Energinet

Energinet vil give ekstra beskyttelse til søkablerne til Bornholm

Del
JD-Contractor A/S står for at udføre nedspulingstesten med skibet Cable One.
JD-Contractor A/S står for at udføre nedspulingstesten med skibet Cable One.

Bornholms elforsyning afhænger primært af tre søkabler, som forbinder øen til Sverige. Over de seneste 12 år er det fire gange sket, at ankre fra skibe har revet fat i kablerne og medført strømsvigt på Bornholm. Derfor undersøger Energinet nu muligheden for at beskytte kablerne bedre.

”Vi vil forsøge at spule kablerne længere ned i havbunden, så de kommer i større sikkerhed for skibstrafik. En bedre beskyttelse af elkablerne i Østersøen vil først og fremmest øge forsyningssikkerheden til bornholmerne, men det vil også forlænge kablernes forventede levetid, hvilket gør det til en økonomisk rentabel øvelse”, forklarer Per Lundby Andersen fra Energinet, som står i spidsen for projektet.

Energinet har i april scannet havbunden, og nu går man i gang med at teste, om det kan lade sig gøre at spule kablerne ned i den sydlige sejlrende. Nedspulingen går ud på, at man på hver side af kablet spuler dele af havbunden væk, hvorefter kablet vil synke længere ned. Denne metode betyder, at kablerne kan være i drift hele tiden.

”Vi er naturligvis meget opmærksomme på, at øvelsen ikke skal medføre strømafbrydelser på Bornholm. Skulle uheldet ske, har vi en aftale med Bornholms Forsyning, som står stand by med reserveforsyning til øen”, forsikrer Per Lundby Andersen.

Den nordlige sejlrende befinder sig i svensk søterritorium, og det vil derfor kræve en miljøtilladelse fra de svenske myndigheder at nedspule kablerne der.

”Vi håber og tror, at vi kan beskytte kablerne bedre med nedspuling. Hvis det viser sig at holde stik i den sydlige sejlrende, går vi umiddelbart herefter i gang med at indhente de svenske tilladelser”, lyder det fra Per Lundby Andersen.

Kontakter

Projektleder Per Lundby Andersen
+4529494254
PRA@energinet.dk

Billeder

JD-Contractor A/S står for at udføre nedspulingstesten med skibet Cable One.
JD-Contractor A/S står for at udføre nedspulingstesten med skibet Cable One.
Download

Information om Energinet

Energinet
Energinet
Tonne Kjærsvej 65
7000 Fredericia

70 10 22 44http://www.energinet.dk/

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

Elforbrugere skal kunne swipe sig til grøn omstilling14.3.2018 11:21pressemeddelelse

En af nøglerne til en effektiv grøn omstilling er fleksibelt forbrug – elforbrugerne skal kunne sælge strøm fra elbilens batteri til nettet eller vente med at lade varmepumpen køre, til det bedst kan betale sig. Det kræver data og helt nye forretningsmodeller. Danske Energinet og estiske Elering går forrest og vil i et pilotprojekt afprøve ny teknologi, så forbrugerne simpelt og sikkert kan give aktører i elmarkedet adgang til data om deres strømforbrug.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum