Dansk Energi

Elektrificeringen buldrer frem – men regeringens strategi viser ingen klar retning mod mål

Del

Regeringens elektrificeringsstrategi er sparsom på konkrete mål og handling. Dansk Energi opfordrer regering og Folketing til at nedbryde de barrierer, der står i vejen og sætte en klar politisk ambition for elektrificeringen, som regering, Folketinget og energisektoren kan arbejde efter.

Danmark og resten af verden lykkes kun med at bekæmpe klimaforandringerne, hvis vi sætter grøn strøm til energiforbruget. Det viser alle fremskrivninger, analyser og undersøgelser nationalt og internationalt. Derfor kvitterer Dansk Energi for, at regeringen har offentliggjort en elektrificeringsstrategi, der tydeligt viser elektrificeringens vigtige klimarolle. Men organisationen undrer sig over, at strategien er sparsom på konkrete politiske mål og tiltag, der fremrykker elektrificeringen.

- El er klimakampens kraftigste våben, og energisektoren står midt i en kæmpe opgave, hvor vi er i fuld gang med at udskifte kul, olie og gas med grøn strøm, så vi kan møde energikundernes fremtidige behov. Det er derfor supergodt, at regeringen tydeligt anerkender elektrificeringens vigtige rolle. Men vi mangler konkrete mål, og det får vi ikke med regeringens strategi, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi og fortsætter:

- Vi skal opstille ladestandere. Vi skal levere grøn el og udbygge elnettet til varmepumper, så danskerne kan skrotte olie- og gasfyret. Og vi skal producere store mængder el til Power-to-X, så transportvirksomhederne kan få grønne brændsler til deres fly, skibe og lastbiler. Vi er i fuld gang. Men vi kan ikke levere el til varmepumper, millioner af elbiler og Power-to-X i 2040 med et snuptag – det kræver indsatser allerede i dag.

Derfor ser Lars Aagaard frem til, at regeringen ifølge strategien til efteråret vil præsentere en række nye tiltag, og han opfordrer regering og folketing til at nedbryde de barrierer, der står i vejen for elektrificeringen og samtidig sætte en klar politisk ambition for, hvor hurtigt elektrificering af energiforbruget skal ske.

- Energibranchen skal føre regeringens strategi ud i livet og gøre den til virkelighed. Men uden ambition og uden konkrete mål risikerer energibranchen at investere for meget, for lidt eller for sent, så det er vigtigt, at der nu politisk arbejdes for, at strategien får en konkret plan for at nå i mål.

Elektrificering på tværs af sektorer

Danmark er verdensførende, hvad angår produktion af grøn energi, og det skal vi fortsat være, mener Lars Aagaard, der dog ser bekymret på, at udbygningstakten af grøn el går for langsomt, senest med meldingen om, at udbuddet af Hesselø er sat på pause. Samtidig skal farten sættes op, når det handler om at gøre energiforbruget elektrisk. Og derfor opfordrer han regering og Folketinget til hurtigt at arbejde videre med konkrete og ambitiøse tiltag, der kan fremme elektrificering på tværs af sektorer.

Ifølge regeringens Klimapartnerskab for energi og forsyning skal elforbruget fordobles frem mod 2030 på bekostning af et lavere forbrug af fossile brændsler. Det er især varmeproduktion og erhvervslivets energiforbrug, der skal elektrificeres. Og så skal antallet af elbiler passere mindst én million i 2030, ligesom den tunge transport i langt højere grad skal køre på el eller grønne Power-to-X brændsler produceret på el. Og dét burde regeringens elektrificeringsstrategi have indeholdt en ambition og en køreplan for.

- Der skal sættes et mål for, hvordan elektrificeringen skal bidrage til CO2-reduktioner i varmesektoren, i industrien og i transporten, og de mål skal være omdrejningspunktet for fremtidige politiske aftaler og tiltag. Især haster det med en grøn skattereform, så alle energikunder får et klart prissignal om, hvad det i fremtiden koster at bruge fossile brændsler frem for grønne. Kunderne skal vide, hvad der venter, så de allerede nu træffer de rigtige valg, siger Lars Aagaard.

Nøgleord

Kontakter

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum