Enorme muligheder i dansk-tysk samarbejde om grøn brint

Danmark og Nordtyskland producerer store mængder vedvarende energi fra havvindmølleparkerne i Nordsøen. Og der vil blive produceret endnu mere i de kommende år, hvor der vil ske en kraftig udbygning med vindenergi blandt andet fra den kommende energiø i Nordsøen.
De store mængder grøn strøm kan omdannes til grøn brint, som kan bruges direkte i industrien og transportsektoren, eller den kan blive til andre bæredygtige brændstoffer.
- Grøn brint og Power-to-X (PtX) rummer enorme muligheder for den grønne omstilling, og det kan blive et nyt vigtigt forretningsområde for danske virksomheder. Men vi er ikke de eneste, der har fået øje på det. Hvis vi slår os sammen med Hamborg og Nordtyskland kan vi stå endnu stærkere i kapløbet om at blive et globalt kraftcenter, og sammen kan Nordtyskland og Danmark fremme produktionen af nye bæredygtige brændsler, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.
DI Energi og Rambøll vil forsøge at finde politisk støtte til tanken om en dansk-tysk brintklynge. Det sker på Copenhagen Hamburg Business Forum, der finder sted i dag i København, og på et roundtable event hos Rambøll senere på dagen, hvor deltagerne fra erhvervsliv og politisk side i Hamborg og Danmark vil diskutere ambitioner og perspektiver i en fremtidig dansk-tysk brintklynge.
- Det giver ekstra god mening med et partnerskab, når vi fysisk er naboer. En dansk-tysk brintklynge kan give global genlyd og tiltrække investeringer, virksomheder og ekspertise, mener Jens-Peter Saul, koncernchef i Rambøll.
- Politikerne i Hamborg er åbne over for et samarbejde. Byen, som er et vigtigt økonomisk kraftcenter og stor energiforbruger, står midt i en transformation af havn og industri for at indfri lokale klimamål. Og her er det oplagt at rykke i fællesskab, fordi Danmark har grøn teknologi og producerer offshore vindenergi. Det matcher Nordtysklands kompetencer, klimaambitioner og behov. Vi kan sammen skabe en stærk, fælles platform af viden, innovation og produktion til gavn for begge parters vækst, siger han.
Regeringerne i Danmark og Tyskland har sat betydelige beløb af til at udvikle bæredygtigt brændstof.
Tyskland har i en brintstrategi øremærket 7 mia. euro til at opdyrke hjemmemarkedet og yderligere 2 mia. euro via en ”Made in Germany” strategi. I Danmark er der taget et vigtigt skridt med regeringens beslutning om at investere 850 mio. kr. i udviklingen af grønne brændstoffer.
Men det er både penge og tempo, der bliver afgørende, mener DI Energi og Rambøll.
- Vi skal være hurtige på aftrækkeren, så danske virksomheder er med, hvor det gælder. Og vi skal investere samfundets penge de rigtige steder, så vi får de størst mulige klimagevinster, siger Troels Ranis.
Følg os på:
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Claus Kaae-Nielsen på clkn@di.dk eller 2332 6829
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum