Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Energipolitisk danmarkshistorie: Regeringen åbner for konkurrence mellem sol og vind

Del

Der skrives i dag energipolitisk danmarkshistorie, når vindmølle- og solcelle-projekter for første gang nogensinde i Danmark får mulighed for at byde ind i et teknologineutralt udbud, hvor der konkurreres om at levere mest mulig grøn strøm for pengene.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet igangsætter den 27. september det første teknologineutrale udbud med vind og sol nogensinde i Danmark. Der åbnes således op for, at vindmølle- og solcelleprojekter skal konkurrere om adgang til støttemidler for sammenlagt 842 mio. kr. svarende til ca. 140 MW (1). Det forventes at dække over 100.000 husstandes årlige strømforbrug. 

Budrunden er åben fra den 27. september til den 26. november, og det endelige resultat forventes præsenteret primo december.

Det er en stor dag for dansk energipolitik. For første gang nogensinde skal teknologierne konkurrere om at levere mest mulig grøn strøm for pengene til gavn for hele samfundet, og jeg har stor tiltro til vind- og solbranchen kan levere nogle flotte bud,” siger energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V).

Mod en mere markedsbaseret støtte til vedvarende energi
Den hidtidige støtteordning for vindmøller udløb den 21. februar 2018, mens den åbne støtteordning til solceller er afskaffet. Derfor besluttede regeringen og Dansk Folkeparti sidste år blandt andet at indføre årlige teknologineutrale udbud med vind og sol i 2018 og 2019 for sammenlagt 842 mio. kr.

Det teknologineutrale udbud med vind og sol i 2018 markerer det første vigtige skridt væk fra tidligere tiders håndholdte og dyre støtteordninger og med en mere markedsbaseret tilgang til støtten til vedvarende energi.

Målet er, at vedvarende energi skal kunne klare sig på markedsvilkår. Der er vi ikke helt endnu. Jeg håber dog, at dette teknologineutrale udbud bliver en god generalprøve, som kan give et praj om, hvor langt vi er fra målet, inden vi søsætter de endnu større udbud, som et enigt Folketing har besluttet med energiaftalen,” udtaler siger energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V).

Dette teknologineutrale udbud med vind og sol er det første af i alt to sådanne udbud, som blev besluttet af regeringen og Dansk Folkeparti. Der afholdes således et lignende omend lidt større udbud i 2019.

Derudover er de næste vigtige skridt i retningen med en støttefri fremtid for vedvarende energi allerede taget med energiaftalen af den 29. juni 2018, hvor et enigt Folketing blandt andet besluttede at afsætte sammenlagt 4,2 mia. kr. til udbygningen med vedvarende energi i perioden fra 2020 til 2024.

(1) Opgjort i landvindækvivalenter.

Fakta

  • Udbudsmaterialet til indeværende udbud er samlet på en udbudsportal, som der er adgang til via Energistyrelsens hjemmeside hér.

  • Der kan indleveres bud i denne udbudsrunde i perioden fra 27. september til den 26. november 2018.

  • Afgørelsen på det teknologineutrale udbud forventes offentliggjort primo december 2018.

  • I 2019 åbnes for endnu en teknologineutral budrunde for vind og sol.

  • Fra 2020 til og med 2024 udvides de teknologineutrale udbud i både omfang og størrelse, jf. energiaftalen af 29. juni 2018.

Kontakter

Jesper Caruso, jesca@efkm.dk / 41729184

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

33922800http://efkm.dk/

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet går forrest i arbejdet med at fremme forsynings- og energiydelser i verdensklasse, der understøtter vækst og holdbar omstilling. Gennem høj faglighed, åbenhed og troværdighed sikrer vi det danske samfund en klar retning for fremtidens forsyningssystem.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Ny aftale tager næste skridt mod verdens første energiøer21.11.2020 06:00:00 CETPressemeddelelse

Partierne bag klimaaftalen er blevet enige om, hvor havvindmølleparkerne ved energiø Bornholm skal placeres og om at igangsætte undersøgelser af et stort område i Nordsøen, hvor der senest næste forår skal findes placering til en energiø og havvindmølleparker. Energiøerne er begyndelsen på en helt ny epoke i udbygningen af havvind og vil cementere Danmarks position som verdens førende nation inden for grøn energi.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum