Ekspropriation: Ny juridisk afdækning sår tvivl om huslejeloft
Med høj hast har regeringen og dens støttepartier planer om at indføre et huslejeloft. Det skal efter planen færdigbehandles i Folketinget torsdag. Den forjagede proces har dog kun i ringe omfang givet mulighed for at undersøge alle juridiske og økonomiske effekter.
Nu viser en ny juridisk afdækning, at hvis politikerne indfører huslejeloftet i sin nuværende form, er der med stor sandsynlighed tale om ekspropriation:
”Det understøtter vores frygt for, at en lovproces i højeste gear ikke afdækker alt. Nu har vi så sikret, at spørgsmålet om ekspropriation er blevet besvaret mere grundigt. Så kan det ikke komme bag på nogen, hvis skatteborgerne ender med at modtage en regning i milliardklassen. Men det er vigtigt, at hver en sten er vendt før vedtagelsen,” siger EjendomDanmarks adm. direktør, Peter Stenholm.
Det er professor ved Københavns Universitet Peter Mortensen, der har gennemført den juridiske afdækning på vegne af EjendomDanmark. Han har fået et oplæg om at gennemgå lovudkastet – uden at konklusionen var givet på forhånd.
”Før domstolene har truffet en afgørelse, kan vi ikke konkludere noget endeligt. Men, nu har jeg afdækket spørgsmålet omkring Grundlovens § 73 ud fra forslaget, og det kan bestemt ikke udelukkes, at der er tale om ekspropriation,” siger Peter Mortensen.
Forjaget lovgivning
Hele processen omkring et huslejeloft har været i et højt tempo. Blandt andet blev alle parter blot givet 66 timer og 16 minutter til at komme med en tilbagemelding på det første lovudkast. Det indeholdt ifølge EjendomDanmark mange udfordringer:
”Vi er ikke eksperter i grundloven, men vi er eksperter i vores medlemmer og deres forhold. Derfor kan vi også se, at forslaget negligerer den administrative byrde og ikke giver klare nok svar på ventilen for at bryde loftet. Sådan kan politikere ikke behandle en hel branche,” siger Peter Stenholm.
”Langt de fleste udlejere var i gang med at finde løsninger for de enkelte lejere, hvis der var plads i deres økonomi til det. Ingen udlejere har interesse i at miste gode lejere. Men vi er også i en tid, hvor alt stiger i pris, og det rammer os alle. For er det fair, at regeringen sender regningen direkte videre til en hel branche – og potentielt skatteborgerne?” siger han.
Alternative løsninger
EjendomDanmark er undervejs kommet med flere løsningsforslag til, hvordan udfordringen kunne gribes an. For som det ser ud nu, rammer forslaget skævt:
”Hvis det virkelig handlede om at hjælpe de lejere, der er mest trængt på økonomien, så var boligstøtten det rette værktøj. Det er ikke dem, der får mest gavn af et loft,” siger Peter Stenholm.
Den juridiske afdækning er udarbejdet af Peter Mortensen på EjendomDanmarks foranledning. Den kan rekvireres ved kontakt.
Kontakter
Cecilie Lund VintherPressechef
Tlf:21404675clv@ejd.dkChristina T. KirkebyPressekonsulent
Tlf:22644732ctk@ejd.dkInformation om EjendomDanmark
EjendomDanmark er erhvervsorganisationen for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom i Danmark. Organisationen repræsenterer ca. 85 % af det professionelle ejendomsmarked, som understøtter flere end 130.000 arbejdspladser i Danmark og bidrager til BNP med 140 mia. kr. om året. Vores medlemmer er blandt andet pensionskasser, ejendomsselskaber, ejendomsadministratorer, grundejerforeninger, forsikringsselskaber og pengeinstitutter, fonde, advokater, ejendomsmæglere samt entreprenører, arkitekter og ingeniører.
Følg pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra EjendomDanmark
EjendomDanmark: Positivt at erhvervslivets behov får større plads i ny uddannelsesaftale26.3.2025 16:05:24 CET | Pressemeddelelse
EjendomDanmark hilser ny uddannelsesaftale velkommen og vil bidrage med input fra branchen til at sikre relevante og praksisnære uddannelser.
Rekordlav boligtomgang: Efterspørgslen på lejeboliger er den højeste i over ti år17.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Boligtomgangen er nu på et historisk lavt niveau på 2,4 procent, viser en ny rapport fra EjendomDanmark. Færre nybyggede boliger og stigende ejerboligpriser er blandt de primære årsager.
Kvindernes Kampdag: Status quo for andelen af kvinder i ejendomsbranchen8.3.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Flere medarbejdere finder vej til ejendomsbranchen, men fordelingen mellem mænd og kvinder er den samme som for et år siden. Det viser en ny undersøgelse fra EjendomDanmark, der netop har offentliggjort anbefalinger til at styrke diversiteten i branchen.
Diversitetsråd fremlægger anbefalinger for en mangfoldighed ejendomsbranche25.2.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ejendomsbranchens Diversitetsråd fremlægger i dag en række anbefalinger til, hvordan branchen kan sikre mangfoldighed og styrke repræsentationen af køn, alder, etnicitet, religion med mere. Blandt anbefalingerne er anonymiserede jobansøgninger og en neutral barselspolitik.
Ny platform skal accelerere ejendomsbranchens grønne omstilling30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
EjendomDanmark og Rambøll lancerer nu en digital læringsplatform, der klæder ejendomsbranchen på til at tage konkrete skridt mod bæredygtighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum