eksempelvis for deres bygge- og miljøsager. Københavns Kommune nedsatte sidste år en særlig task force, der skal forbedre servicekulturen i Københavns Teknik- og Miljøforvaltning. Om det svagt forbedrede resultat er et udtryk for, at det ny fokus bærer frugt, må tiden vise.

FAKTA OM LOKALT ERHVERVSKLIMA 2019

  • DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2019, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er tiende år i træk, at DI laver undersøgelsen.
  • 7.332 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 370.000 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 20 pct. af den private beskæftigelse.
  • Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.
  • Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt konsulent for DI Hovedstaden Amalie Ulrich, amul@di.dk tlf.: 3016 6519 eller pressekoordinator Lars Bøgeskov, larb@di.dk tlf.: 2236 3138

Billeder

Information om DI Hovedstaden

DI Hovedstaden
DI HovedstadenFor yderligere information om DI Hovedstaden:


Sekretær Karen Blum
Mail: kab@di.dk
Tlf. 3377 3677

Følg pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

DI med opfordring til hovedstadens kommuner: Der er brug for en særlig indsats4.5.2020 13:37:44 CESTPressemeddelelse

Coronakrisen har ramt Danmark og dansk erhvervsliv hårdt. Landets kommuner spiller en stor og vigtig rolle i at holde dampen oppe i Danmark, så hjulene kan køre rundt i dansk økonomi. I hovedstaden er der iværksat en række initiativer, som hjælper virksomhederne og holder hånden under lokale arbejdspladser. Men der er brug for, at kommunerne samarbejder endnu mere med lokale virksomheder. Derfor lancerer DI 45 konkrete anbefalinger til kommunerne, så vi kan hjælpe hinanden med at komme så helskindet som muligt ud af krisen. - Vi har set rigtig mange gode initiativer fra Hovedstadens kommuner. Alt fra fremrykninger af anlægsprojekter til særlige taskforces, der skal hjælpe de lokale erhvervsliv. Men samtidig har vi kurs mod den værste økonomiske krise i nyere tid, og det kalder på en helt særlig indsats og et endnu tættere samarbejde mellem Hovedstadens kommuner og erhvervslivet, siger formand for DI hovedstaden Poul Skadhede. DI anbefaler blandt andet, at man styrker samarbejdet med jo

Helsingør Kommunes erhvervsvenlighed tager et dyk9.9.2019 21:30:00 CESTPressemeddelelse

Rangeringerne i DI’s årlige erhvervsklimaundersøgelse minder for nogle kommuner mere om bølgeskvulp end for andre. Efter at have rejst sig flot sidste år tager Helsingør Kommune i år et lille dyk. Kommunen går seks pladser tilbage og kommer ud på en 85. plads ud af 93 kommuner. Men hvis kommunen ligesom sidste år sætter ind, hvor de står svagest, kan de vende det lille dyk til en fortsat positiv udvikling.

Allerød tager hovedstadens største spring i DI’s erhvervsklimaundersøgelse9.9.2019 21:30:00 CESTPressemeddelelse

Allerød Kommune rykker intet mindre end 22 pladser op ad listen i DI’s årlige undersøgelse af Danmarks kommuners erhvervsvenlighed, Lokalt Erhvervsklima 2019. Dermed opnår Allerød en placering som nummer 43 og er den kommune i Nordsjælland med næstbedst erhvervsklima. Furesø på plads 38 kan dog stadig bryste sig af at være Nordsjællands mest erhvervsvenlige kommune til trods for et fald på 16 pladser i forhold til sidste år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum