Kræftens Bekæmpelse

En af Danmarks største befolkningsundersøgelser har fået afdeling i Aarhus

Del
Kræftens Bekæmpelse har åbnet et studiecenter i Aarhus, hvor jyder og fynboere kan komme forbi og hjælpe forskerne med at blive klogere på årsagerne til kræft.

Omkring 6.000 danskere vest for Storebælt har allerede fået invitation til at deltage i Kræftens Bekæmpelses store befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred – Næste generationer’. Og frem til sommeren 2018 vil i alt cirka 62.000 få et brev med tilbuddet.

I første runde af ’KKH-NG’, som undersøgelsen forkortes, var det danskere øst for Storebælt, der blev inviteret, men nu er turen kommet til vest, hvor deltagerne har mulighed for at komme forbi det nyåbnede center på Nørrebrogade i Aarhus.

’KKH-NG’ følger op på befolkningsundersøgelsen ’Kost, kræft og helbred’, som Kræftens Bekæmpelse startede i 1993. I ’KKH-NG’ er turen nu kommet til børn og børnebørn af de oprindelige deltagere, som har mulighed for at give deres bidrag til kræftforskningen i form af blandt andet prøver af blod, urin, spyt og afføring – og ikke mindst viden om deres vaner og livsstil gennem grundige spørgeskemaer.

Og de bidrag danskerne giver til den nye undersøgelse gør den helt speciel. Det forklarer phd Anne Katrine Bolvig Sørensen fra Kræftens Bekæmpelse, der er teamleder ved det nye studiecenter:

– Ved at indsamle data og prøver på tværs af flere generationer får vi en helt unik mulighed for at få viden om, hvordan vores gener og livsstil kan påvirke vores børn og børnebørn. Det åbner for forskning, som blandt andet kan fortælle, hvordan vi i fremtiden kan rådgive hver enkelt om, hvordan han eller hun bedst mindsker sin risiko for at få kræft, siger hun.

Familieudflugt
Alle de prøver, som bliver samlet ind undervejs i ’KKH-NG’, bliver samlet i en stor biobank, hvor de bliver opbevaret forsvarligt. Her kan forskere, både fra Kræftens Bekæmpelse og andre institutioner søge om at få adgang til materialet, der kan hjælpe dem med at forske i, hvorfor kræft opstår. Og invitationerne bliver godt modtaget, fortæller Anne Katrine Bolvig Sørensen:

– Noget af det, som måske gør mest indtryk er, når der kommer hele familier langvejs fra. Vi har blandt andet haft besøg af en familie på fire som var kørt op fra Gråsten, og en anden dag var det en mor og datter som kom fra Fåborg. Alle møder op og er meget engagerede og glade for at kunne bidrage, og flere nævner også, at de gør en dag ud af det og smutter ned i byen og får sig en god frokost, siger hun.

Og både for forskerne og deltagerne, kan det være praktisk at have hele familien med:

– For nylig kom en ung fyr herind med sin mor. Som led i undersøgelsen spurgte vi, om han havde taget antibiotika og det kunne han ikke huske. Men så var det jo oplagt at banke på rummet hvor hans mor sad, og høre om hun kunne huske det, fortæller Anne Katrine Bolvig Sørensen.

Ny forskning i tarmbakterier
En af de ting, som Kræftens Bekæmpelse vil se nærmere på i kommende forskningsprojekter, er tarmbakterier, og hvilken betydning de kan have for vores sundhed. Vi har millioner af bakterier i tarmene, og forskning tyder på, at balancen mellem dem kan spille ind på vores sundhed og risiko for sygdom. Blandt andet kan bestemte arter af bakterier forstærke den effekt, som immunterapi kan have i behandling af visse kræftformer.

Deltagerne får ikke betaling for at være med, men på baggrund af undersøgelserne får man tilbudt et mini-livsstilstjek, hvor man blandt andet får beregnet kroppens fordeling af fedt og muskler, og den viden synes mange, det er sjovt at få med. Forskerne håber, at rigtig mange siger ja, når de får invitationen ind ad brevsprækken for en undersøgelse på tværs af generationer er noget helt specielt:

– For nogle uger siden kom to unge piger, hvis forældre var med i denne undersøgelse og hvor alle fire bedsteforældre var med i den oprindelige. Som forsker får man næsten gåsehud, når man ser en perfekt trio, som den familie udgør. Det giver nogle helt unikke muligheder, og der bliver helt sikkert rift om at få lov til at forske i prøverne indsamlet i KKH-NG, siger Anne Katrine Bolvig Sørensen.

Det nye studiecenter har adresse på Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade 44 i Aarhus.

Se med når Tv2-Østjylland bringer en udsendelse fra studiecentret fredag d. 2. juni 

Kontakter

Anne Katrine Bolvig Sørensen, phd og teamleder ved studiecentret, mobil 2899 0175


Mette Vinter Weber, kommunikationsrådgiver i Kræftens Bekæmpelse, mobil 2895 2828, e-mail: mvw@cancer.dk

Billeder

Links

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye