Emiraterne har sendt en rumsonde til Mars

Del
Fatema Khamis Al mazrouei
Emiraternes ambassadør i Danmark
Fatema Khamis Al mazrouei Emiraternes ambassadør i Danmark

Af Fatema Khamis Al mazrouei, Emiraternes ambassadør i Danmark

Natten til mandag den 20 juli lykkedes det Emiraterne at skrive sig ind i historiebøgerne, da mit land som den første arabiske nation sendte rumsonden al Amal (håb på arabisk) på rejse til Mars fra Tanegashima-rumcenter i Japan.  

Emiraterne har hermed vist at rejsen til Mars ikke bare skal domineres af store nationer såsom USA, Indien, Rusland, EU og Kina.  

Motivationen bag denne artikel er at vi har bemærket at folk i Danmark, generelt var overrasket ved nyheden om opsendelsen. En del af overraskelsen har vist sig at være Emiraternes relative unge historei som nation. Interessen for videnskab går hele vejen tilbage til Emiraternes grundlægger Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, som etablerede landet i 1971 hvor han var overbevist om, at åbenhed for videnskab, nye ideer, og andre kulturer var vejen frem, og hans nysgerrighed og vidensbegær blev, og er stadig drivkraften bag den unge generations interesse for videnskab og udvikling.  

Emiraterne er oprindeligt kendt for olieeksport og turismeindustri og betragtes som mellemøstens foretrukne business-hub. Men i de seneste år har man arbejdet hen imod at diversificere økonomien og har således foretaget massive investeringer indenfor videnskab, forskning, kunstig intelligens og grøn teknologi - alt sammen som en del af regerings 2030 strategi, der arbejder mod at etablere en post-olie era økonomi baseret på viden. 

I de seneste år har vi også oplevet en stigende interesse for videnskabelige fag såsom ingeniørfaget, fysik og matematik, blandt studerende på de emiratiske universiteter.

Vi har opbygget et kernekraftprogram til civile formål og har sendt Hazzah Mansouri som den første emiratiske astronuant ud  i rummet. Vi har også bygget KhalifaSat, som er den første satellit konstrueret af lokale ingenører. Og nu er vi på vej til at være en del af eliten indenfor rumforskning og teknologi. 

Opsendelsen til den røde planet var kulminationen på seks års teamwork, forberedelse og hårdt arbejde udført af en gruppe bestående af 450 dedikerede ingeniører og fysikere, hvor halvdelen er unge under 35 år, som alle er fra Emiraterne.  

Projektet var også et resultet af internationalt samarbejde og partnerskab mellem Mohammad Bin Rashid Rumcenter (MBRSC) og en række fremtrædende  universiteter og atmosfæriske laboratorier såsom Colorado universitet og rum- og videnskabslaboratoriet ved California universitet.  

Emiraternes rumsonde forventes at rejse 493 mio. km for at nå i kredsløb om Mars i febuar 2021, hvor vi samtidig markerer 50 års jubilæet for Emiraternes forening. Rumsonden ventes således at blive i Mars’ kredsløb i et helt martiansk år – dvs. 687 dage. 

Projektets formål er at levere et detaljeret billede af vejrdynammikkerne i Mars atmosfære og skal bane vejen for flere videnskabelige gennembrud. 

Jeg skal også tilføje, at Emiraterner har sat et ambitiøst mål om bosættelse på Mars senest i 2117. 

Kvindelige emiratiske ingeniører og specialister har spillet en markant rolle i missionen, hvor  de udgjorde 36 % af samtlige deltagere i projektet. Det er et bevis på, at Emiraternes investering i kvinders uddannelse er en sand succeshistorie.  

Emiraternes  regering  arbejder ihærdigt  på at opkvalificere vores unge kvinder og  fremme deres rolle i samfundsudviklingen på alle niveauer.   

Således er det heller ikke tilfældigt at vores nuværende regeringskabinet inkluderer et betydeligt antal kvindelige ministre. Vi kan nævne 33-årige Sarah Amiri, som er minister for avanceret videnskab og har spillet en væsentlig rolle i projektet. Vi kan også nævne den 22-årige Shama Al mazrouei, ministeren for ungdomsanliggender, der også er den yngste minister. 

Rumsonden er et symbol på håb 

Mens vi oplever de ovennævnte videnskabelige gennembrud, er der desværre også den forstemmende realitet, at flere lande i de seneste år har og er stadig præget af militære konflikter og politisk ustabilitet. 

På trods af dette synes jeg, at vi skal bevare optimismen og håbet på en bedre fremtid. Rumsonden Amal symboliserer det håb, og den vil sende et stærk budskab til omverden og især til de unge i regionen ved at minde dem om den arabiske civilisations gyldne fortid. Den muslimske og arabiske civilisation spillede engang en essentiel rolle i at bidrage til den menneskelig civilisation og viden om filosofi, matematik, astronomi, arkitektur osv.  

Jeg tror ikke, det er umuligt at opleve en lignende tid igen, men skal arbejdes på at skabe forudsætninger for det. Det kræver først og fremmest regional stabilitet, beslutsomhed, planlægning, hårdt arbejde og samarbejde med omverden. Her vil Danmark med sin højstående position indenfor viden og teknologi også kunne spille en rolle.      

Emiraterne håber på, at dens teknologiske og videnskablige udvikling vil bane vejen for lignende udvikling i andre lande i regionen. Vi håber også på, at udviklingen på længere sigt vil fjerne incitamentet blandt de veluddannede folk i regionen til at migrere til vesten for at finde arbejde. Men dette kræver, at vi som internationalt samfund skal intensivere vores indsats for at skabe fred og stabilitet i regionen. Vi skal i samarbejde med landene i regionen sørge for at skabe uddannelse og jobmuligheder for de unge.  

Dette betragter vi som et mantra, og det er kernen i vores udviklingspolitik og kulturelle arv. 

Således har Emiraterne doneret et beløb på 500 mio US dollars til Afrika ved den Afrikanske Unions topmøde i Adis Ababa i februar 2020. Initiativet har til formål at  fremme digitalisering, iværksætteri og hjælpe specielt de unge i Afrika. 

Coronakrisen har vist, hvor afhængig vi er af hinanden. Europas velstand og stabiltet er meget afhængig af stabiliteten i Afrika, mellemøsten og resten af verden. 

Billeder

Fatema Khamis Al mazrouei
Emiraternes ambassadør i Danmark
Fatema Khamis Al mazrouei Emiraternes ambassadør i Danmark
Download

Information om Embassy of the United Arab Emirates Copenhagen

Embassy of the United Arab Emirates Copenhagen
Havnegade 39
1058 Købehavn K

Følg pressemeddelelser fra Embassy of the United Arab Emirates Copenhagen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Embassy of the United Arab Emirates Copenhagen

UAE evacuates Arab nationals from China, evacuees to receive medical care at Emirates Humanitarian City.5.3.2020 15:09:57 CETPress release

Embassy of the United Arab Emirates Copenhagen The UAE Embassy in Copenhagen The United Arab Emirates coordinated on Wednesday, March 4, 2020 the evacuation of Arab nationals from Wuhan City in China. The evacuees will be received at the newly established Emirates Humanitarian City in the UAE and will undergo medical testing and monitoring to ensure their health and safety. The move follows the directives of President, His Highness Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan and His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Crown Prince of Abu Dhabi and Deputy Supreme Commander of the UAE Armed Forces, to establish a healthcare facility that will provide the individuals hailing from neighbouring Arab countries with the necessary monitoring and preventative medical care following their evacuation from the epicentre of the COVID-19 outbreak - China's Wuhan City. A special aircraft carrying some 215 individuals from Wuhan was equipped with HEPA cabin air filtrations systems, medical supplies an

U.A.E Embassy’s 1st Interfaith Tolerance Symposium1.5.2019 09:42:54 CESTPress release

Copenhagen, 1st May 2019- Celebrating Year of Tolerance, Embassy of The United Arab Emirates in Denmark represented by H.E. Ambassador Fatema Khamis Al Mazrouie, invited yesterday three distinguished Jewish, Christian and Muslim religious figures in the Danish society to participate in the Embassy’s 1st Interfaith Tolerance Symposium to discuss and highlight the role of tolerance in bridging the gap between different religions and cultures in globalized societies as a sufficient tool to achieve successful, peaceful integration and coexistence.