BØRNEfonden

En tredjedel af verden må undvære et toilet

Del

2,5 mia. mennesker i verden har ikke adgang til et toilet. Det går ud over pigers skolegang, spreder sygdomme og koster menneskeliv.

Når danskerne i dag sætter sig til rette på toilettet, kan de skænke en kærlig tanke til de godt 2,5 mia. mennesker, som lever uden et toilet eller et latrin. 

I dag er det ”World Toilet Day”, hvor verden markerer arbejdet for at skabe adgang til toiletter for alle.

Ordentlige toiletforhold for alle i verden er et erklæret mål i de nye verdensmål, og det er der god grund til.

”Når mennesker ikke kan gå på toilettet, spreder det sygdomme, giver infektioner og koster ultimativt menneskeliv. Derfor arbejder vi fokuseret på at skabe bedre adgang til vand og sanitet i vores arbejde,” siger CEO Bolette Christensen fra BØRNEfonden.   

Skam og tabu

BØRNEfonden byggede sidste år mere end 6.000 latriner i Mali, Togo og Burkina Faso, og i 2016 er der planlagt opførsel af 17.500 nye latriner og skoler. Men faktisk er det ikke byggeriet, der er den største udfordring – det er at få folk til at bruge dem.

”I bl.a. Vestafrika er toiletbesøg og hele situationen omkring et kæmpe tabu og forbundet med skam. Derfor skal vi først overbevise og forklare befolkningen, at det er en god ide med et toilet, og det er en ret lang og krævende proces,” forklarer Bolette Christensen.

BØRNEfonden arbejder derfor med at vise og tydeliggøre, hvordan bl.a. bakterier spredes, hvad bakterier er, og på at kortlægge i den enkelte landsby, hvordan de offentlige besørgelsessteder påvirker landsbybeboernes sundhed og liv.

Ideen er, at få beboerne til selv at se behovet for toiletter, fordi erfaringerne har vist, at de ellers ikke fungerer. Fx har udviklingsorganisationer tidligere bygget flotte toiletter, som er endt som køkken eller lignende, fordi det er hyttens bedste rum.

Meget af BØRNEfondens arbejde handler derfor om via formidling og  udbredelse af viden, at få befolkningen til selv at ønske at bygge og bruge toiletter.

”Det kræver en stor indsats af en landsby, og derfor uddeler vi fx også certifikater og fejrer det, når en landsby ikke længere besørger i det fri. Det har en rigtig stor positiv effekt på sundheden for børn og voksne, i de samfund, hvor vi arbejder,” fortæller Bolette Christensen.

Piger kommer i skole – og bliver der

Også i skolerne spiller toiletter en stor rolle – særligt for piger, som ofte ikke kommer i skole, når de har menstruation. Det har skolelatriner været med til at lave om på.

- Studier viser at menstruerende piger i højere grad kommer i skole, hvis der findes pige-toiletter, som de kan benytte i fred. Det er i forvejen en udfordring at få pigerne i skole, så derfor er det positivt, at toiletter kan gøre en forskel her,” fortæller Bolette Christensen.

For yderligere kontakt:
CEO Bolette Christensen kan kontaktes gennem pressekonsulent Rasmus Holm Thomsen: 6126-6701 / rht@bornefonden.dk 

Information om BØRNEfonden

BØRNEfonden
BØRNEfonden
Otto Mønsteds Gade 5
1571 København V

70 22 12 11http://bornefonden.dk/

Følg pressemeddelelser fra BØRNEfonden

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra BØRNEfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum