Sort/Hvid

En spøgelseshistorie i dit eget hjem: Pilotsamarbejde mellem teater og VR-studie

Del

Verdens første Augmented Reality mobil-app-teateroplevelse er nu skabt. Er det fremtidens digitale teater? Mens COVID-19 har holdt samfundet lukket, er teatret Sort/Hvid og produktionsselskabet Khora Virtual Reality gået sammen om at skabe en virtuel teaterform i app-format. Resultatet kan nu opleves i appen Haunted by the Future, som fortæller en spøgelseshistorie gennem din telefon.

Foto af Søren Meisner
Foto af Søren Meisner

Du står i din stue. Du holder din telefon frem for dig. Gennem kameraet ligner alt sig selv. Men pludselig begynder noget af flimre på skærmen. Du aner en skikkelse. Et spøgelse. Og så begynder en pigestemme at hviske til dig … 

Haunted by the Future er resultatet af et eksperiment mellem Khora Virtual Reality og teatret Sort/Hvid. Vi har gennem coronanedlukningen arbejdet sammen om udviklingen af et digitalt teaterformat. I en app, som kan downloades til smartphones, får publikum en helt unik teateroplevelse i deres eget hjem. Via appen interagerer fiktionen med de reelle opgivelser, som publikum befinder sig i. Karaktererne i fortællingen bevæger sig virtuelt rundt i publikums egen stue og taler direkte til dem. Haunted by the Future er et eksperiment, og arbejdet med at forfine og udvikle oplevelsen kunne sagtens fortsættes for at udvikle helt nye digitale teaterformater i fremtiden.

Digital teaterform til en pandemisk tidsalder 
Sort/Hvids kunstneriske direktør Christian Lollike har længe gerne ville arbejde med de virtuelle og augmenterede digitale formater, som Khora Virtual Reality er specialister i. Lockdown var en oplagt lejlighed til at prøve samarbejdet af og eksperimentere med udviklingen af et digitalt format. Udvidelsen af teatrets kunstneriske virkefelt blev muliggjort af en bevilling fra Statens Kunstfonds pulje ’Sammen om kunsten,’ som er målrettet kunstnerisk udvikling under de forandrede vilkår, pandemien har bragt med sig. 

“Vi forestillede os et format, der brugte teknologien til at flytte historien ind i publikums hjem. På en måde blev værket inspireret af den her indespærrede situation, som vi har befundet os i on-off siden marts 2020. I Haunted by the Future er publikum ikke bare hjemsendt; de er også hjemsøgt,” siger Christian Lollike, der står bag manuskript og instruktion af app-forestillingen. 

En ny metode til et nyt format  
Med denne ambition udviklede der sig langsomt et manuskript, som skulle spille sammen med de teknologiske muligheder. Mange spørgsmål meldte sig undervejs: Skal handlingen animeres eller optages som film? Skal publikum besvare spørgsmål undervejs? Skal appen have adgang til publikums billeder og oplysninger, så de kan bruges aktivt i oplevelsen? Hvor længe kan sådan en oplevelse vare uden, publikum får ondt i armen af at holde telefonen frem for sig? 

Resultatet af pilotprojektet er en hybrid mellem digital film og teater, som varer ca. ti minutter. To skuespillere giver liv til handlingens spøgelser, som er optaget på green screen til såkaldt volumetrisk video. Herefter har Khora Virtual Reality animeret effekter, tillagt filtre og skabt et lydspor, som forstærker gyserfortællingens uhygge. Endeligt skal publikum selv aktivere fortællingen i deres eget hjem.

Et format med internationale perspektiver 
“Det ligner ikke noget format, som vi tidligere har lavet eller set andre steder. Vi har prøvet helt nye teknologier af, som man ikke har brugt til historiefortælling før – og slet ikke i app-form!,” siger Simon Lajboschitz, der er CEO for Khora Virtual Reality. 

Han mener, at den digitale og filmiske teaterform ikke blot er en måde at producere teater på i en exceptionel lockdown-situation, men kan blive et forlæg for en international og mere økonomisk bæredygtig teaterproduktion.

“En app kan distribueres til hele verden med et klik. Det er også derfor, at vi har optaget Haunted by the Future på engelsk. Man kunne lave hele serier i dette format med korte, intense oplevelser, der forvandler dit hjem til en scenografi for et interaktivt teater. Forestil dig en eksportsucces på linje med danske tv-serier. Det er helt nyt land for teatret, der ofte er meget lokalt forankret, men omvendt dyrt at producere," siger Simon Lajboschitz. 

Mere information 
Appen Haunted by the Future kan downloades til iPhone (iPhone X og senere, samt iPads) på App Store til 17 kr. Downloades her: https://apps.apple.com/us/app/haunted-by-the-future/id1562283823

Læs Seismografs interview med Christian Lollike om Haunted by the Future i deres casesamling om Statens Kunstfonds ‘Sammen om kunsten’-initiativ her (side 27-29). 

Holdet bag  
Medvirkende ANN CROSSET & MERCEDES CLARO SCHELIN Instruktør og dramatiker CHRISTIAN LOLLIKE Producer SIMON LAJBOSCHITZ CG Artist CRISTOPHER SCHINKEL LARSEN Lyddesigner ANDERS BJØRN RØRBÆK Komponist MIKKEL JUUL JENSEN Tekstuddrag oversat fra Digte 2014 (Gyldendal) THEIS ØRNTOFT Dramaturg ANDERS THRUE DJURSLEV Instruktørassistent MORITZ ZIEGLER Rådgivning ASKE MOTTELSON, PHD & SARA KLINGENBERG, INSTITUT FOR PSYKOLOGI, KØBENHAVNS UNIVERSITET Produceret af SORT/HVID & KHORA VIRTUAL REALITY Støttet af STATENS KUNSTFOND

Kontakter

Billeder

Foto af Søren Meisner
Foto af Søren Meisner
Download
Foto af Søren Meisner
Foto af Søren Meisner
Download
Foto af Søren Meisner
Foto af Søren Meisner
Download

Links

Information om Sort/Hvid

Sort/Hvid
Sort/HvidSort/Hvid er en scene for kunst og politik, der har til huse i en ombygget slagtehal i kødbyen på Vesterbro i København. Vi skaber kunst, der undersøger aktuelle samfundsmæssige og politiske emner på tværs af genre og form. I samarbejde med kunstnere, performere, forskere, teatre, festivaler og kunstinstitutioner i Danmark og i udlandet konfronterer vi aktuelle problemstillinger i den offentlige debat i forsøget på at udvide den offentlige bevidsthed. Under instruktør og dramatiker Christian Lollikes kunstneriske ledelse høster Sort/Hvid anerkendelse og opmærksomhed i ind- og udland. Det gælder både blandt publikum og i den offentlige debat.

Følg pressemeddelelser fra Sort/Hvid

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sort/Hvid

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum