Dansk El-Forbund

Elektrikere vandt sejr i sag om aldersdiskrimination

Del

Retten bakker op om Ligebehandlingsnævnet: Dansk Supermarked skal betale stort millionbeløb til fyrede elektrikere

Det var forskelsbehandling, da 12 elektrikere blev fyret fra Dansk Supermarked på grund af deres alder. Det nåede Ligebehandlingsnævnet i 2014 frem til og tilkendte på den baggrund elektrikerne godtgørelser. Nu har retten i Aarhus stadfæstet afgørelsen.

En sag vedrørende en trettende elektriker blev i første omgang afgjort særskilt, da der forelå særlige omstændigheder. Men også her er virksomheden nu dømt til at betale.

– Det er en klokkeklar afgørelse og et svidende nederlag til Dansk Supermarked, konstaterer forbundssekretær i Dansk El-Forbund (DEF) Ole Tue Hansen.

Det var forbundet, der i sin tid rejste sagen ved Ligebehandlingsnævnet. Da Dansk Supermarked ikke ville efterkomme dets afgørelse, var det nævnet, der ved retten i Aarhus stod som såkaldt mandatar for sagsøgerne – altså elektrikerne. Dansk Supermarked har nu accepteret afgørelsen og skal samlet betale mere end tre millioner kroner plus omkring en million i renter.

Sagen startede i 2012, da virksomheden skulle fyre folk fra blandt andet teknisk afdeling, hvor der arbejdede elektrikere spredt over en stor del af landet. Reglerne for massefyringer blev i første omgang fulgt med varslinger og inddragelse af organisationerne. Men da DEF’s daværende afdeling MidtVest konstaterede, at en ældre elektriker var blevet fyret, og der samtidig blev overført en yngre til at varetage samme funktion, startede en faglig sag.

Samtidig blev afdelingen – sammen med nu også fem andre afdelinger – opmærksom på en påfaldende overvægt af ældre blandt de fyrede. På tidspunktet for fyringerne var lidt over en femtedel af medarbejderne i afdelingen over 55 år. Men blandt de fyrede udgjorde aldersgruppen en tredjedel. Blandt de medarbejdere, der ikke blev opsagt, faldt andelen af seniorer fra 22,8 procent til 15,12 procent. Altså et klart mønster.

Efter juridisk vejledning valgte forbundet at køre sagerne i Ligebehandlingsnævnet, der kom frem til, at der ’tydeligt var procentvis flere afskedigede blandt de over 55-årige,’ og at virksomheden blandt andet havde lagt vægt på alder ved fyringerne. Desuden havde virksomheden ikke godtgjort, hvorfor netop de pågældende var blevet fyret.

Samme konklusion er retten i Aarhus nu nået frem til: Det må på baggrund af overrepræsentationen formodes, at der er udøvet forskelsbehandling. Det påhviler virksomheden at bevise, at det ikke er tilfældet, men det har den ikke evnet.

Læs mere i Elektrikeren på side 8-9 http://mags.datagraf.dk/danskelforbund/432/

For yderligere oplysninger kontakt Ole Tue Hansen på tlf. 33 29 70 21 / 20 24 16 95

Nøgleord

Billeder

Information om Dansk El-Forbund

Dansk El-Forbund
Dansk El-Forbund
Nyropsgade 14
1602 København V

33297000http://www.def.dk

Følg pressemeddelelser fra Dansk El-Forbund

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk El-Forbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum