Bodum

Enkelt og nemt: Tips og tricks til hvordan du bliver hjemmebarista

Del
Har du tit haft problemer med at lave din kaffe ligeså god som den, du får på din yndlingscafé? Så fortvivl ikke. Mette Kaarsberg fra Homebarista giver tips og tricks til en bedre kaffeoplevelse i hjemmet og guider dig igennem fire kaffebrygningsmetoder, som alle kan kaste sig over.

Tendensen i disse år er klar. Vi bliver mere og mere opmærksomme på, hvad vi indtager. Fødevarer og madlavning har opnået hidtil uset status - uanset om det gælder nyt nordisk køkken hos Noma eller godt køkkengrej i hjemmet. Og kaffen er ingen undtagelse!

Men hvad skal der til for at lave en god kop kaffe uden at skulle hyre sin egen barista eller bruge flere tusinde kroner? Homebaristaen Mette Kaarsberg guider os til den perfekte kop kaffe gennem fire let anvendelige bryggemetoder: Stempelkaffe, Pour Over, Siphon-brygning og Cold Brew.

Kaffe med stempelkande
De fleste af os har den klassiske BODUM Chambord stempelkande stående hjemme i køkkenet.

Stempelkandebrygning bliver dagligt anvendt i flere hundrede tusinde hjem, og metoden er også et enkelt og let sted at starte, hvis man skal lave en god kop kaffe. Men trods stempelkandens popularitet, så glemmer folk tit en lang række ting, når de skal brygge.

”Til stempelkandebrygning er det vigtigt, at man bruger friske, groft formalet kaffebønner. Kaffebønnerne skal males som groft salt, og doseringen af kaffen er helt afgørende. Resultatet bliver ikke bedre, hvis du er generøs og tilføjer et gram ekstra kaffe,” siger Mette Kaarsberg.

Og det er ifølge hende heller ikke ligegyldigt, hvordan vandet hældes i kaffen.

”Bønnerne skal først gøres våde og have lov til at stå og bloome og afgive CO2-gasser. Efter 30 sekunder røres der rigtig godt rundt, mens resten af vandet hældes op. Kaffen skal i alt stå i fire minutter, og det er inklusiv de 30 sekunder,” siger Mette Kaarsberg.

Pour Over-metoden
Pour over-metoden er ligesom stempelkandebrygning en klassisk brygmetode og et godt sted at starte, hvis man ønsker udforske metoder i kaffebrygning.

”I forhold til Stempelkandemetoden, hvor bønnerne har fuld kontakt med vandet gennem hele ekstraktionstiden, så løber vandet ved Pour Over-brygning igennem et filter. Kaffen har kortere vandkontakt, og derfor er det godt at kværne kaffen fint som bordsalt, siger Mette Kaarsberg.

Før man begiver sig i kast med et Pour Over bryg er det vigtigt, at skylle filtret, hvis det er af papir. Det gør man for at rense papiret for eventuelle klorstoffer, som kan give afsmag til kaffen. Filteret skylles også for at sikre, at det ligger tæt til filterholderne, så vandet løber gennem bønnerne, og ikke forbi.

Siphon-metoden
Ældgammel Siphon-brygning, der brygger ved at skabe et vakuum, har fået en renæssance, og derfor har Bodum også relanceret deres gamle Siphon-brygger fra 1950’erne i en ny og elektronisk version. Metoden kan se avanceret og højteknologisk ud, men ifølge Mette Kaarsberg er brygningsmetoden ganske enkel.

”Den varme damp fra bunden flytter vandet op i den øverste kolbe med bønnerne. Varmekilden fjernes, når vandet og kaffen har ekstraheret længe nok, og herefter dannes der et undertryk, som trækker kaffen ned gennem et filter”, siger hun.

Metoden med en elektronisk Siphon-brygger kan virke helt videnskabelig, men hvis man er mere analog i sin kaffebrygning, så er der ifølge Mette Kaarsberg også råd for det.

”Man kan sagtens klare sig med en manuel Siphon-maskine. Den kan gøre akkurat det samme. Det vigtigste er, at man eksperimenterer med kaffen og nyder de forskellige udtryk, man kan få frem ved de forskellige metoder,” siger hun.

Cold brew
Sommer, sol, og varme. Der er ikke meget, der slår kaffe på Cold brew brygning en varm sommerdag. Cold brew har været fremme i USA i flere år og metoden frembringer en sødere smag med et højere koffeinindhold.

”Cold brew er en god introduktion til folk, der måske ikke bryder sig om almindelig kaffe. Koldbrygget kaffe laves med frisk, koldt vand og brygges i 12-24 timer, og denne proces gør, at alt det søde fra kaffen trækkes frem og bitterstofferne forsvinder,” siger Mette Kaarsberg.

Men ligesom ved de andre bryggemetoder så er der også nogle ting, som er særligt vigtige ved Cold brew.

”Cold brew kaffen skal tildækkes og holdes tæt med enten et låg eller husholdningsfilm. Efter de 12-24 timer i køleskab eller ved stuetemperatur, skiftes låget, og dernæst stemples kaffen og tilsættes enten mælk eller sirup efter behov”, siger hun.

Se hvordan du laver Cold Brew her: https://www.youtube.com/watch?v=Mt4ulOvXmW0

5 Kaffetips til en god kop kaffe:

  • Se kaffen som en fødevare og stil tilsvarende krav til kvalitet og friskhed. Derfor skal man altid købe hele bønner og holde øje med ristedatoen. 

  • Doseringen af kaffen er helt afgørende. Bodum anbefaler at bruge ca. 6-7 gr. pr 100 ml. vand. Et godt udgangspunkt for den rigtige dosering er, at bruge en Bodum doseringsske, som indeholder 7 gram. En huskeregel er, at bruge en ske pr. kop. 

  • Vandtemperaturen er vigtig. Hvis man bruger spildkogene vand, så forsvinder sødmen og smagen. 91-93 grader er ideelt til kaffe. 

  • Overvej et vandfilter eller en filterkande til at fjerne kalk og urenheder fra vandet. Det gælder især i områder som København med meget kalk. 

  • Ved stempelbrygning er det vigtigt, at stemplet kører let og enkelt. Hvis ikke det er muligt at trykke stemplet ned med en enkelt finger, så er det højst sandsynligt fordi, at ens bønner er blevet malet for fint og der dermed dannes en prop, eller at filteret ikke er rengjort ordentligt.

    
For yderligere oplysninger:
    • Malene Munch Vestergaard, Bodum, tlf.: +45 51622047 

    • Mette Kaarsberg, Homebarista, tlf.: +45 27642622 

    • Richard Fischer Hansen, PR-kontakt, Brandhouse PR, tlf.: +45 22462164

Nøgleord

Billeder

Information om Bodum

Om Bodum:
Den gode kop kaffe har været sjælen og det gennemgående i alt, hvad BODUM har foretaget sig siden begyndelsen. En historie der går tilbage til 1944, hvor Britta og Peter Bodum stiftede selskabet i København. Mærket slog for alvor igennem med den franske stempelkande Chambord. I dag kan man finde den både på Museum of Modern Art og i et utal af hjem verden over. I 55 lande faktisk. Bodum er stadig familieejet med Jørgen Bodum ved roret. Gode kaffebønner, en glaskande, et stålfilter og friskkogt vand er alt, hvad der skal til for at brygge verdens bedste kop kaffe. Sådan har det altid været, og sådan vil det altid blive.  

De traditionelle papirfiltre har også den ulempe, at de både suger aroma og olie ud af kaffen. Med stålfiltret bliver alle de fine smagsstoffer bevaret. Ingen svært nedbrydelige aluminiumskapsler og bly. Ingen overflødige papirfiltre.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye