Aalborg Universitet

Er omsorg muligt i socialt arbejde?

Del

Lektor Maria Appel Nissen fra Aalborg Universitet har fået 2.6 mio. kr. til et forskningsprojekt om effektivitetskravenes betydning for omsorg i tilbud til udsatte familier.

Sociale indsatser overfor udsatte børn og deres familier har i de seneste år været genstand for et stigende fokus på omkostningseffektivitet og resultatbaseret styring. Denne udvikling afspejler internationale tendenser, men nationalt og internationalt findes der kun sparsom viden om, hvad det betyder for mulighederne for omsorg i socialt arbejde.

Derfor har lektor Maria Appel Nissen fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet, søgt og fået en bevilling på små 2.6 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond til at afdække, om og i så fald hvordan økonomiske styringsmodeller har indflydelse på omsorg i sociale indsatser målrettet udsatte børn og familier.

Et kontroversielt spørgsmål

- Bredt forstået henviser omsorg til mulighederne for at opretholde et vist niveau af velfærd og kvalitet i sociale relationer. I en mere snæver forstand handler det om mulighederne for at være opmærksom på udsatte menneskers særlige behov - og at kunne hjælpe. Spørgsmålet er imidlertid, om omsorg er muligt i socialt arbejde. Med forskningsprojektet ønsker vi at frembringe viden om, hvilke former for omsorg, der udøves i socialt arbejde med udsatte børn og familier, hvor der i dag er øget fokus på omkostningseffektivitet og resultater. Det vil vi dels gøre ved at udforske tre ”klassiske” former for social arbejde med udsatte børn og familier: socialrådgivning som ”case work”, rådgivning og støtte i hjemmet og familiebehandling. Og dels ved at udvikle en praktisk teori om omsorg. Målet er at besvare det kontroversielle spørgsmål: Er omsorg muligt i socialt arbejde? Viden om omsorgens former, betingelser og muligheder i praksis kan være med til at kvalificere styringen og udførelsen af arbejdet med socialt udsatte, fortæller lektor Maria Appel Nissen.

Forskningsprojektet "Does social work care? - exploring relational, emotional and embodied practices i social services for vulnerable children and their families" gennemføres i perioden fra 2018 til 2021.

Kontakt

Lektor Maria Appel Nissen, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet Tlf. 9940 7292 | Email: mann@socsci.aau.dk

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum