Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Energidata sættes fri til gavn for forbrugerne

Del
Energinet.dk stiller fra i dag en række energidata frit til rådighed via en dataportal. Det er data om bl.a. energiproduktion fra vind og sol, C02-udledning og elpriser. Dataene kan bruges af bl.a. iværksættere, forskere og erhvervsliv til fx at give bedre forbrugeroplysninger i produkter, apps og serviceydelser.

En stribe data om CO2-udledning, energiproduktion, elpriser og elforbrug blev i dag officielt sat fri. Energinet.dk har nemlig gjort data tilgængelige og brugervenlige for iværksættere, forskere og alle andre. De forskellige energidata kan bruges til at udvikle nye produkter og services.

De frie og lettilgængelige energidata er et vigtigt skridt mod bedre forbrugerinformation om energi, og hvad den koster forbrugeren. Jeg ser for mig, at man i fremtiden får oplysninger om mængden af grøn energi og den aktuelle elpris, inden man fx starter sin vaskemaskine. Kun fantasien sætter grænsen,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Energinet.dk ligger inde med en stribe data om elsystemet, og om hvordan strømmen produceres og forbruges. Disse data er nu tilgængelige via Energi Data Service, der er en webportal for åbne data om energi.  Virksomheder kan med Energi Data Service fx udvikle en varmepumpe, der fortæller forbrugeren, hvor strømmen produceres, og hvor meget eller lidt C02 der udledes ved produktionen. Man kan også forestille sig, at forbrugeren kan indstille opladningen af sin elbil, så det sker, når der fx er over 80% grøn strøm i stikkontakten.

Vi får i fremtiden flere mobile enheder, robotter og intelligente produkter i vores hverdag. Og de frie energidata kan være med til at accelerere denne udvikling. Det giver forbrugerne helt nye muligheder for at forstå og tilpasse deres energiforbrug til gavn for pengepungen og den grønne omstilling” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Lanceringen af Energi Data Service skete på Folkemødet på Bornholm, hvor energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt gav omverdenen mulighed for at hente tal og data fra portalen.

Fakta

Energi Data Service er udviklet med input fra branchen og erhvervslivet, og Energinet.dk vil løbende lægge endnu flere data ud.

Funktioner i Energi Data Service:

• API adgang til data. Det vil sige maskine-til-maskine udveksling af data, som er en forudsætning for fx anvendelse af data i applikationer og tjenester.

• Download af data i gængse formater.

• Guides, der hjælper brugeren frem til data.

• Beskrivelser af data, datasæt og eventuelle sammenhænge i data.

• Et online forum til sparring og vidensdeling.

Datasæt i Energi Data Service:

• CO2-data om elproduktionen.

• Handel og elpriser

• Aggregerede forbrugs- og produktionsdata, samt data om import og eksport af el.

Læs for nærmere her.

Kontakter

Chris Hammeken
Presse
Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
T: 41277294
M: chh@efkm.dk


Jesper Nørskov Rasmussen
Presse
Energinet.dk
T: 23338575
M: jnr@energinet.dk

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

KF24: Klimamålet for 2030 er rykket tættere på30.4.2024 12:00:01 CEST | Pressemeddelelse

Årets Klimastatus og -fremskrivning viser, at Danmarks udledning forventes reduceret med 68 procent i 2030, hvilket rykker 70-procentsmålet i 2030 tættere på opfyldelse. 2025-målet forventes opfyldt. Særligt landbrug og transport er de sektorer, der står for størstedelen af udledningerne i 2030. Derudover udestår et betydeligt implementeringsarbejde frem mod 2030. Klimastatus og -fremskrivning 2024 sendes nu i offentlig høring.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye