Syddansk Universitet

Endelig breder ålegræsset sig i Danmark

Del

Et videnskabeligt forsøg på at bringe ålegræsset tilbage til danske farvande har stor succes: Efter 2 år er der 70 gange flere ålegræsskud i Horsens Fjord.

Før og efter udplantning af ålegræs.
Før og efter udplantning af ålegræs.

Siden 1900 har Danmark mistet 80-90 pct. af de marine bede af ålegræs, som voksede langs vores kyster og i fjorde.

Det er ikke alene skidt for de fisk og andre dyr, der har brug for ålegræsset som habitat; det er også skidt for klimaet, for ålegræs er nemlig effektivt til at binde og lagre kulstof.

Derfor arbejder biologer fra Syddansk Universitet med at undersøge, om man kan bringe ålegræsset tilbage til Danmark. Deres arbejde har også betydning for andre arter af havgræsser, som lider samme skæbne andre steder i verden.

Vokser som skvalderkål

Senest har et forskerhold med Troels Lange fra Biologisk Institut i spidsen gennemført et forsøg med udplantning af små, nye ålegræs-skud i Horsens Fjord. Og det er gået over al forventning, fortæller Troels Lange, der er postdoc på Biologisk Institut.

- Ålegræsudplantningen har haft en meget markant tilvækst i de første to år efter etablering, og det er over al forventning. Ålegræsset har vitterligt vokset som skvalderkål, og det er nu synligt på luftfoto, fortæller Troels Lange.

Forskerne har plantet 14.400 små nye ålegræsskud ud i Horsens Fjord i et 51x78 meter stort skakternsfelt. To år senere var plantetætheden 70 gange større; ca. 1.005.000 ålegræsskud på området. Derudover voksede selve ålegræsarealet indenfor skakternsfeltet ca. 30 pct. i udbredelse: fra 768 kvadratmeter til 1282 kvadratmeter.

Det duer ikke at så ålegræs

I betragtning af, hvor vigtigt ålegræs er for både biodiversitet og lagring af kulstof, er der gennem årene gjort flere forsøg på at restaurere ålegræsbede.

Andre forskere har fx forsøgt at så ålegræs; det er en plante, som man kan så med frø ligesom man sår græs på landjorden. Men succeserne har været begrænset:

- I sådanne forsøg har man mistet op til 99,9 pct. af frøene, så i dag er der mere fokus på udplantning af skud, siger Troels Lange.

Vejle Fjord og Lunkebugten er også med

Men selv det er også en vanskelig opgave, pointerer han:

- Hvis man ikke forbereder en udplantning omhyggeligt og sørger for at vælge egnede lokationer, vil det med stor sandsynlighed gå galt. Vi kan også se, at større områder med mindst 5.000-10.000 udplantninger har bedre chance for at klare sig end mindre områder.

Forskerholdet er i gang med lignende forsøg to andre steder i Vejle Fjord og et sted i Lunkebugten på Tåsinge. Der er udplantet 84.000 nye skud i Vejle Fjord på et 3,43 hektar stort område.

Kontakter

Troels Lange, Biologisk Institut, Syddansk Universitet. Tlf 6550 7687.
Email lange@biology.sdu.dk.

birgitte svennevigJournalist, kommunikationsmedarbejderDet Naturvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet

Tlf:27598679birs@sdu.dk

Billeder

Før og efter udplantning af ålegræs.
Før og efter udplantning af ålegræs.
Download
Et nyt skud ålegræs forankres med en bambusklemme, så det kan slå rod og ikke flyde væk.
Et nyt skud ålegræs forankres med en bambusklemme, så det kan slå rod og ikke flyde væk.
Download
Det er vigtigt at forankre de nye skud, så de ikke flyder væk.
Det er vigtigt at forankre de nye skud, så de ikke flyder væk.
Download

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum