Danske Vandværker

En rigtig god dag for de forbrugerejede vandværker

Del

Politikerne på Christiansborg har netop indgået et bredt forlig om, at vandværker, som udleder mindre end 800.000 kubikmeter vand, ikke behøver at være omfattet af de økonomiske rammer i vandsektorloven. Det betyder mindre bureaukrati og færre omkostninger på vandværkerne. Da forsyningssikkerheden er altafgørende, skal vandværkerne dog stadig være omfattet af performance benchmarkingen, som blandt andet viser, hvor godt vandværket drives.

I aftalen åbnes der for, at vandforbrugerne kan beslutte at trække deres vandværk ud af den statslige økonomiske regulering, hvis de mener, at byrderne ved reguleringen ikke står mål med effektiviseringen.   

Politikerne har lyttet til argumenterne fra branchen om, at de forbrugerejede vandværker drives godt og effektivt. Susan Münster, som er direktør i Danske Vandværker, siger:

I Danske Vandværker har vi arbejdet længe for at skabe muligheden for, at vandværkerne kan komme ud af de økonomiske rammer i vandsektorloven. Så jeg er meget glad for aftalen. Jeg er ret sikker på, at den nye aftale på sigt vil gøre det nemmere for de af vores vandværker, som ønsker at lægge sig sammen med nabovandværket. Fremover behøver de jo ikke at frygte at komme over 200.000 kubikmeter leveret vand".

Træder i kraft i 2021

Aftalen træder først i kraft i 2021, men energi, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt forsikrer, at han vil arbejde for, at der kan gives dispensation, så de forbrugerejede vandværker kan komme ud af reguleringen inden da.

Bag forliget står regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

 

Fakta om den ny aftale:

  • Parterne er enige om at tilpasse selskabernes økonomiske rammer til selskabernes investeringsbehov. Sammen med fortsatte effektiviseringskrav vil det sikre, at selskaberne kan investere i nødvendigt omfang samtidig med, at effektiviseringspotentialet i sektoren stadig realiseres. 
  • Med aftalen lægges et loft over selskabernes opkrævning af finansieringsomkostninger hos forbrugerne. Loftet beskytter forbrugerne og giver samtidig selskaberne bedre mulighed for at lånefinansiere deres investeringer i sektoren til gavn for forbrugerne.
  • Forbrugerne hos mindre, forbrugerejede selskaber får med aftalen mulighed for at fravælge den økonomiske regulering og skattepligt på vandforsyningen. Alle selskaberne vil fortsat være underlagt miljøkrav og indberetning af miljø- og kvalitetsdata.
  • Partierne er enige om, at der fremover skal stilles krav til forbrugertilfredshed og kvalitet med henblik på at sanktionere eller belønne henholdsvis de dårligste og bedste selskaber.

Kontakter

Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejder
Mobil 26 70 71 06

Information om Danske Vandværker

Danske Vandværker
Danske Vandværker
Solrød Center 20 C
2680 Solrød Strand

56 14 42 42http://www.danskevv.dk

Danske Vandværker er brancheforening for landets vandværker. Medlemsskaren tæller også vandbranchens industri og leverandører. Danske Vandværker er den eneste brancheforening, som alene koncentrerer sig om forsyning af drikkevand.

Følg pressemeddelelser fra Danske Vandværker

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Vandværker

Det lysner for beskyttelsen af de boringsnære områder24.8.2018 13:46:01 CESTPressemeddelelse

I går, torsdag 23. august, var der samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Emnet var de mange pesticider, som er fundet i vores grundvand i den seneste tid. Danske Vandværker arbejder for et fuld stop for brug af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder. Nu ser det ud til, at det arbejde bærer frugt, da miljøminister Jakob Ellemann-Jensen under samrådet sagde, at han er åben for at indføre stramninger på pesticidområdet til gavn for drikkevandet.

Fuld stop for brug af pesticider i BNBO’erne23.8.2018 05:30:00 CESTPressemeddelelse

Når Miljø- og Fødevareudvalget på samrådet i dag den 23. august sætter pesticider på menuen, er budskabet fra Danske Vandværker krystal klart: Danskerne skal kunne blive ved med at tappe sig et rent glas vand fra hanen. I lyset af den seneste tids mange fund af pesticider er det på tide at stoppe med at bruge sprøjtemidler i de boringsnære områder og få sat turbo på overvågningen af vores grundvand.

Cyberhysteri – ingen grund til nervøsitet for det danske drikkevand20.7.2018 13:23:54 CESTPressemeddelelse

At de danske vandværker ikke er omfattet af regeringens nye cyberstrategi skaber ingen bekymring hos Danske Vandværker, der med sine knap 2.000 medlemmer leverer næsten hvert andet glas drikkevand til danskerne. Vandværkernes evne til at forsyne borgerne med drikkevand er ikke truet af cyberkriminelle, som det ellers fremgår af Jyllands-Posten i dag fredag. Her fremføres det blandt andet, at fordi nogle it-hackere har skaffet sig adgang til et vandværks SCADA-styresystem, vil det udgøre en trussel mod danskernes drikkevandsforsyning. Dette vil kun medføre et midlertidigt stop eller en uregelmæssighed i vandforsyningen, der straks vil blive opdaget og rapporteret til vandværket.