Enormt digitaliseringspotentiale i fødevaresektoren
Satellitdata som direkte overføres til landmandens maskiner, så han kan bekæmpe ukrudt og plantesygdomme tidligt, effektivt og mere skånsomt for miljøet. Overvågning af hvert enkelt stykke dansk oksekød fra stald til bord og monitorering af kyllingers vækst, så sygdom hos dyrene kan opdages tidligere og dyrevelfærden forbedres. Dansk landbrug- og fødevareproduktion er allerede i fuld gang med at udnytte de digitale muligheder i industri 4.0. og landbrug 4.0. Men der er potentiale til langt mere.
Derfor har Landbrug & Fødevarer med forventning set frem til anbefalingerne fra regeringens digitaliseringspanel, der netop er blevet offentliggjort.
- Det er en gennemarbejdet rapport som dækker mange aspekter af digitaliseringspotentialet og de udfordringer, der er. Særligt positive er anbefalingerne om digitale kompetencer og en fremtidssikret digital infrastruktur med ambitiøse dækningskrav. Sidstnævnte er af afgørende betydning for os, da landmændene allerede nu i høj grad bruger digitale hjælpemidler og har svært ved drive deres produktion, hvis der er svigtende mobildækning, siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.
Digitaliseringspanelet anbefaler også at der etableres et ambitiøst vækst- og innovationsmiljø, hvor blandt andet arbejdet med Big Data og kunstig intelligens kan samles. Også her er landbrugs- og fødevaresektoren frontløbere.
- I Aarhus er der et spirende innovationsmiljø for fødevarer i Agro Food Park. Her åbner Arla snart deres innovationscenter, virksomheden Skov har for nylig etableret deres nye selskab Scio+, der udvikler nye systemer som via data kan forbedre svine- og kyllingeproduktionen, og GTS-instituttet Alexandra Instituttet har samarbejde med fødevarevirksomhederne om Big Data. Det giver et stærkt innovationsmiljø, som vi ser er gavnligt, fordi man får skabt et økosystem, som er med til at tiltrække og fastholde virksomheder og arbejdskraft. Derfor kan vi kun bifalde digitaliseringspanelets anbefaling om at samle arbejdet med digital udvikling i vækst- og innovationsmiljøer, siger Karen Hækkerup.
Digitaliseringspanelet har valgt at eksemplificere de nye anbefalinger ud fra fem sektorer; Produktion, service/handel, transport, sundhed og energiforsyning. Fødevareerhvervet har sammenhæng til alle sektorerne.
- I landbrugs- og fødevaresektoren er der store potentialer for både optimering og forretningsudvikling, men det kræver et stærkt samarbejde i og på tværs af værdikæder. Ved en mere målrettet indsamling og brug af fødevare- og landbrugsdata kan vi øge konkurrenceevnen samtidig med, at vi sikrer bedre fødevaresikkerhed, reducere miljø- og klimaaftryk og forbedre sundheden for både dyr og mennesker, siger Karen Hækkerup.
Derfor etablerede Landbrug & Fødevarer i efteråret 2016 Panel for Digital Vækst i Fødevareklyngen. Panelet skal formulere en vision og lave anbefalinger for at indfri digitaliseringspotentialerne i erhvervet.
Panelet, der består af repræsentanter fra landbruget, fødevarevirksomhederne og agroindustrien, er allerede i fuld gang med at lave en fælles køreplan for digital vækst i fødevaresektoren.
- Vi skal samarbejde for at kunne indfri de vækstpotentialer, digitalisering giver. Både i fødevareklyngen, men også i Danmark som land. Der er brug for, at vi alle bliver mere digitale, så vi kan få nytte af og deltage i et stadig mere digitalt samfund. Dertil kommer regeringens vækstpanel med en række gode anbefalinger, siger Karen Hækkerup
Yderligere kommentarer fra Karen Hækkerup via pressekonsulent Mille Marie Christensen, telefon: 6170 2047, mail: mic@lf.dk,
Information om L&F
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.
Følg pressemeddelelser fra L&F
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra L&F
Foreningen Biogasbranchen: Danmark er foregangsland med 25 pct. biogas i 202226.4.2018 12:17:54 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen lægger i sit oplæg til det kommende energiforlig op til en fortsat udbygning på biogasområdet, og at eksisterende biogasanlæg kan fortsætte på de nuværende vilkår en årrække.
L&F om energiudspil: Biogas er cirkulær bioøkonomi, når det er bedst26.4.2018 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer er i hovedtræk positive over for regeringens energiudspil. Særligt de fire mia. kr., der er afsat til biogasudbygningen, vækker optimisme. En udbygning af biogas er afgørende for, at Danmark fortsat kan være i front på genanvendelse og genbrug af vores restprodukter.
L&F: ’Made in Denmark’ åbner døre i Mexico23.4.2018 07:12:36 CEST | Pressemeddelelse
Med weekendens nyhed om en ny og forbedret handelsaftale mellem EU og Mexico, er tidspunktet ideelt, når Landbrug & Fødevarer de kommende dage er hovedarrangør af et eksportfremstød til Mexico. Fremstødet begynder i dag.
Nye anbefalinger sætter maden i centrum20.4.2018 07:10:24 CEST | Pressemeddelelse
Advisory Board for mad, måltider og sundhed overdrager i dag deres anbefalinger til regeringen repræsenteret ved fem ministerier. Landbrug & Fødevarer byder anbefalingerne velkomne, og opfordrer ministerierne til aktivt at gå videre med dem. Meget gerne med inddragelse fra erhvervet.
Kommissionen: Reduktion i betaling af spildevand er berettiget19.4.2018 14:56:41 CEST | Pressemeddelelse
L&F er lettet over afgørelse fra Kommissionen, der fastslår, at der er ikke tale om statsstøtte, når fødevarevirksomheder får en reduktion i deres spildevandsbetaling.