Wiha Nordic A/S

Elektrikerværktøj kan forebygge arbejdsskader

Del

Det er muligt for elektrikere at undgå mange af de spændinger og smerter, der kan føre til arbejdsskader. Wihas ergonomiske serie af tænger og skruetrækkere er blevet blåstemplet og anbefales internationalt af læger og terapeuter.

Ifølge Arbejdstilsynets årsopgørelse 2016 er antallet af anmeldte erhvervssygdomme for elektrikere steget med næsten 30 procent fra 2013 til 2016. Den hyppigste årsag er smerter i muskler og led. Det koster hvert år samfundet, arbejdsgiverne og den enkelte elektriker dyrt. Men det er faktisk muligt at forebygge mange af skaderne til fordel for alle.

Håndværktøj giver skader

Tænger og skruetrækkere er noget af det mest anvendte værktøj. Uanset om det anvendes regelmæssigt eller blot i ny og næ, vil brugeren hurtigt mærke spændinger og smerter, hvis værktøjet ikke ligger korrekt i hånden, og kraftoverførslen ikke er optimal. Mange elektrikere døjer derfor med spændinger og smerter. Ved længerevarende brug kan det føre til arbejdsskader i håndled, arm, skulder og ryg.

Blåstempling af ergonomiske tænger og skruetrækkere

Den tyske anerkendte nonprofitorganisation AGR har blåstemplet tænger og skruetrækkere fra Wiha efter at have testet produkterne. AGR samarbejder med læge- og sundhedsfaglige organisationer og fremmer forskning af forebyggelse af smerter i muskler og led. Kun produkter med dokumenteret effekt kan AGR-certificeres.

Ergonomiske tænger med pistolgreb reducerer belastningen

Wihas ergonomiske tænger har et vinklet håndtag, såkaldt pistolgreb, der forebygger arbejdsskader. Håndleddet holdes lige (neutral position), så belastning af håndled og skulder minimeres. Elektrikeren kan således bruge alle fire fingre på én gang, hvilket giver en optimal kraftoverførsel og reducerer belastningen på bevægeapparatet.

Traditionelle skruetrækkere kan give smerter

Ifølge Morten Andersen General Manager, Wiha Nordic A/S fører brugen af traditionelle skruetrækkere ofte til smerter i bevægeapparatet. Langt de fleste fabrikanter tilpasser håndtaget efter skruens størrelse; jo mindre skruer, desto kortere håndtag. Men ergonomisk set giver det ingen mening, da skruetrækkeren simpelthen bliver for lille til de fleste hænder og dermed ikke ligger godt i hånden. Kraftoverførslen bliver heller ikke optimal, og resultatet er forkert kropsholdning og spændte, ømme hænder.

Ergonomiske skruetrækkere er tilpasset hånden

Wihas skruetrækkere med ergonomiske greb er derfor tilpasset hånden og ikke skruens størrelse. Håndtagets tykkelse er simpelthen justeret, hvilket ergonomisk set gør en stor forskel. ”Smalle håndtag er f.eks. ideelle til præcist arbejde. Håndtaget skal dog være langt nok for at sikre, at værktøjet holdes sikkert. Bredere eller tykkere håndtag er tilsvarende ideelle, når større kraft er påkrævet”, forklarer Morten Andersen. 

Høj kvalitet og VDE-godkendt

Kvalitet, sikkerhed og sundhed spiller en stor rolle ved valg af håndværktøj. Både håndtag på tænger og skruetrækkere skal være af høj kvalitet og kunne fås med forskellige overflader, så de passer til elektrikerens

arbejdsopgaver. Værktøjet skal være let og ligge sikkert og godt i hånden uden at glide. Wiha har derfor stor fokus på kvalitet og ergonomi, og at VDE-værktøjet skal være godkendt til 1.000 volt.

Testet af elektrikere

Over 200 elektrikere landet over har i efteråret testet Wihas AGR-godkendte skruetrækker. Resultatet er klart: 70 pct. havde smerter ved det daglige skruearbejde inden testen. Efter at have anvendt den ergonomiske skruetrækker i 4 uger oplevede 66 pct. en forbedring, og 13,5 pct. havde ikke længere smerter. En af de elektrikere der hurtigt mærkede en forbedring er Mads Valentinus, Herlev. ”Jeg har langt færre smerter i armen i dag end for blot en måned siden,” fortæller Mads. Han har nu anskaffet sig 12 nye ergonomiske skruetrækkere og forventer, at smerter så helt forsvinder.

Se efter AGR-godkendelsesmærket

For arbejdsgiverne og elektrikerne er der altså god grund til at se efter AGR-godkendelsesmærket, næste gang skruetrækkeren eller tængerne skal udskiftes.

Kontakter

Pressekontakt:
Morten Andersen
General Manager - Nordic
Telefon: +45 70 23 80 45
Mobil: +45 23 45 80 45
morten.andersen@wiha.com

Billeder

Links

Information om Wiha Nordic A/S

Wiha Nordic A/S
Wiha Nordic A/S
Korskildelund 6
2670 Greve

http://www.wiha.com/

Følg pressemeddelelser fra Wiha Nordic A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Wiha Nordic A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum