Energinets eltariffer bliver i 2021 samlet 11,0 øre pr kwh

Elforbrugerne skal i 2021 betale 11,0 øre per kilowatt-time (kWh) i tariffer til Energinet. Pengene går til at drive og udvikle højspændingsnettet, så danskerne fortsat har høj forsyningssikkerhed, samtidig med at mere og mere grøn strøm fra vind og sol indpasses i elnettet.
11,0 øre er en stigning på 1,3 øre i forhold til 2020-tarifferne, der samlet set er på 9,7 øre pr kWh.
- Vi har stort fokus på at indpasse mere grøn energi og opretholde høj forsyningssikkerhed. Det skal vi gøre effektivt, så vi sikrer så lave tariffer som muligt. Men vi oplever i de her år en stor stigning i udgifterne til at sikre danskernes forsyningssikkerhed, og det presser den samlede tarif op, siger Søren Dupont Kristensen, administrerende direktør i Energinet Elsystemansvar.
Nye markeder og nye aktører
Den grønne omstilling medfører, at traditionelle kraftværker lukker eller kører i færre timer. Vi er i de her år i en overgangsfase, forklarer Søren Dupont Kristensen.
- I takt med at kraftværkernes driftstimer reduceres, er der er færre aktører på markedet for systemydelser, og det betyder mindre konkurrence. Derfor udvikler vi nye markeder nationalt og internationalt, så vi kan få alle balanceringsressourcer i spil. Det gælder fleksibilitet fra stort og småt forbrug og balanceringsressourcer fra sol og vind. Når de vedvarende energiteknologier, som er grundstenen i vores grønne omstilling, også kan bidrage til at balancere elnettet, så er vi nået meget langt i Danmark, siger Søren Dupont Kristensen, der tilføjer, at det forventes at medføre lavere omkostninger, når nye teknologier og aktører kommer med i systemydelsesmarkederne.
Også andre forhold bidrager til tarifstigningen, ligesom der er ting, der trækker tarifferne ned. Fx når elforbruget stiger, medfører det et fald i tariffen, da der er flere til at dele de samlede omkostninger.
For en typisk husholdning medfører tarifstigningerne en merudgift på ca. 50 kroner om året. For de største virksomheder (100 GWh) er merudgiften ca. 1.3 millioner kroner om året.
Mere strøm over større afstande
I takt med den grønne omstilling opstår der behov for udbygninger og forstærkninger af elnettet. Det blev oprindeligt bygget med store kraftværker placeret centralt og nær de store forbrugscentre som rygrad. Allerede i år udgør vind og sol ca. halvdelen af vores elforbrug, og frem mod 2030 skal hele elsystemet være grønt. Det betyder, at strømmen i langt højere grad bliver lavet på havet eller i egne af landet, hvor der er relativt lille forbrug. Og ikke nok med at strømmen skal transporteres længere, der skal transportere mere strøm, dels fordi vores forbrug stiger i takt med at benzin- og dieselbiler udfases til fordel for elbiler, elektriske varmepumper erstatter oliefyr og naturgaskedler osv., dels fordi elproduktionen svinger meget mere, fx er meget høj, når det blæser.
- Vi er meget bevidste om at gøre alt, hvad vi kan, for at sikre forbrugerne så lave tariffer som muligt, men omvendt kommer vi som samfund ikke igennem så store og markante ændringer uden udgifter. Den grønne omstilling forandrer fundamentalt mange dele af elsystemet. Sol- og vindkraft er nu de billigste former for elproduktion, men samtidig stiller det nye og større krav til net og balancering, for at forsyningen er stabil og tilgængelig for forbrugerne, siger Søren Dupont Kristensen.
Han peger på, at der også i de kommende år vil være usikkerheder og forhold, der kan få udgifterne og dermed tarifferne til at svinge op og ned, fx: hvornår nye teknologier og aktører kan byde ind i systemydelsesmarkedet, omkostninger til havarier og nedbrud på grund af et aldrene elnet, stigninger i elforbruget mv. Derfor vil Energinet arbejde på at skabe yderligere gennemsigtighed om den udvikling og de usikkerheder, der kan påvirke forbrugerne tarif op eller ned.
Bredt fokus på effektiv omstilling
I tillæg til de markeds- og driftsaktiviteter, der skal sikre en effektiv grøn omstilling og en lavere tarif, arbejder Energinet også løbende med at øge den interne produktivitet. I 2020 forventes realiseret en syv procents produktivitetsforbedring, og i 2021 ventes yderligere 5 procents produktivitetsforbedring. Dette fokus fortsættes i de kommende år.
Sådan er prisen på en kilowatt-time, som forbrugerne modtager, sammensat. Energinets tariffer er markeret med grønt. Kilde Elpris.dk
Nøgleord
Kontakter
Søren Dupont Kristensen, adm. direktør i Energinet Elsystemansvar, sdk@energinet.dk, mobil: 23338631
Billeder

Information om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Omkørsel på en del af Strandvejen i Hellerup fra mandag 14. juli til og med 11. august2.7.2025 08:09:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter kabelarbejdet på Strandvejen i Hellerup skal midterrabatten nu retableres. Derfor ensrettes Strandvejen på en kort strækning i fire uger fra midten af juli. De første to uger er Strandvejen ensrettet i nordlig retning, dvs. ud af byen. De næste to uger er vejen ensrettet i sydlig retning, dvs. ind mod byen.
Energinet er klar til strøm fra Danmarks største havvindmøllepark18.6.2025 09:34:25 CEST | Pressemeddelelse
Energinet sætter flueben ved anlægsaktiviteterne i forbindelse med tilslutning af Thor Havvindmøllepark ud for Nissum Fjord. Anlægsarbejdet har været i gang i godt to år og er færdigt til aftalt tid.
Længere sagsbehandlingstider, længere leveringstider og stigende priser udfordrer fortsat Energinets anlægsprojekter13.6.2025 10:02:03 CEST | Pressemeddelelse
Folketingets klima- og energiordførerne fik onsdag seneste status på udbygning af eltransmissionsnettet i Danmark. Der er de seneste år lave mange tiltag for at sætte tempoet op og sikre rettidig udbygning, men der er stadig brug for at tage nye og flere værktøjer i brug, hvis elnettet skal følge trit med den grønne omstilling.
Energinet vil sænke elforbrugernes tariffer med op mod 10 procent og lægge loft på frem mod 20304.6.2025 12:07:27 CEST | Pressemeddelelse
For at sikre stabile, langsigtede rammevilkår for virksomheder og energiforbrugere, vil Energinet nu sænke tarifferne med op mod 10 procent fra 2026 og samtidig sikre, at tarifniveauet frem mod 2030 ikke stiger. Beslutningen kræver endelig godkendelse hos Energinets bestyrelse og hos Forsyningstilsynet, hvilket forventes efter sommerferien.
Højspændingskabler erstatter luftledninger og forskønner landskabet på Midtsjælland21.5.2025 14:21:44 CEST | Pressemeddelelse
I de kommende år påbegynder Energinet en ny 132 kV kabelforbindelse i jorden mellem Torslunde i Holbæk Kommune og Kirkeskovgård i Lejre Kommune. Det betyder, at gamle højspændingsmaster og luftledninger på strækningen bliver fjernet – til gavn for både landskabet og elnettets kapacitet og fremtidssikring.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum