Aarhus Teater

Erasmus Montanus vender tilbage

Del

I anledning af at dansk teater i år fylder 300 år vender Christian Lollikes succesfulde fortolkning af Ludvig Holbergs klassiker tilbage til Aarhus Teater. Premiere 24. august

Erasmus Montanus på Aarhus Teater i 2022. Foto: Montgomery Photo/Emilia Therese
Erasmus Montanus på Aarhus Teater i 2022. Foto: Montgomery Photo/Emilia Therese

Reumert-vinder markerer jubilæum

Til efteråret 2022 kan publikum atter opleve Christian Lollikes Reumert-vindende forestilling Erasmus Montanus. Genopsætningen sker som led i markeringen af DANSK TEATER 300 ÅR, hvor Ludvig Holberg var en helt central aktør i åbningen af landets første offentlige teater i 1722.

Ny Erasmus

Når Erasmus Montanus træder ind på scenen til efteråret, 300 år senere, bliver det i skikkelse af den fremadstormende ensembleskuespiller Emil Prenter, der tidligere har modtaget stor ros for sin rolle som Alex i A Clockwork Orange. Bjarne Henriksen gestalter endnu en gang Jeronimus, mens Tina Gylling Mortensen træder i Nilles træsko. Arian Kashef og Johannes Lilleøre melder sig også under fanerne, mens Anders Baggesen, Andreas Nicolai Petersen, Jacob Madsen Kvols, Nanna Bøttcher og Sofia Nolsøe samt Aarhus Teaters Kor trækker i deres velkendte kostumer.

En krig om sandhed

Christian Lollikes bud på Erasmus Montanus puster til gløderne under den eviggyldige konflikt mellem sandt og falsk. Og med tanke på de kapitler, der skrives i verdenshistorien i 2022, er forestillingens centrale spørgsmål om hvem, der definerer sandheden, absolut påtrængende. For selvom Erasmus har ret i, at jorden er rund, er det ikke sikkert han får ret, hvis flertallet står fast på, at den er flad som en pandekage.

”Nogle gange rammer en forestilling plet, og det var tilfældet med den her opsætning af Erasmus Montanus: det er simpelthen et mesterværk af en iscenesættelse. Når det så samtidig er jubilæumsåret for Dansk Teater er det helt oplagt at vise en forestilling, der i sig selv på det nærmeste har opnået klassikerstatus.”

-Trine Holm Thomsen, teaterdirektør Aarhus Teater

Prisregn

Da Christian Lollikes forestilling havde urpremiere i Kulturhovedstadsåret 2017 modtog den Reumert-priser for både Årets Forestilling, Årets Mandlige Hovedrolle (Andreas Jebro) og Årets Scenedesign (David Gehrt og Ida Grarup). Siden drog den til Østre Gasværk. I 2019 blev den genopsat på Store Scene og spillede endnu en gang for fulde huse. Over 100 gange har de røde lamper været tændt, når Jeppe i forestillingens begyndelse kæmper med at forstå sin søns brev på latin. Senest har forestillingen været sat op til Festspillene i Bergen i Norge i 2021.

Peter Mark Lundberg, der er direktør for branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Teater og bestyrelsesmedlem af Foreningen Dansk Teater 300 år, glæder sig til genopsætningen:

Det er fantastisk, at vi i år kan fejre 300 år for dansk teater og det, vi lever og ånder for hver dag – scenekunsten, teatret, de store oplevelser og nære følelser. Jeg glæder mig til et fantastisk jubilæumsår fyldt med sprudlende scenekunst for publikum i hele Danmark, og Erasmus Montanus er et stykke, der med al tydelighed viser, hvordan scenekunsten er eviggyldig og minder os om at bruge vores sunde fornuft.”

Forestillingen spiller på Aarhus Teater Store Scene d. 24. august til d. 24. september 2022. Billetsalget starter i dag! 


❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Erasmus Montanus i anledning af kulturbyåret i Aarhus er et suverænt livtag med tidens store splittelse ... provokerende og politisk, engageret og engagerende teaer med pragtpræstationer over hele linien. ... Det er skræmmende, vigtigt, skarpt og, så længe det varer, utroligt sjovt. - Politiken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ En drøm af en klassiker, der placerer Holberg lige midt i danskhedsdebatten. ... en fuldstændig forrygende morsom og dybt skræmmende version af Holbergs »Erasmus Montanus«. Netop det stykke var det første på plakaten, da teatret åbnede i 1900, men her er intet teaterstøv at spore. Christian Lollikes version er på alle niveauer en klassiker-gentænkning, som man næsten kun kan drømme om. - Berlingske

En vigtig og begrænsningsløs god forestilling - Weekendavisen, Klaus Rothstein

Dagens bedste politiske analyse finder man på scenen - Information, Anne Middelboe Christensen

Forestillingen præsenteres i samarbejde med Sort/Hvid 

To view this video from video.aarhusteater.dk, please give your consent at the top of this page.Erasmus Montanus på Aarhus Teater

Kontakter

Yderligere oplysninger hos kommunikationschef Morten Daugbjerg, tlf. 4213 4700 / presse@aarhusteater.dk

Billeder

Erasmus Montanus på Aarhus Teater i 2022. Foto: Montgomery Photo/Emilia Therese
Erasmus Montanus på Aarhus Teater i 2022. Foto: Montgomery Photo/Emilia Therese
Download
Emil Prenter. Foto Kim Glud for Aarhus Teater
Emil Prenter. Foto Kim Glud for Aarhus Teater
Download

Links

Information om Aarhus Teater

Aarhus Teater
Aarhus Teater
Teatergaden 1
8000 Aarhus C

89 33 23 00http://www.aarhusteater.dk

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Teater

Nu accelererer den danske scenekunstbranche arbejdet med bæredygtighed21.2.2022 07:30:00 CET | Pressemeddelelse

Et nyt samarbejde på tværs af teatre, kompagnier, producenter og scenekunstorganisationer i hele Danmark ser nu dagens lys. Bæredygtig Scenekunst NU og Dansk Teater lancerer nemlig en ny bæredygtighedskampagne – RETHINK SCENEKUNST NU – der skal accelerere arbejdet med bæredygtighed. Ambitionen er, at den danske scenekunstbranche skal være blandt de førende bæredygtige kunstbrancher i Danmark. Kampagnen skydes i gang i morgen på Aarhus Teater den 22. februar, kl. 10.00 - med oplæg og cases fra centrale aktører. Pressen er velkommen!

Aarhus Teater udskyder premiererne på Romeo & Julie og Sandmanden19.1.2022 09:44:17 CET | Pressemeddelelse

Corona har for alvor gjort sit indtog på Aarhus Teater med 46 smittede siden 1. januar. Det betyder, at prøverne på Shakespeares ROMEO & JULIE og Lollikes dramatisering af SANDMANDEN aktuelt ikke kan gennemføres. Dermed ser teatrets ledelse sig nødsaget til at udskyde de to premierer til hhv. 10. februar og 22. februar. Samtidig aflyser teatret helt den publikumsinvolverende forestilling TIL DE LYSE MORGENER, der må udskydes til et senere tidspunkt. Til gengæld fastholdes urpremieren på monologen THE SUPREME GENTLEMAN d. 5. februar.

350 gymnasieelever dyster i kunsten at anmelde teater4.1.2022 12:03:55 CET | Pressemeddelelse

6. januar 2022 løber finalen på et nyt projekt af stablen på Aarhus Teater, hvor vinderne af TeaterAnmelderiet 2021/22 kåres. 350 gymnasieelever fra fire østjyske gymnasier har i løbet af efteråret dystet i at producere teateranmeldelser på forskellige platforme. TeaterAnmelderiet er et samarbejde mellem DMJX og Aarhus Teater, der også stod bag Gentænk Teateranmeldelsen i Kulturhovedstadsåret 2017 i Aarhus. Projektet fortsætter i næste sæson.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum