Patent- og Varemærkestyrelsen

Energiselskabet Ørsted vinder sag i højesteret

Del

Højesteret har netop afsagt dom i sagen om navnestriden mellem energiselskabet og de syv efterkommere af den afdøde videnskabsmand H.C. Ørsted. Højesteret stadfæster nuværende praksis fra Patent- og Varemærkestyrelsen.

Energiselskabet Ørsted får medhold fra Højesteret i navnestriden med syv efterkommere af den afdøde videnskabsmand H.C. Ørsted. Dermed kan energiselskabet fortsat gøre brug af navnet ”Ørsted” som varemærke og selskabsnavn.

Striden mellem Ørsted og de syv efterkommere har stået på siden 2018, hvor familien sagsøgte energiselskabet, efter de havde annonceret et navneskifte fra DONG Energy til Ørsted. Sø- og Handelsretten dømte til fordel for Ørsted sidste år, men de syv efterkommere valgte at anke dommen til Højesteret, som nu er nået frem til samme resultat.

”Afgørelsen falder ud til Ørsteds fordel, fordi Højesteret finder, at navneloven ikke kan forhindre, at en virksomhed bruger et sjældent navn som varemærke eller selskabsnavn,” siger Mikael Francke Ravn, chefkonsulent i Patent- og Varemærkestyrelsen.

De syv efterkommere kunne heller ikke opnå beskyttelse via andre love så som varemærkeloven, selskabsloven eller domæneloven, fordi Højesteret vurderer, at der i sagen mod Ørsted er tale om en undtagelse.

”Højesteret vurderer, at navnet Ørsted i den brede offentlighed opfattes som en henvisning til den for længst afdøde videnskabsmand H.C. Ørsted. Og når energiselskabet samtidig anvender navnet i forbindelse med elproduktion, så er der ikke tale om en krænkelse,” forklarer Mikael Francke Ravn.

Dermed bekræfter Højesteret også Patent- og Varemærkestyrelsens administrative praksis på området.

”Med dommen står det klart, at det fortsat spiller ind i vurderingen, om varemærket i den brede offentlighed opfattes som andet og mere end blot et sjældent efternavn,” understreger Mikael Francke Ravn.

Højesteret stadfæstede desuden Patent- og Varemærkestyrelsens praksis om, at det kun er sjældne navne med færre end 30 bærere, som virksomheder ikke kan bruge som et varemærke.

Kontakter

Billeder

Information om Patent- og Varemærkestyrelsen

Patent- og Varemærkestyrelsen
Helgeshøj Allé 81
2630 Taastrup

43 50 80 00https://www.dkpto.dk/

Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Vi arbejder for at sikre, at danske virksomheder har rettighederne til deres egne idéer, så vi skaber de bedst mulige forudsætninger for vækst og udvikling – både i og udenfor Danmarks grænser. 

Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Dansk taskeproducent taber kopisag: Beskyttelsen var ikke god nok25.8.2020 06:00:00 CESTPressemeddelelse

Selvom det kan være svært at se forskel på de to taskers design, så var det ikke nok for den danske designproducent, Depeche, at få medhold i retten. Hvis en krænkelsessag skal holde i retten, kan det være afgørende at have sit design registreret. Det erfarer Depeche, nu hvor Sø- og Handelsretten har afgivet dom i en sag om krænkelse af virksomhedens taskedesign, Depeche Crossover.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum