Energinet fjerner højspændingsmaster og luftledninger i det vestlige Aarhus
Tilbage i 2008 besluttede Folketinget principperne for udbygning af eltransmissionsnettet – el-nettets motorveje – herunder seks udvalgte strækninger, hvor de eksisterende luftledninger og højspændingsmaster har særlig stor påvirkning på miljøet eller landskab og derfor skulle lægges som kabler i jorden. En af de strækninger er de 150- og 400 kV-luftledninger med tilhørende master, der krydser den vestlige ende af Årslev Engsø vest for Aarhus. Projektet er siden 2008 flere gange sat på pause, inden det i 2016 igen kom med i en politisk aftale om principperne for udbygning af højspændingsnettet. Nu er tiden endelig kommet til at projektet kan gå i gang, da elforbindelsen fra Kassø ved Aabenraa til Trige nord for Aarhus, som strækningen ved Årslev Engsø er en del af, skal i gang med en gennemgribende renovering.
”Vi er rigtig glade for, at vi nu kan indfri en gammel politisk ambition om at fjerne luftledningerne ved Årslev Engsø, når vi skal i gang med at renovere hele forbindelsen fra Aabenraa til Aarhus. Området omkring Årslev Engsø er meget naturskønt, og rigtig mange aarhusianere bruger det. De kan se frem til at udsigten om nogle år ikke længere vil være forstyrret af højspændingsmaster”, siger projektleder i Energinet Lars Wigant.
I den politiske aftale fra 2016 afsatte Folketinget også en pulje på 2,5 mia. kr. til at kabellægge de mindre 132 kV/150kV-højspændingsforbindelser, når de står overfor gennemgribende renovering. Det betyder nu, at to 150 kV-luftledningsforbindelser, der løber fra 400 kV-forbindelsen vest for Aarhus og ind til henholdsvis Viby og Hasle også skal erstattes med nedgravede kabelforbindelser. I samme ombæring ændrer Energinet strukturen i elnettet i Aarhus og tilføjer en forbindelse mellem højspændingsstationerne i Viby og Hasle.
”Med kabellægningen af de to forbindelser fjerner vi nogle bynære luftledningsforbindelser, som ikke pynter i hverken Hasle eller Viby. Det bliver en stor fordel for de lodsejere og naboer, der kan vinke farvel til højspændingsmasterne. Prisen bliver, at vi i en periode kommer til at grave, støje og fylde for at få plads til de nye kabler, der erstatter luftledningerne. Heldigvis er det kun i en begrænset periode, og vi vil selvfølgelig gøre hvad vi kan for at tage hensyn og gøre arbejdet færdigt hurtigst muligt”, siger Lars Wigant.
Forberedelserne til projektet starter nu, hvor Energinet blandt andet vil i dialog med de lodsejere, hvor kablerne er planlagt til at skulle ligge. Herefter følger Miljøstyrelsens behandling af projektet, før anlægsarbejdet kan begynde i slutning af 2024 frem til midten af 2026, før de fire kabelforbindelser efter planen er etableret.
Energinet afholder informationsmøde for de berørte lodsejere i maj måned. Læs mere og tilmeld dig på www.energinet.dk/aarhusv
FAKTA
- På strækningen ved Årslev Engsø nedtages 5,2 km luftledninger og 11 højspændingsmaster
- På forgreningen til Hasle nedtages 5,9 km luftledning og 26 højspændingsmaster, mens der på forgreningen til Viby nedtages 7,3 km luftledning og 27 højspændingsmaster.
- Den nye nedgravede kabelforbindelse mellem Viby og Hasle bliver 4,2 km lang.
Nøgleord
Kontakter
Lars Wigant, projektleder i Energinet, mobil: 20134217, lwg@energinet.dk
Information om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Arbejdet med at lægge søkabel ud mellem Hellerup og Amager går i gang i juli - hold afstand til skibene7.7.2025 08:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Energinet er i gang med at etablere en ny kabelforbindelse fra Amagerværket til Nordhavn og Gentofte. I slutningen af juli skal kablet føres i land ved Amagerværket og derefter lægges ud på havbunden, føres i land på Nordhavn og videre hen til kysten ved Hellerup. Herfra fortsætter det som landkabel til Glentegård Højspændingsstation. Andre sejlere på vandet skal holde afstand for deres egen sikkerheds skyld.
Omkørsel på en del af Strandvejen i Hellerup fra mandag 14. juli til og med 11. august2.7.2025 08:09:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter kabelarbejdet på Strandvejen i Hellerup skal midterrabatten nu retableres. Derfor ensrettes Strandvejen på en kort strækning i fire uger fra midten af juli. De første to uger er Strandvejen ensrettet i nordlig retning, dvs. ud af byen. De næste to uger er vejen ensrettet i sydlig retning, dvs. ind mod byen.
Energinet er klar til strøm fra Danmarks største havvindmøllepark18.6.2025 09:34:25 CEST | Pressemeddelelse
Energinet sætter flueben ved anlægsaktiviteterne i forbindelse med tilslutning af Thor Havvindmøllepark ud for Nissum Fjord. Anlægsarbejdet har været i gang i godt to år og er færdigt til aftalt tid.
Længere sagsbehandlingstider, længere leveringstider og stigende priser udfordrer fortsat Energinets anlægsprojekter13.6.2025 10:02:03 CEST | Pressemeddelelse
Folketingets klima- og energiordførerne fik onsdag seneste status på udbygning af eltransmissionsnettet i Danmark. Der er de seneste år lave mange tiltag for at sætte tempoet op og sikre rettidig udbygning, men der er stadig brug for at tage nye og flere værktøjer i brug, hvis elnettet skal følge trit med den grønne omstilling.
Energinet vil sænke elforbrugernes tariffer med op mod 10 procent og lægge loft på frem mod 20304.6.2025 12:07:27 CEST | Pressemeddelelse
For at sikre stabile, langsigtede rammevilkår for virksomheder og energiforbrugere, vil Energinet nu sænke tarifferne med op mod 10 procent fra 2026 og samtidig sikre, at tarifniveauet frem mod 2030 ikke stiger. Beslutningen kræver endelig godkendelse hos Energinets bestyrelse og hos Forsyningstilsynet, hvilket forventes efter sommerferien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum