Dansk El-Forbund

Elektrikere vandt vigtig sejr om betaling for transport

Del

Voldgift: Forældelsesfrist gælder ikke, hvis der ikke er tvivl om kravet på betaling. Andre sager om store summer har afventet afgørelsen

– Som man siger, så er det jo ikke forbi, før den fede dame har sunget. Men jo, det ser meget godt ud, og jeg er da tilfreds med afgørelsen.

Sådan lyder det i fagbladet Elektrikeren fra den ene af to elektrikere, som sammen med Dansk El-Forbund (DEF) rejste en sag om manglede vej- og rejsetidsbetaling. Henvisningen til operaen skyldes, at pengene endnu ikke er i hus – men forudsætningen er nu til stede: En voldgift har afgjort, at arbejdsgivere ikke kan påberåbe sig forældelsesfrist, hvis der ikke er tvivl om berettigelsen af kravet.

I DEF kalder advokat Cecilia Ricard og forbundssekretær Ole Tue Hansen det en principiel afgørelse, som kan betyde mange penge på kontoen til mange elektrikere. Flere sager har afventet afgørelsen – en af dem handler om mere end en million kroner.

Sagen startede i 2011 og gælder en paragraf i overenskomsten om betaling for transport. Den indeholder en ’forældelsesfrist’ på to måneder, som kan medføre, at elektrikere mister pengene, hvis den overskrides.

Men afgørelsen betyder, at dette kun kan ske, hvis der er berettiget tvivl om, hvorvidt kravene stemmer overens med reglerne: Hvis arbejdsgiveren ikke kan være i tvivl om betalingsforpligtelsen, gælder fristen ikke.

Det hele begyndte med, at elektrikerne krævede manglende godtgørelse udbetalt. De blev afvist, og på deres vegne rejste DEF krav over for arbejdsgiverforeningen Tekniq, som også afviste – nu med henvisning til, at der var gået mere end to måneder, fra elektrikerne blev ansat, til kravet blev rejst over for Tekniq. DEF fastholdt kravet med henvisning til, at fristen kun gælder, når der er ”tvivl” – og det var ikke tilfældet her.

Da parterne ikke kunne enes, indgav LO et klageskrift til Arbejdsretten, som henviste sagen til faglig voldgift, hvor ordet ”tvivl” skulle afklares. Det er nu sket, og i forhold til elektrikernes krav var der ikke tvivl. Opmanden bemærkede desuden, at manglende evne eller lyst til at betale ikke er nok til at påberåbe sig tvivl.

De to elektrikere har fortalt, at de undervejs blandt andet blev truet med fyring, hvis de fastholdt kravet. Dette blev ikke modbevist. Afdelingsformanden i DEF Vestsjælland Erik Magdal er godt tilfreds med resultatet:

– Jeg synes først og fremmest, det er sejt, at gutterne har holdt fast. De har forsvaret overenskomsten, og det er godt gået. Dette handler ikke kun om ’småpenge’. Selv om der er fokus på rejsetid, så kommer der tillæg oveni: Det er en del af lønnen, så vi taler også om feriepenge, pension mv., så alt i alt er der vigtige perspektiver og principper på spil.

Erik Magdal fortæller, at han får mange opkald fra elektrikere om lignende problemer. Hans erfaring er også, at elektrikerne nogle gange lader sig nøje med mindre end det, de har krav på, når de som de to elektrikere stilles over for truslen om fyring. Men sagen viser ifølge afdelingsformanden, at det kan betale sig at kræve, hvad man har ret til i henhold til overenskomsten.

Læs mere i Elektrikeren på side 34 ff – http://mags.datagraf.dk/danskelforbund/393/

Yderligere kommentarer hos Cecilia Ricard på tlf. 33 29 70 30 / 20 24 16 92 eller Erik Magdal på 46 30 42 55 / 51 35 91 66.

Billedtekst:

På billedet ses fra venstre afdelingsformand i Dansk El-Forbund Vestsjælland Erik Magdal, elektrikernes tillidsrepræsentant Steen Olsen og de to elektrikere, der rejste sagen, Jesper Jensen og Morten Høj. Foto Claus Boesen

Billeder

Information om Dansk El-Forbund

Dansk El-Forbund
Dansk El-Forbund
Nyropsgade 14
1602 København V

33297000http://www.def.dk

Følg pressemeddelelser fra Dansk El-Forbund

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk El-Forbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum